Ghiozdane mai ușoare pentru elevi, obligație pentru conducerea școlilor – proiect

1.847 de vizualizări
Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com
Conducerile școlilor vor fi obligate să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică. Documentul propune ca soluții dulapuri individuale pentru elevi sau oră de “educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului”.

Școlile vor fi obligate să ia măsuri pentru a reduce greutatea ghiozdanelor elevilor, potrivit proiectului Ministerului Sănătății care propune modificarea ordinului de ministru nr. 1456/2020 privind normele de igienă din școli.

Printre propuneri ar fi ca școala să asigure dulapuri individuale pentru elevi în care să își țină manualele și caietele, sau spații pentru efectuarea temelor după școală pentru teme sau să îi învețe pe elevi cum să aleagă un ghiozdan și cum să îl poarte.

De asemenea, se mai propune ca ghiozdanul să aibă bretele late, purtate pe ambii umeri, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.

La articolul 30, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu faţa posterioară întărită, cu bretele late, purtate pe ambii umeri, compartimentate, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.

(3) Greutatea conţinutului ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. Conducerea unității de învățământ are obligația de a lua măsuri în vederea reducerii greutății ghiozdanelor elevilor. Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului.”

Prevederea privind greutatea ghiozdanului elevilor care nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului este și în prezent în Norme dar și ca propunere în proiectul Statutul elevului, propus de mai multe asociații de elevi.

Amintim, fizioterapeutul Bogdan Goga spunea în 2021, că nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”.

Acesta a mai spus că adulții și copiii nu mai fac mișcare, așa cum ar fi normal și „au devenit mult mai statici”.

Proiectul privind modificarea ordinului nr. 1456/2020

Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
  1. Numai “păpica” si “apița” au 10% din greutatea corpului copilașului. Zici că vin la săpat la porumb, nu la școală…

  2. nu i mai schimba la minister?!
    eficienta schemelor de violenta s a dovedit cu vârf și îndesat când ați prezentat cazul de violenta din pregătitoare din Brașov …benzile alea desenate sunt zero,deci….
    Acum o luam cu ghiozdanele…

  3. Eventual sa se uite directorul in geanta elevului catai sticlanul de 2 litri de apa sau suc i-a pus ma-sa, catai doua penarele cu carioci cara zi de zi de parca ar fi pictori in devenire. Sau poate directorul trebuie sa vegheze si la cata mancare ia in cutia de sendvis si cate si mai cate asemenea bazaconii din seria cum sa mai tampim la cap peofesorii si directorii. Erau toate rezolvate si asta nu era rezolvata de directori.

  4. Au lăsat motanul și ai și rezolvat problema din pix!
    Să cumpere manuale, să fie 2 pt fiecare elev-unul acasă și unul la școală, în dulap. Atunci cară doar caietele și eventualele culegeri.

  5. ….oră de “educație sanitară privind alegerea …ghiozdanului”!
    De parcă sunt adulți. Mai e de trimis copilul de 9 ani să și-l cumpere singur, că a avut ora de ed. sanitară. Wow!
    Aloo, știți ce responsabilități (nu) au niște minori? Nu câștigă leafă, nu decid singuri, nu își cumpără și nu hotărăsc nici ce au in farfurie la cină. Așadar, trimiteți o informare părinților cu acest 10%, un poster și e destul.
    Postura da, o pot învăța la “ora de educație” sau printr-un simplu poster (la câți cm in raport cu zona lombara e bine sa fie baza ghizdarului, de exemplu), deși informează deja producătorul ghiozdanului.
    Ne facem că muncim la minister? Sunteți anacronici, părinții știu de zeci de ani cum se poartă ghiozdanul. Și ce pățește un prof. ce cere 2 culegeri cărate zilnic că nu are tonner, nici imprimantă (sau chiar de are)?
    Maine o știre despre cum le spuneți că la 7 ani copiii lor trebuie sa bea 1.3l de lichide/zi și sunteți niște tătici buni, bravos!

