GirlUp Romania: În spatele crimei de la Caracal este o mentalitate colectivă profund marcată de misoginie și lipsa de încredere în experiențele femeilor

7.363 de vizualizări
FOTO: pixabay.com
Aproape 40 de fete de liceu reunite în ONG-ul GirlUp Romania reacționează la tragedia din Caracal, după ce în spațiul public au apărut numeroase detalii referitoare la reacțiile polițiștilor în acest caz. “Poate atacatorul a fost cel care a comis crima, polițiștii au fost cei care așteptau un mandat la poartă – dar în spatele acestora este o mentalitate colectivă profund marcată de misoginie și lipsa de încredere în experiențele femeilor române – iar pentru aceasta suntem cu toții, ca țară, responsabili”, spune organizația fondată de eleva Sofia Scarlat, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Organizația GirlUp Romania este alcătuită din 38 de fete cu vârste între 15 și 18 ani, din aproape 10 licee diferite din București și încă 4 din alte orașe ale țării. “Dorim să vă împărtășim câteva gânduri despre tragedia din Caracal. Deși provenim din medii foarte diferite, avem toate aceleași experiențe”, spun elevele, în comunicatul trimis Edupedu.ro. Ele anunță că vor participa duminică, 28 iulie, ora 19, la un protest intitulat Cade una, cădem toate – organizat în fața Ministerului de Interne din București.

Mesajul integral al liceencelor din GirlUp Romania:

“Mii de articole, postări pe social media, comentarii. O întreagă țară furioasă, întrebând cum au fost posibile răpirea, violul și uciderea a două fete și mai mult cum a fost posibil ca statul să contribuie la crimă la fel de mult ca și atacatorul – și totuși pentru femeile și fetele din România răspunsul este atât de simplu. Această țară pur și simplu nu a fost niciodată dispusă să ne asculte.

Femeile și fetele din România vorbesc de zeci de ani despre violența cu care ne confruntăm, vorbind despre totul de la atingerile nedorite pe care le primim în transportul în comun până la poliție, care de multe ori privește cu nonșalanță plângerile de violență domestică și viol. Vorbim despre cum ne afectează hărțuirea în școli, apoi la serviciu și pe stradă de fiecare dată când ieșim din casele noastre, indiferent dacă este zi sau noapte, indiferent dacă purtăm pantaloni scurți sau 10 straturi de haine în timpul lunilor reci de iarnă. Vorbim despre felul în care suntem sexualizate de mici, de fiecare dată când ni se spune să ne ‘închidem picioarele’ când de abia am trecut în gimnaziu, să purtăm haine care ‘arată cât mai puțină piele’ la reuniuni de familie, și apoi despre cum suntem sexualizate de către codul de îmbrăcăminte școlar, de reviste, în reclame care se dau apoi luni de zile pe canalele de televiziune din toată țara.

Vorbim despre agresiunea sexuală și despre modul în care polițiștii ne întreabă ce am făcut pentru a o provoca, ce purtam la momentul respectiv și dacă suntem ‘sigure că nu am flirtat cu bărbatul acela la un moment dat’. Vorbim despre violența domestică și despre faptul că majoritatea persoanelor pe care le cunoaștem cred că este justificată, iar autorități precum șeful poliției din Bacău ne spun să sunăm de abia dimineața dacă suntem bătute în “toiul nopții” deși astfel de agresiuni sunt printre primele cauze de deces pentru femeile din România.

Vorbim despre modul în care toate aceste aspecte normalizate din viețile noastre de zi cu zi portretizează fetele și femeile ca obiecte, distrugând încrederea noastră, identitatea noastră, siguranța noastră.

I-am spus acestei țări de nenumărate ori că lucrurile trebuie să se schimbe – problema este că nu ați ascultat. Vă întrebați cum a fost posibil? Nu ați mai auzit de o crimă de genul acesta de ceva timp? Noi nu suntem confuze. Poate atacatorul a fost cel care a comis crima, polițiștii au fost cei care așteptau un mandat la poartă – dar în spatele acestora este o mentalitate colectivă profund marcată de misoginie și lipsa de încredere în experiențele femeilor române – iar pentru aceasta suntem cu toții, ca țară, responsabili.

