Ghiozdanele școlarilor sunt mult prea grele / Medic: „Ar trebuie să aibă maxim 10% din greutatea copilului” / Posibile consecințe: dureri de spate, contracturi musculare, scolioză

328 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Greutatea excesivă a ghiozdanelor pe care le cară zilnic elevii a devenit un motiv de îngrijorare pentru părinți. Potrivit normelor de sănătate, un elev nu ar trebui să transporte mai mult de 10% din propria greutate, însă realitatea din școli arată că ghiozdanele depășesc frecvent această limită, relatează Ziarul de Iași, conform G4Media.ro. În mod special, elevii de gimnaziu, cu vârste între 11 și 14 ani, ajung să care în jur de 10 kilograme zilnic, față de cele 4 kilograme recomandate.

Doctorul Cătălin Botez, medic primar de chirurgie și ortopedie pediatrică, spune că un ghiozdan care depășește 10% din greutatea copilului poate duce la dureri musculare sau la afectarea tranzitorie a sistemului osos.

„În unele țări, maniera de predare în școli și modalitatea efectuării temelor acasă permite ca elevii să pastreze în cadrul școlii, în dulapuri special concepute, majoritatea cărților sau altor obiecte grele, astfel încât greutatea rucsacului personal este mai redusă. În țara noastră însă, copilul școlar transportă cu sine, în ghiozdanul său, toate elementele necesare studiului. În consecință, uneori greutatea rucsacului școlar este destul de mare, deseori cauzând dureri musculare sau afectarea tranzitorie a sistemului osos”, a declarat doctorul Cătălin Botez.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Întrebări:
    Cât cântărește ghiozdanul gol? Cu tot cu roți, mâner de tractare, bureți și alte abțibilduri care să îl facă să arate cool?
    Cât cântărește caserola cu mâncare și sticla cu apă?
    De ce trebuie sa fie caiete studențești la gimnaziu?
    De ce trebuie să aibă un copil de gimnaziu un penar echipat cu set de creioane colorate, carioci, pixuri cu gel, stilouri etc in fiecare zi? Cate dintre ele sunt utilizate?
    E ușor de aruncat responsabilitatea asupra școlilor. Multe dintre ele sunt deja supraaglomerate. Unde sa mai pui și atâtea dulapuri, dulăpioare, spatii de luat masa etc.?
    Pretențiile copiilor de a fi cool, grija părinților să nu moară copilul de foame și de sete, nepăsarea profesorilor care cer în fiecare oră lucruri de care nu este neapărat nevoie, toate acestea contribuie la coloana deformată a copiilor.

    1. Am intrat special să văd dacă a comentat și aici vreun sociopat care crede că ghiozdanele sunt grele că vor copiii sa epateze. normal. ghiozdanele cu roti nu sunt ca sa arate cool, stupidule! sunt ca sa le poți trage după tine in loc sa le duci in spate, pentru că sunt incredibil de grele!

      1. Stupido,
        citește și restul comentariului.
        Apoi cântărește toate elementele pe care le cară copilul după el, deși nu i-ar trebui neapărat la școală.
        Dar… e greu sa te gândești in fiecare seară, când faci ghiozdanul pe a doua zi ( da, asta trebuie sa fie responsabilitatea copilului, nu a mămicuței) ce anume ai cu adevărat nevoie și ce nu.
        Și da, după ce dai la o parte tot ce nu ți-ar trebui, plus figurile din cap, s-ar putea sa te mulțumești cu un ghiozdan mai ușor, pe care să îl porți pe spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În programa de Istorie se acordă prea puțin timp Istoriei comunismului, spune o elevă de liceu / Alexia Mihon, de la Colegiul „Matei Basarab” din București: După ce am vizitat Memorialele Închisoarea Pitești și Sighet am început să conștientizez mai bine suferința celor care au trecut prin acele momente cumplite

„Consider că în programa de istorie se acordă prea puțin timp studierii despre regimul comunist din România și cred că se poate acorda mai mult timp pentru a aprofunda și…
Vezi articolul