Glume și ironii academice de 1 aprilie, între Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai. Prima „anunță” că și-a descoperit în curte originile – o școală secretă din 1460, înrudită cu Hogwarts. UBB îi răspunde: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Foto: UniBuc și UBB Cluj - colaj Edupedu.ro

Ziua de 1 aprilie, cunoscută universal drept ziua păcălelilor, nu a ratat să fie prilej de ironii și glume pentru două cele mai mari universități din țară. Universitatea din București a „anunțat”, într-o postare pe Facebook, că la palatul central al instituției, în prezent în șantier, cercetătorii ar fi găsit indicii că Universitatea are origini încă din anii 1460, dintr-o școală secretă a domnitorului Vlad Țepeș și parte dintr-un consorțiu alături de academia ficțională de magie Hogwarts. Răspunsul Universității Babeș-Bolyai (UBB) nu a întârziat să apară.

Luni, 1 aprilie, Universitatea din București (UniBuc) a postat pe pagina sa de Facebook că o „descoperire senzațională care ar putea rescrie radical istoria învățământului superior românesc” a fost făcută de cercetătorii de pe șantierul de la Palatul Universității, de pe Bulevardul Regina Elisabeta, aflat în prezent în renovare.

În mesajul postării, care la o lectură rapidă, a primelor rânduri, ar fi putut părea veridic, în contextul în care Universitatea a mai anunțat în 2022 când au început renovările Palatului că au fost găsite urme ale Academiei Domnești Sfântul Sava (1694), instituția transmite că „printre fragmentele de cărămidă, pergamente și manuscrise vechi, cercetătorii au identificat un sistem de calcul numeric datând din vremea Academiei Domnești” care „arată că Universitatea din București a avut ca precursor o Universitate secretă înființată în 1460 de domnitorul Vlad Țepeș și membră a aceluiași consorțiu cu Hogwarts School of Hogsmeade”.

UniBuc a continuat afirmând că ar data de peste 560 de ani în România și lăsând de înțeles că ar fi mai veche decât Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, cu tradiție academică atestată în anul 1581 (sursa), adică de peste 440 de ani:

Replica UBB Cluj după gluma UniBuc: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Replica Universității Babeș-Bolyai din Cluj nu a întârziat să apară, tot într-o postare pe Facebook. Instituția clujeană, care are de facto o tradiție academică de 443 de ani, odată cu atestarea Academia Claudiopolitana înființată de regele maghiar Ștefan Bathory în 1581, a transmis, în răspuns, că va „analiza serios această descoperire” a UniBuc.

UBB Cluj a adăugat: „începem să înțelegem de ce „universitatea soră” a fost mai reticentă în a fi alături de noi în demersul critic asupra astrologiei/numerologiei!”. Ironia vine în contextul în care au existat mai multe poziții ale Universității Babeș-Bolyai, ale rectorului Daniel David sau ale comunității de psihologi față de diferite episoade de pseudoștiință răspândită în spațiul public.

Am aflat că poziția de cea mai veche universitate a țării revendicată de UBB (prin diploma fondatoare din 1581 a regelui Stefan Bathory), integrată în „rețeaua iezuită” a secolului XVI, este acum pusă sub semnul întrebării de Universitatea din București, care ar fi găsit un sistem numeric care îi leagă istoria de o instituție fondată de domnitorul Vlad Țepeș și o încadrează într-o „rețea magică” cu Hogwarts School of Hogsmeade.

Vom analiza serios această descoperire – așa cum știm noi din tradiția iezuită, cu rădăcini antice (Napocensis)! -, dar începem să înțelegem de ce „universitatea soră” a fost mai reticentă în a fi alături de noi în demersul critic asupra astrologiei/numerologiei!”, a fost reacția UBB Cluj.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București sun două cele mai mari universități din țară, cu câte peste 39.000, respectiv peste 32.000 de studenți, potrivit datelor actualizate la 1 ianuarie 2023 de la Consiliul pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS).

Exit mobile version