„Contribuția” profesorilor la activitățile de educație extrașcolară este recunoscută prin luarea în considerare în cadrul evaluărilor periodice și pentru acordarea gradațiilor de merit, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, în varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023. În prezent, această prevedere nu se găsește în Legea Educației Naționale 1/2011, ci doar în metodologia privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2022.
Art. 29 – „(11) Contribuția cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar la derularea activităților de educație extrașcolară este recunoscută prin luarea în considerare în cadrul evaluărilor periodice și pentru acordarea gradațiilor de merit și a altor distincții stabilite la nivelul unității, conform metodologiilor specifice”, conform proiectului de lege.
Menționăm că, în proiect, nu este explicat ce înseamnă această contribuție a cadrelor didactice, adică ce ar trebui să facă. În prezent, pentru a face dovada activităților luate în calcul la dosarul pentru gradație de merit, profesorii sunt nevoiți să adune adeverințe și certificate de participare de la tot felul de activități, mai mult sau mai puțin importante pentru performanța școlară și mai ales pentru impactul pe care îl au acei profesori în deprinderea competențelor esențiale de către elevi. Nicio prevedere din actualele proiecte de legi nu descurajează această practică, considerată de foarte mulți profesori ca fiind birocratică și nereprezentativă pentru evaluarea reală a unui cadru didactic.
Ce este gradația de merit
La capitolul „Distincții și premii” este menționat că profesorii beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs, pe o perioadă de 5 ani.
Art. 212 – „(1) Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul județean/al municipiului București de învățământ preuniversitar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
(2) Metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit este aprobată, la propunerea CNFDCD (Centrului Național pentru Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică – n. red.), prin ordin al ministrului educației, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.”
În prezent, Ministerul Educației elaborează metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit, cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură de învățământ.
FOTO DOCUMENT Legea Educației Naționale 1/2011 – capitolul „Distincții”
Profesorii vor motiva elevii să participe la activități extrașcolare, potrivit proiectului Deca
Cadrele didactice din școli și grădinițe motivează preșcolarii/elevii pentru implicarea în activități extrașcolare, sprijină accesul la aceste activități fără impunerea de obligativitate și fără nicio discriminare și valorifică rezultatele învățării dobândite de preșcolari/elevi în urma participării la aceste activități, conform sursei citate anterior.
Ce este educația extrașcolară, conform proiectului de lege
Educația extrașcolară cuprinde activitățile desfășurate în afara programului școlar, în încinta sau în afara școlilor, și se centrează pe dezvoltarea personalității elevilor.
„Educația extrașcolară cuprinde ansamblul activităților educaționale organizate în afara programului școlar, în incinta școlilor sau în afara acestora, care au rol complementar activităților educaționale formale și se centrează pe dezvoltarea în ansamblu a personalității preșcolarilor/elevilor, contribuind la dezvoltarea lor fizică, cognitivă, emoțională și socială, pentru atingerea potențialului individual și participarea activă în societate. Educația extrașcolară contribuie atât la dezvoltarea competențelor din curriculumul național, cât și la dezvoltarea unor competențe complementare acestora”, se arată la art. 29 alin. (2).
Potrivit documentului, participarea preșcolarilor/elevilor la activitățile educaționale extrașcolare organizate de unitățile de educație extrașcolară și unităților de învățământ, susținute financiar prin fonduri publice, este gratuită.
Activitățile extrașcolare care pot avea loc în școli
Activitățile educaționale extrașcolare desfășurate în unitățile de învățământ pot fi: culturale, civice, artistice, tehnice, științifice, recreative, turistice, ecologice, sportive, jurnalistice, de robotică, de voluntariat, de educație rutieră, financiară, juridică, antreprenorială, pentru sănătate și alte categorii specifice, după cum se arată în proiectul legii Deca.
Unde mai pot fi desfășurate aceste activități
Art. 29 – „(7) Activitățile educaționale extrașcolare sunt realizate în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, al unităților de educație extrașcolară, în baze sportive, turistice și de agrement, în tabere școlare, muzee și galerii de artă, centre comunitare, case de cultură, grădini botanice, parcuri naționale, biblioteci și în alte spații care îndeplinesc condițiile de siguranță ale preșcolarilor/elevilor.”
Rezultatele elevilor sunt trecute în portofoliul educațional
În document este menționat că rezultatele învățării dobândite de preșcolari/elevi prin participarea la activități educaționale extrașcolare sunt recunoscute prin adeverințe, diplome sau certificate acordate de unitățile de educație extrașcolară, unitățile de învățământ preuniversitar sau partenerii acestora. Acestea se înscriu și în portofoliul educațional al elevului.
Ce este portofoliul educațional – proiectul Deca
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.