Întrebat dacă există posibilitatea ca grădinițele private să se transforme în centre de îngrijire astfel încât copiii să meargă în continuare, ministrul Educației a declarat la Digi24 următoarele: „Nu cred că se poate, pentru că sunt înscrise cu un cod CAEN, care diferă la grădiniță, la centru de îngrijire. Grădinițele au prezența fizică suspendată și cele private și cele de stat, școlile de asemenea”.
Pe de altă parte, mesajele primite de părinți demonstrează contrariul. Iată un exemplu de mesaj ce a circulat pe grupul părinților. Părinții sunt anunțați că instituția de învățământ privată își va relua activitatea „folosind codul CAEN – îngrijire copii” și sunt specificate condițiile ce trebuie respectate pentru ca cei mici să revină la grădiniță.
Problema nu este în faptul că aceste instituții se adaptează pentru a oferi educație copiilor, ci în lipsa de viziune a autorităților, care aproape au scos în afara legii actul de a educa și care doar lasă diverse portițe celor care își permit să plătească pentru a avea acces la educație, în loc să fie asigurat un serviciu universal, egal pentru toți copiii, sau să fie luate măsuri de sănătate publică aplicabile în mod egal tuturor comunităților.
Redăm mesajele primite de Edupedu.ro de la mai mulți părinți:
O grădiniță le trimite părinților următorul mesaj: „Am fost astăzi cu documentele și avizele grădiniței și am discutat la DSP. Vom putea să ne reluăm activitatea începând cu ziua de mâine folosind codul CAEN – îngrijire copii”.
Un alt mesaj de pe grupul de Whatsapp al părinților:
„Am discutat cu Poliția Capitalei și mi-au confirmat că atât timp cât avem contract separat cu cod CAEN 8891 strict pentru îngrijire copii, putem funcționa, și nu face obiectul HG-ului și nu este interzisă această activitate…
Acea hârtie este o informare trimisă secțiilor de poliție de către Poliția Capitalei…
Dragi părinți, am forwardat către dumneavoastră acest mesaj de pe grupurile de comunicare cu celelalte instituții private și avem o veste bună: ne pregătim să deschidem de mâine și să îi primim pe copii. Vom reveni astăzi cu documentele în baza cărora putem funcționa chiar de mâine.”
- Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, adoptată vineri de Executiv, stabilește următoarele:
Art. 10. — În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) și ale art. 38 din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:
- activitatea în creșe este permisă numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;
- activitatea operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor măsuri.
Dialogul dintre Sorin Cîmpeanu și moderator:
“Moderator: Sunt telespectatori care ne spun că se întâmplă ceva ciudat. Multe dintre grădinițele private s-au transformat în centre de îngrijire. Nu se mai numesc grădinițe, sunt centre de îngrijire în așa fel încât copiii să poată să meargă în continuare acolo.
Sorin Cîmpeanu: Nu cred.
Moderator: Se poate asta?
Sorin Cîmpeanu: Nu cred că se poate, pentru că sunt înscrise cu un cod CAEN, care diferă la grădiniță, la centru de îngrijire. Grădinițele au prezența fizică suspendată: și cele private și cele de stat, școlile de asemenea. Este o măsură care are la bază nevoia de protecție epidemiologică, de protecție sanitară, protecție ce trebuie asigurată și copiilor din învățământul de stat și copiilor din învățământul privat.”
Video – la minutul 4:35:
Amintim că Edupedu.ro a semnalat în premieră faptul că școlile private puteau, din punct de vedere legal, să rămână deschise și să primească elevi cu prezență fizică, deși oficialii au anunțat că din cauza pandemiei se închid toate școlile, private și de stat.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat în conferința de presă de după ședința de luni: „Hotărârea de guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi, în perioada de 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară”.
Hotărârea care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private a fost publicată în Monitorul Oficial luni, la peste 9 ore de la adoptare.
17 comments
Codul CAEN 8891 este cel folosit pentru activitatea de after school, conform Institutului National de Statistica – institutia statului abilitata in astfel de precizari.
Aici nu este vorba de bani….este vorba de un virus. Expertii au interzis interactiunile fizice dintre copii, punct. Parerea mea este ca nici o gradinita/scoala nu trebuie inchisa, exact ca in tarile civilizate.
Ipocrizia este la rang de arta, multi dintre cei care se vaita acum ca se inchide privatul, in urma cu 2 saptamani tipau in gura mare sa se inchida gradinitele/scolile, dar nu ale lor, sa fim responsabili, solidari, bla, bla, bla….
Voi ,cei care acum muriti de grija privatului, unde ati fost pana acum cand HORECA era inchisa, teatre, magazine, cinematografe falimentau, etc…? Aa, nu va afecta pe voi!