Această organizație este alcătuită din 38 de fete cu vârste între 15 și 18 ani, din aproape 10 licee diferite din București și încă 4 din alte orașe ale țării. Deși provenim din medii foarte diferite, avem aceleași experiențe.

România (asta înseamnă voi toți) a crescut fete care, până la vârsta de 15 ani, împărtășesc între ele în conversații de zi cu zi diferite tactici de prevenire a violenței pe care le folosesc:

  • nu purta niciodată căști cand mergi pe jos noaptea;
  • ține cheile de la casă între degete;
  • trimite-le prietenelor tale poză cu plăcuța de înmatriculare a șoferului de Uber sau taxi și anunță-le de îndată ce ajungi acasă în siguranță;
  • prefă-te că te oprești să îți cauți ceva în geantă, astfel încât persoana care merge în spatele tău să ajungă în față, unde o poți vedea;
  • evită să-ți porți părul într-o coadă;
  • dacă e posibil, mergi peste tot cu un prieten;
  • nu pulveriza excesiv spray-ul de piper pentru că atunci ai putea fi tu arestată în loc de atacator.

Toate avem povești. Ce este mai rău este că fiecare prietenă pe care o cunoaștem are, la rândul ei, o poveste la fel ca a noastră. Avem noroc că gravitatea acestor experiențe nu s-a intensificat, însă pentru Alexandra și Mihaela din păcate acesta nu a fost cazul.

De aceea suntem aici: Pentru că această țară nu își ascultă femeile și fetele. Stăm acasă weekend-ul acesta, pornim televizorul, urmărim o discuție pe Realitatea TV despre crimele din Caracal care are la bază exact această întrebare: cum a fost posibil acest lucru? În mod ironic, răspunsul pare să se afle chiar în studioul lor de înregistrare, deoarece comentatorii sunt 7 bărbați care discută cu încredere despre siguranța și viața femeilor. În realitate, ei nu au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă să fii în locul nostru. Doar noi, fetele și femeile României, vă putem spune. Va rugăm – deși nu este, cu siguranță, pentru prima oară – sa ne ascultați.”

  • Cazul din Caracal. Mama primei fete: polițiștii au spus “într-una” că “a plecat cu un Făt-Frumos”

Poliţiştii din Coşoveni ar fi spus că Luiza fiind majoră putea pleca împreună cu „un Făt-Frumos”. „Este majoră, are 18 ani, putea să fi plecat cu vreun iubit, asta au zis cei de la Coşoveni. Repetau într-una, până când am dus cazul la DIICOT, că a plecat cu un Făt-Frumos. Nu numai o dată au spus că are are 18 ani, e majoră. Acum au tratat (cu seriozitate n.r.), de când s-a întâmplat cu Alexandra”, a mai declarat presei mama Luizei Melencu. Sursa: G4Media.ro

FOTO: Grégory ROOSE de la Pixabay

Citește și:

 

 


7 comments
  1. Băbăieți, vedeți că ați lăsat comentarii identice pe net, ce naiba, nici măcar un pic de creativitate n-aveți? E ridicolă înverșunarea asta de a explica unor fete prin ce trec cu adevărat fetele. Sincer, vă înțeleg îngrijorarea că ele s-ar putea să vă evite, au toate motivele după cum se vede.

  2. „De aceea suntem aici: Pentru că această țară nu își ascultă femeile și fetele. Stăm acasă weekend-ul acesta, pornim televizorul, urmărim o discuție pe Realitatea TV…” :-))))

    Vă rog frumos, stați la TV, la o șuetă etc., dar nu mai publicați astfel de inepții, căci vă faceți de rușine. Sau, mai grav, puteți fi acuzate de impostură, întrucât încercați să lăsați impresia că vorbiți în numele femeilor din România. Nimic mai fals! Vorbiți în numele vostru și atât!

