Ghid UNICEF pentru gestionarea stresului, autocunoașterii și dezvoltării inteligenței emoționale a adolescenților / Documentul conține activități ce pot fi folosite de profesori și consilieri școlari

1.595 de vizualizări
Foto: UNICEF.org
UNICEF a lansat un ghid cu activități ce reprezintă o “resursă valoroasă pentru toți cei implicați în educația și îngrijirea adolescenților, în special pentru profesori și consilieri școlari”, potrivit unui comunicat de presă. Documentul a fost lansat cu ocazia Zilei mondiale a sănătății mintale, marcată joi, 10 octombrie. “32% dintre fetele de 15 ani din România au avut sentimente de însingurare de cele mai multe ori sau mereu în ultimul an, un procent semnificativ mai mare decât cel de 21%, în cazul băieților”, anunță UNICEF într-un comunicat de presă. Ghidul poate fi descărcat la finalul articolului.

De Ziua Mondială a sănătății mintale, UNICEF a lansat un ghid pentru profesori și consilieri școlari care să îi ajute pe elevi să gestioneze emoțiile. Activitățile îi ajută pe adolescenți să-și dezvolte abilități de gestionare a stresului și a anxietății construirea rezilienței, îmbunătățirea relațiilor sociale și să-și descopere și să-și exprime emoțiile într-un mediu sigur. Documentul propune și activități pentru gestionarea cazurilor de autovătămare.

“Prevalența tulburărilor mintale în rândul adolescenților din România este de 11,2%. De asemenea, 32% dintre fetele de 15 ani din România au avut sentimente de însingurare de cele mai multe ori sau mereu în ultimul an, un procent semnificativ mai mare decât cel de 21%, în cazul băieților.  

Printre cele mai frecvente tulburări mintale diagnosticate se numără: tulburările de conduită (24,19%), tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (22,65%), tulburările de anxietate (19,23%), tulburările din spectrul autist (14,47%), episodul depresiv (9,14%), tulburările de atașament (4,3%), fobia școlară (3,10%) și tulburările de comportament alimentar (2,88%). Aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală”.

Ghidul UNICEF menționează mai multe componente ale bunăstării a elevilor:

  • Bunăstarea fizică – Starea de sănătate bună prin: acces la servicii medicale, aderență
    la tratamente eficiente, nutriție adecvată, exerciții fizice regulate, program de somn
    adecvat în funcție de vârstă;
  • Bunăstare mintală – Sănătate emoțională, cognitivă și comportamentală prin: acces la
    servicii psihiatrice și psihologice, reziliență emoțională, management sănătos al
    stresului, stimă și încredere de sine, sensul vieții;
  • Bunăstarea socială – Prezența relațiilor sociale semnificative (prietenie, cuplu, familie)
    și investite pozitiv ce generează: sentimentul de apartenență, interacțiuni sociale
    pozitive, conexiuni sociale, implicarea activă în comunitate, acțiuni de altruism;
  • Bunăstarea financiară – Securitatea financiară și materială asigură: împlinirea nevoilor
    de bază, planuri de viitor, asigurarea altor sfere ale bunăstării enumerate mai sus;
  • Bunăstarea ecologică – Mediu natural înconjurător sănătos prin: absența poluării,
    spații verzi, acces la natură, lipsa gunoaielor în comunitate, acces la apă curată;
  • Bunăstarea ocupațională – Sentimentul de împlinire profesională prin: acces la locuri
    de muncă, beneficii sociale, salarii echitabile și juste, relații semnificative la locul de
    muncă, mediu profesional securizant;
Tipuri de activități non formale din ghidul UNICEF

Activitățile sunt împărțite în mai multe categorii cum ar fi:

  • Activități de energizare și introductive
  • Activități de autocunoaștere și dezvoltare personală
  • Activități de dezvoltare a inteligenței emoționale
  • Activități de relaxare și reducere a stresului
  • Activități de combatere a discriminării / bullying-ului
  • Activități de promovare a unui stil sănătos
  • Activități pentru creșterea stimei de sine
  • Activități de gestionare a anxietății
  • Activități de gestionare a depresiei
  • Activități de gestionare a auto-vătămării
  • Activități de gestionare a adicțiilor și consumului de substanțe
Idei de activități non-formale ce se pot face la clasă

Activitățile sunt împărțite în categorii. Este descris la fiecare în parte, modul în care se aplică, cât durează și sunt atașate fișele de lucru.

De exemplu, pentru înțelegerea furiei activitatea propusă va ajuta elevii să își recunoască cele 4 emoții principale. Apoi vor folosi strategii pe termen scurt pentru a-și gestiona propria furie. La finalul articolul găsiți întregul ghid ce poate fi descărcat.

Informații de context

UNICEF implementează pe o perioadă de 24 de luni inițiativa „România pentru fiecare copil. Echilibru emoțional”, dezvoltând un model funcțional de intervenție pentru sănătate mintală și suport psiho-social.