Mostenim dorinta de a fi toti egali la venituri, proprietati, renume, valoare dar sa muncim fiecare cum vrem, sa facem scoala sau pregatire cum vrem. Adica asta inseamna sa fim egali. Mie nu mi se pare sa fie asa. Atunci cand o familie are mai multe venituiri, din varii resurse, si hotaraste sa duca copiii la o institutie privata inseamna: 1. ca are bani; 2. ca doreste ceva in pus pentru copiii lor; 3. ca nu este multumita de o institutie de stat (unde sunt multi copii in grupe, este multa vacanta, nu poate avea o comunicare suficienta cu personalul didactic, nu este multumita de cum arata grupa, nemultumita de hrana copiilor, etc). Deci poate sa aleaga unde doreste sa duca copiii la stat sau privat. Dar stiti acea “gluma” din vremurile comuniste….. daca vecinul isi ia masina mai buna ca a mea ma duc si ii dau foc, nu ma duc sa cumpar alta si mai buna…. . Din pacate aici am ajuns la o societate scindata care isi doreste sa aiba o economie de piata care sa aduca plus valoare dar care alege pretul in detrimentul calitatii, care se doreste capitalista dar striga jos “imperialismul” si bogatii, care il ridica in slavi si il ia ca model pe unul ca Gigi Becali (nu conteaza cum si-a facut banii, conteaza ca mai da la saraci ceva), care pregateste medici, ingineri pentru export iar in tara nimeni nu mai vrea sa fie dulgher, fierar betonist, menajera, infirmiera, lucrator in agricultura…. . Si toate astea se vad zi de zi. Astept cu nerabdare ziua cand cei de la stat vor realiza ca daca nu exista privati care sa produca maine nu vor fi salarii la stat. Este o logica atat de simpla. Daca cel bogat (care oricum am vrea noi este si va fi bogat cel putin o perioada) nu isi va cheltui banii in tara atunci vor disparea firmele private si statul va trebui sa isi reduca costurile. Cum? Sa raspunda cei care lucreaza la stat…
Edupedu, hai să vorbim despre discriminare, ce zici? Cine plătește salariile angajaților din instituțiile private în timp ce cei din sistemul de stat stau acasă pe 100% salarii???!!!
Cine plătește părinții să stea acasă cu copiii cât timp ei sunt în “vacanță”, vacanță forțată, impusă de faptul că în sistemul de învățământ de stat nimic nu funcționează cum trebuie…
Eu atât zic: comparați o toaletă din sistemul de stat cu una din privat.
Pe ce bani credeți că susține sistemul privat calitatea și igiena???
Nu mai spun de educație cognitivă, emoțională, grija cu adevărat pentru copii și echipă…
A! Și ce bine ar fi dacă am avea și noi profitul acela despre care se tot povestește…
Suntem o țară de penibili!
Edupedu, gândește-te cât rău le-ai făcut părinților din privat care vor plăti suma întreaga in cele 2 sapt. Ar trebui ca voi sau statul sa plătească 😁
Păcat, sunteți o adunătura de frustrați! Sper sa dați faliment!
Mamă sunt și eu și-mi este mie rușine de ceea ce scrii tu aici stimată Lore ! Edupedu este un site de știri ! Știi ce-nseamnă asta? Ne informează ! Informează o țară întreagă ce mizerii au loc în Guvern, cum se “uită” intenționat anumite lucruri ce au la baza lor BANUL. Cum să fie ‘frustrați’ cei care scriu aceste articole? Că spun adevărul? BRAVO lor, că datorită Edupedu s-au adus modificările în hotărâre și astfel au fost cuprinși și cei din privat să fie obligați să-și închidă porțile.
Că ai tu bani și ești frustrată că nu te ajută banul, e altceva ! Rușine ție Lore, nu celor de la Edupedu care SPUN ADEVĂRUL !
Trebuia să fie sub forma aceasta hotărârea : ” Toate activitățile ce se desfășoară cu copiii față în față sunt STRICT INTERZISE” !
Și așa, nu mai îndrăznea nimeni să țină deschis: nici cluburi de limbi straine, nici cele cu îngrijire copil, NIMIC. TOATE erau toate !
Stimata doamna. Ati urmarit ce se intampla si in alte parti? Sau Romania este unica si traieste pe o alta planeta. Eu am vazut ca atunci cand scolile si gradinitele sunt inchise majoritatea parintilor apeleaza la batrani (bunici, rude, vecini) care vor fi mai expusi virusilor (si nu numai Covid), ii poarata dupa ei la servici sau peste tot unde au nevoie sa se deplaseze, ii duc in locuri unde varietatea de copii si oameni mari nu poate fi controlata asa cum este in institutiile de invatamant (care sunt ultra verificate de toate institutile de control). Nu cumva ne-am invatat deja cu lokdown????? Stam acasa cu 75% si facem si economii? Pentru cat timp mai sunt bani? Ati citit macar un pic despre datoriile Romaniei ante si post Covid? Nu traim doar pentru prezent, ne gandim si la viitor. Cat a contat vacanta de vara, cand scolile au fost inchise, in evolutia Covid. Autoritatile, de toate culorile, au spus ca asa va fi. Sau nu ati fost in aceasta vara in vacanta. Hai, curaj cine a vazut cum era la mare??? cum era prin statiunile la munte ??? cum era in vamile Romaniei??? Nu mai conta! Acum tragem ce am semanat dar sa stiti ca nu scolarii si prescolarii sunt problema…… PARINTII
Ce cod CAEN intra la “tip afteschool”? Nu este același cu îngrijire copii?