    1. dragii mei …copil de casa a șaptea învață de doua ori pe săptămână câte 8 opt ore de la opt dimineața până la ora 16 (4) ca să puncteze ,,profi” la bani ,ore în plus nu știu sigur .Edupedu aveați habar de asa ceva ? în opinia mea ,,sclavi pe plantatii” ce contează de oboseala foame (nu.i poți da copilului mâncare gătită) bani sa iasă. Asta am spus.o ca să mai aflați xate ceva nou

      1. Tu crezi că ”profii” au scris curricula și programele școlare?!

        Toți neaveniții vă pricepeți la învățământ. Poate te uiți ce importante sunt religia de la CP la clasa a XII-a, sau Istoria Evreilor la clasa a XI-a, sau alte aberații pe care încearcă fiecare cretin din parlament să le bage forțat în școală! Sau de alea nu-ți pasă? Credeai că a cerut cineva din școală prostiile astea?!

        Hai s…..

        1. stai jos 4. Da acolo ei fac programa școlară.(nu mai scrie,comenta eu am semnalat ceva ..nu sa comenteze cineva)

  6. De asemenea, se mai propune ca ghiozdanul să aibă bretele late, purtate pe ambii umeri, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.”

    ?!!!

    Adică… să mergem să facem proiectarea unui ghizdan la fabricile producătoare, să știe cum să le facă pentru a respecta legea? Și apoi să îi luăm de mână pe părinți ca să le aleagă fix pe cele ”legale”? Și apoi să mergem la elev acasă în fiecare dimineață pentru a verifica ce pune în ghiozdan?!

    Cât despre spații pentru dulapuri individuale (cum au americanii, pe holuri), de unde spațiu, minister? Și de unde bani? Școala mea a luat în calcul ideea asta, de mult… nu te poți apropia de prețuri. Ca să nu mai vorbim despre CINE asigură bunurile copiilor pe coridoare, că bani de paznic n-avem.

    Spații pentru pregătirea lecțiilor?! Adică, după ce că stau în școală câte 5-7 ore pe zi (minim), îi mai ținem o oră pe scaunele alea țepene, nemâncați și obosiți, să-și facă și temele…

    Am impresia că la minister s-a răsturnat carul cu proști…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Noul Consiliu al ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, a fost desemnat. Printre membri: președintele Asociației Școlilor Particulare, un comisar de poliție și un colonel din Armată / Președintele va fi ales marți

Un comisar-șef de poliție, un colonel, dar și președintele Asociației Școlilor Particulare fac parte din noul Consiliu al ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele. Consiliul a fost…
Vezi articolul

FOTO A treia zi de proteste în fața Ministerului Educației. Decanul Cristian Preda și-a șters numele de pe o carte a sa și l-a trecut autor pe Sorin Cîmpeanu: Chimiștii făceau cercetări și le semna Elena Ceaușescu. Pare că dl Cîmpeanu repetă acest model și am zis să-l ajutăm

A treia zi de proteste a început în fața Ministerului Educației, după ce ancheta jurnalistei Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar și acum încearcă…
Vezi articolul

Povești audio ca niște călătorii pe un tărâm magic pentru copiii ucraineni refugiați și carte de colorat specială, puse gratuit la dispoziție de o platformă românească de educație

O secțiune gratuită unde se găsesc povești în format audio pentru copiii ucraineni este disponibilă pe platforma superscoala.ro, anunță organizatorii care au completat formularul special din platforma EduCare, pe EduPedu.ro.…
Vezi articolul

„Se pregătesc tăieri masive de clase la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă şcolară / Solicităm realizarea unei anchete în rândul inspectorilor şcolari generali” – Consiliul Național al Elevilor

În întreaga ţară se pregătesc tăieri masive de clase din diferite unităţi de învăţământ preuniversitar, la iniţiativa inspectoratelor şcolare sau a unităţilor de învăţământ, pe fondul scăderii populaţiei de vârstă…
Vezi articolul

Agenția care acreditează școlile neagă toate acuzațiile Oanei Moraru, iar aceasta amenință cu instanța și cere demisia șefului agenției. ARACIP: Școala privată nu poate începe cursurile în acest an şcolar

“Respingem cu fermitate acuzațiile de abuz în serviciu”, spune agenția din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de acreditarea și autorizarea școlilor. Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, ARACIP informează că…
Vezi articolul