UNICEF a lansat o campanie publică de conștientizare asupra importanței sănătății mintale a copiilor și adolescenților și al comunicării în cadrul familiei pentru echilibrul emoțional.

„Pentru a crea un impact pozitiv asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților, comunitățile trebuie să ofere intervenții multisectoriale care să sprijine familiile pentru a crea medii sigure acasă. De asemenea, trebuie să schimbăm discursul privind sănătatea mintală pentru a reduce stigmatizarea prin dezvoltarea de resurse sigure și accesibile pentru adolescenți, părinți și profesioniști”, a declarat Gabrielle Akimova, Reprezentantă în exercițiu a UNICEF în România.

Alături de Fundația Romanian Angel Appeal, UNICEF a realizat o cercetare cu privire la resursele digitale despre sănătate mintală și sprijin psihosocial, care arată disponibilitatea redusă a acestora. Adolescenții participanți la studiu au menționat că nu concep viața fără internet, dar au admis că au nevoie de educație digitală, pentru a evalua critic informația în vederea identificării informațiilor false. De asemenea, au menționat că părinții trebuie să-și crească gradul de informare cu privire la problemele de sănătate mintală.

Raportul recomandă dezvoltarea unor resurse digitale în limba română, coerente, comprehensive și adaptate adolescenților, care să țină cont de aspecte precum vârstă, mediul școlar și familial sau modificările fiziologice.

Amintim, recent, o propunere legată de sănătatea mintală a copiilor a venit de la Octavian, în vârstă de 17 ani, membru al Boardului Copiilor UNICEF: Copiii consideră sănătatea mintală ca fiind “o prioritate” și cer o nouă disciplină care “să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile” dar și profesori care formați în acest domeniu.

Ghidul poate fi descărcat de aici

Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Mult e dulce si frumoasa limba romana :)). Ghidul pare o traducere de proasta calitate.

    Iata cateva formulari epice:
    – “Iritabilitate în schimbarea rutinei”
    – “Stil de învățare puternic prin imagini sau sunete”
    – “Schimbări bruște a dispoziției”
    – “Lasa furia sa plece”
    – “Ce luati cu voi din aceasta activitate?”
    – “Parafrazarea este ca a picta un tablou cu cuvintele altora”

    Pseudo-stiinta este la ea acasa:
    – “Stil de învățare puternic prin imagini sau sunete” – Sunete? Serios? Ciripit de pasarele se pune?
    – “Ton neobișnuit al vocii” – nu apare decat la o anumit grup, asa numitul sindrom Asperger
    – “Răspunde la întrebări înainte de a se termina întrebarea” – nu este un aspect negativ neaparat, creierul copilului cu ADHD copilul are o neobisnuita capacitate de a anticipa
    – “Pierderea constantă a materialelor educaționale (cărți, caiete, pixuri)” – copilul cu ADHD isi pierde si capul, nu numai materialele educationale (lol)

    “Discursul Rogersian este ca și atunci când vorbești într-un mod super înțelegător și de tip suportiv.” – pffff

    Unele activitati par interesante, dar ma intreb daca autorii au auzit si altceva in afara de sfanta fisa de lucru?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum îmbunătățim alfabetizarea copiilor romi din România și a colegilor lor care provin din medii defavorizate socio-economic? Primele dovezi științifice care arată efecte de transfer – analiza cercetătorului Dacian Dolean VIDEO

Alfabetizarea copiilor romi din România și a colegilor lor care provin din medii defavorizate din punct de vedere socio-economic este de mult timp una dintre provocările cele mai mari ale…
Vezi articolul

OFICIAL Bursele pentru studenții de la doctorat cresc cu 500 de lei pe lună / Decizia ministrei Educației – luată la o lună de la începerea anului universitar, publicată cu o săptămână înainte de începutul campaniei electorale

Toți studenții doctoranzi care studiază pe locuri cu burse primesc 3.700 de lei lunar, sume mai mari cu 500 de lei decât anul universitar trecut, potrivit ordinului de ministru 7.296…
Vezi articolul

Părintele are un rol fundamental în educarea copilului, spune președintele Colegiului Psihologilor din România: Trebuie să impună reguli, astfel încât copilul să acceseze și aspectele legate de învățare, și de joacă, dar și anumite responsabilități

„În ultima perioadă, am observat că această latură a educației copilului este pasată de la părinte către școală”, spune Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, la emisiunea “Profesor și…
Vezi articolul

Patru ministere au început să lucreze la proiecte de acte normative, anunță Ministerul Educației, dar nu pentru a pune în practică cerințele sindicatelor, ci pentru propunerile eșuate ale premierului Ciucă / Comunicatul ignoră total faptul că în școli e grevă generală

Ministerul Educației anunță pe site-ul instituției că deja patru ministere lucrează ca să pună în acte normative propunerile făcute duminică de premierul Nicolae Ciucă, respinse de sindicatele din Învățământ la…
Vezi articolul