    În plus, cum să vă asculte această țară?! Cu un asemenea discurs, nici cei care vă sunt apropiați nu vă ascultă…

    Revenind, sunt femeie, sunt din România și, cel puțin cu privire la valorile morale, consider că țara mea încă stă în picioare, atât timp cât nu vom fi obligați să pretindem că ceea ce spun diferitele grupuri ideologice, printre care vă numărați și voi, este adevărat. Deci, vă rog să nu mai vorbiți în numele meu și altor femei, pe care nu le cunoașteți.

    Credeam că edupedu este un site care are legătură cu educația…

  3. Vorbe. Singura solutie este ca femeile sa se uneasca intr-o asociatie, uniune sau partid si sa initieze legi care sa le protejeze.Atata vreme cat la conducerea Romaniei ajung partide formate din persoane cu caracterul psdistilor, pnlistilor, aldistilor, prmistilor, usristilor care nu vor altceva decat functii pentru bani, femeile nu vor face altceva decat sa acuze, sa comenteze si bineinteles sa suporte brutalitatile barbatilor.Personal nu gasesc cuvintele adecvate care sa exprime revolta mea pentru lipsa de actiune ferma din partea femeilor in a-si rezolva problemele cu care se confrunta in viata din cauza brutalitatii, nemerniciei, nesimtirii,, lipsei totale de educatie a asa zisilor barbati din Romania.

  4. Fetelor de la GirlUp: lasati feminismul deoparte ca nu tine vrajeala de data asta. Despre care misoginism vorbiti voi acolo si de ce?
    Ati uitat cine era Ministrul de Interne la vremea respectiva si chiar pana mai de curand sau uitati prin omitere? Exact, era fix o femeie, in persoana d-nei Carmen Dan !

    Cine este Prim Ministrul la ora actuala in Romania? Iar ati ghicit ! Este o femeie, pe numele ei Viorica Dancila. Sau o omiteti si pe asta pentru ca nu da bine la cartea misoginismului ?

    La fel, in Politia Romana sunt destule fete aganjate ca si politiste. De ce nu se implica ele si de ce nu empatizeaza ele cu fetele de varsta voastra care sunt “supuse zilnic abuzurilor sexuale” ? Pai va zic eu de ce: Pentru ca ele prefera sa ocupe posturile usoare, de purtator de cuvant sau de secretare, pardon, asistente adjunct.

    Ideea este una simpla, pana la urma. Nu va folositi de o tragedie ca aceasta ca sa va jucati voi cartea fenismului. Nu este nici locul si nici momentul.

    PS: Pentru un barbat este suficient ca o femeie sa il acuze fals de viol si a pus-o de o mamaliga. Chiar daca ulterior se dovedeste ca doamna l-a acuzat in fals, femeia nu pateste nimic pentru acuzatiile false de viol. Omul ramane toata viata lui in societate cu stigamtul de violator.

  5. Aloeo! Lăsati le naiba de afirmații, ca nu e cazul. Fac pariu ca era exact aceeași situație si daca era un băiat de 15 ani. Ii spuneau lu ma sa si lu tacsu ca e un golan, care a fugit de acasă si se duce la furat. Nu faceți decat sa va băgați in seamă aiurea, nu faceți nici un serviciu, nici victimelor, nici feminismului. Sunt ferm convins ca fetele tinere sunt mult mai protejate oriunde in lume decât băieții de aceeași vârstă. Băieții tineri sunt si au fost carne de tun in toate războaiele. Pe plajele din Normandia erau mitraliați băieți de 16-17 ani, in prima linie, fetele stateau acasă, in State – asta e doar un exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Condițiile de școală din Ucraina, unde profesorii încearcă să ajute copiii să învețe, în pofida războiului / “Un elev a desenat o casă și apoi a spus: oh, cred că eu nu mai am casă, pentru că au bombardat-o”

Câteva milioane de elevi din Ucraina au reluat, într-o formă sau alta, învățarea încă de la începutul acestei luni, în pofida războiului care macină țara, potrivit The Guardian, care face…
Vezi articolul