Văd că “ EduPedu.ro este o organizație non-profit și depinde de tine”….Tot organizatie non-profit este si fiecare unitate de invatamânt particulară pe care ati incercat din rasputeri sa o inchideti!Doar ca de aceste unitati depind mii si mii de oameni: de la educatoare,profesori, ingrijitoare, femei de serviciu, administratori, firme cu care acestea colaboreaza si care la randul lor nu mai au cu ce plati salariatii( firme de catering, spalatorii, contabili, consultanti, IT-isti, etc) până la părinții care aleg această variantă pentru ca au un serviciu care nu le permite sa stea in concediu cu lunile atunci cand vine ordinul ca se intra in online sau in vacanta, și nu în ultimul rând copiii care sunt cei mai afectați de acest du-te/vino al deciziilor pe care ei nu le inteleg…
Așa ca inainte sa scrieti astfel de articole, ar fi de preferat sa analizati ce impact au articolele voastre asupra unui cerc atât de larg de persoane afectate, până la urmă toate aceste unitati platesc taxe si impozite care fac economia aceasta subreda sa nu intre in colaps.
Ca agajatii de la “privat” nu isi iau salariul indiferent daca muncesc sau nu, iar parintii nu platesc taxe sa stea cu copilul acasa!
Ce taxe și impozite plătesc ? Sunt nonprofit ! Ho !Nu plătesc nimic ! Când par suspicioși, repede-și modifică denumirea firmei și o iau de la capăt. Lăsați lamentările. Ar trebui să aibă bani deoparte pt salarii sau ce alte cheltuieli au. Nu le plânge de milă.
Toți copiii din țara asta sunt egali și să-i tratăm egal ! Nu facem discriminări !
Cei care n-au bani n-ar dori să-și țină copiii la privat? Dar nu toți tragem la jug și platim impozite așa-i ?
Mai lăsați-ne voi ăștia, bogătașii ! Covid ul nu intreaba daca ai bani !
Copiii din țara asta sau de oriunde nu sunt egali și nici părinții lor nu sunt egali. Unii investesc în educația copiilor, alții nu; la venituri asemănătoare.
Cum ziceați că sunt privații ăstia bogătași? Suspicioși? Puteți explica termenul?
De copii avem grijă mai întâi noi, părinții, și apoi statul. Cei care au copiii în sistemul privat vor continua să facă orice pentru a-i ridica deasupra problemelor care apar în sistemul public, indiferent de deciziile statului. Adică, pentru că situația financiară le-a permis, au decis să nu fie copiii lor egali cu ceilalți, să aibă avantaje. Bravo lor! Aveți vreo problemă cu asta?
Sunt curioasa, până să fie această situație, in ce fel a fost egalitate pentru copii? Exista crese de stat și grădinițe de stat suficiente încât să fie primiți toți copiii la stat? Nu înțeleg de unde aceasta “discriminare” acum. Poate îmi explicați și mie de unde pornește toată această înverșunare.
Gradinitele private au mult mai putina vacanta, fetita mea la Montessori are 4 săptămâni în total tot anul. La școlile private fac în general 8 h si la cele mai multe anul școlar e mai lung și cu 6 săptămâni. Deci oricum nu e echitate. Evident ca nu e echitabil nici sa dai 400-500 euro pe scoala când alții au gratis.
Nici eu nu inteleg de unde vine atâta înverșunare. Cand pereții erau mucegaiti,parchetul vechi de 30 de ani și ne cereau părinților bani pt renovare,acești părinți tăceau sa nu o supere pe doamna ca trebuia sa fim “mulțumiți “ca avem un loc în grădiniță,ca sa nu mai spun atitudinea față de copiii noștri…
Acum si-au gasit țapul ispășitor…si “trebuie sa moară și capra vecinului”…
Atitudine trebuia sa aiba înainte să fim nevoiți să dăm copiii la grădinițe particulare ca si noi suntem plătitori de taxe si din taxele noastre copiii lor se duc la stat sa învețe …ai noștri se duc pe banii castigati de noi si ai lor tot pe banii nostri.Deci sa isi mai vadă de ale lor ca noi nu am comentat că învățământul plozilor lor e platit de noi…
“Învățământul plozilor lor..”? Rusine de exprimare
ca de obicei, romanul vrea sa fenteze orice lege, orice reglementare. nu e de mirare ca suntem ultimii in europa
Mi-a spus candva cineva care lucra la finante ca pentru ORICE in tara asta exista o portita de fentare a legii daca ai pe cineva din sistem care sa te indrume.