GHID Testarea copiilor acasă, explicată părinților de directorul unei școli: Faptul că îi învățăm de la vârste mici să se îngrijească de sănătatea lor le va folosi în viața de adult

12.769 de vizualizări
Foto: Școala din Curcani, jud. Călărași
Școala Gimnaziala Nr. 1 din comuna Curcani, județul Călărași, le-a trimis părinților un ghid cu pașii pentru testele de salivă. Testarea elevilor începe, teoretic, de joi, 2 decembrie 2021, potrivit instrucțiunii Ministerului Sănătății, care recomandă zilele de luni și joi pentru aceste demers bisăptămânal. “Faptul că îi învățăm de la vârste mici să se îngrijească de sănătatea lor le va folosi în viața de adult”, scrie în mesaj directorul școlii, profesorul Viforel Dorobanțu.

„Stimați părinți,
Pentru a avea un mediu cât mai sănătos în școală și în comunitate, este nevoie să fim cu toții responsabili. În școala noastră, procentul de vaccinare împotriva COVID-19 al angajaților este, la acest moment, de 64,58 %. Deci, angajații școlii și-au manifestat responsabilitatea față de ei înșiși și față de copiii dumneavoastră. Este rândul dumneavoastră să fiți responsabili și să vă trimiteți copiii la școală în condiții de siguranță pentru ei dar și pentru colegii lor. Testarea acasă, în locul în care orice copil se simte în siguranță, este o metodă de a vă asigura că totul este în regulă cu copilul dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să urmați indicațiile pe care le primiți de la școală. Testul din salivă nu este periculos. Faptul că îi învățăm de la vârste mici să se îngrijească de sănătatea lor le va folosi în viața de adult.
Am încredere în dorința dumneavoastră de a avea copii sănătoși”, este mesajul trimis părinților de conducerea școlii.

Foto: Școala Gimnazială Curcani din Călărași

Ghidul redă pașii pe care părinții trebuie să îi facă pentru a-i testa pe copii.

Foto: Școala Gimnazială Curcani din Călărași
Foto: Școala Gimnazială Curcani din Călărași
Ghidul în format pdf poate fi descărcat de aici:

Reamintim că trei videoclipuri în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, arată cum se face un test de salivă pentru elevi au fost puse la dispoziția personalului din școli, elevilor și părinților din țară luni, 29 noiembrie.


5 comments
  1. Exemplu din articol arata ca cei din sistemul educational, desi luati de prosti de mai marii lor si amanati mereu in ceea ce priveste acordarea transelor potrivit legii salarizarii unice, incearca sa gaseasca solutii la problemele create de incompetenta, coruptia, goana dupa functii si neasumarea responsabilitatii de catre mai marii lor.
    Totusi se impun cateva observatii:

    1. Modul in care a fost organizata aceasta activitate (necesara inca de acum cateva luni) denota un hei rupism ce poate genera mai multe probleme decat solutii. Testele venite vrac trebuie reambalate in chituri individuale, proces realizat in conditii total nesterile ce poate genera infectarea celor care manipuleaza aceste teste ( mai ales ca ultimele variante ale SARCOV-2 sunt foarte contagioase), a parintilor si a elevilor. In plus cine va suporta costurile suplimentare rezultate in urma unor rezultate fals pozitive sau fals negative. Unii parinti nu sunt foarte incantati nici de a semna declaratia pe propria raspundere gandindu-se la eventualele implicatii juridice care ar putea sa apara fara ca ei sa fie de vina prin aplicarea unor teste ale caror specificatii pot fi alterate de modul de livrare si manipulare. Se adauga si realizarea in sine a testului, care desi nu este foarte complicata poate genera totusi probleme . ( vezi stropul cazut din pipeta dl Cimpeanu la filmuletul demonstrativ -min 1.00, picatura care in situatia testarii unei persoane infectate poate fi un real pericol de infectie pentru cei din jur).
    2. Apropo de pret li modalitate de livrare. Conform datelor oferite presei, pretul pe test variaza intre cca 8.5-15 lei fara tva ( in fuctie de institutia ce a furnizat datele si de lot). Comparati cu pretul din farmacii , pret care include TVA si cheltuielile cu distributia si plata farmacistelor, fata de acestea unde distribuirea o fac scolile , profesorii, parintii gratis. In plus, cele din farmacii sunt ambalate individual, nu la vrac.
    De fapt asa ar fi trebuit livrate si acestea, conform caietului de sarcini in baza caruia a fost facuta licitatia si au fost acordate contractele ( vezi pagina 33 la
    https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/10/Documentatie-atribuire-teste-rapide-saliva.pdf ). Deci ar trebui vazut cine a luat comisionul. Cine a acceptat livrarea si pl;ata unor teste care nu respecta cerinta stabilita chiar prin caietul de sarcini ? Daca DNA si-ar face datoria ar avea foarte mult de lucru cu tot felul de achizitii facute in perioada pandemiei. Dar la noi institutiile sunt simple forme fara fond, care isi arata muschii rara si atunci pentru presa sau pentru a plati polite politice.
    3) Ar trebui remarcata si atitudinea celor din fruntea Ministerului Educatiei. Au pasat problema la sanate (firesc ), dar apoi ,dupa ce au primit instructiunile le-au trimis asa pur si simplu in reteaua scolara, fara ca dumnealor sa semneze nici un ordin de minsitru, nici un act oficial nedorind sa-si asume vreo respomsabilitate de teama unor eventuale consecinte negative pentru dumnealor. Un esec le va atrage critici, dar nesemnand incearca sa evite o eventuala respomsabilitate juridica/penala.
    Daca studiati comportamentul domnului ministru de la Educatie, veti observa ca a evitat sa semneze anumite ordine controversate, de teama scandalului, a unor implicatii penale, care i-ar fi periclitat ramanea in functie. In multe cazuri, l-a scos in fata pe dl Gigel Parsschiv, secretar de stat, dar si in acest caz sunt unele aspecte nelegale (discutabile poate) in privinta functionarii dumnealui ca secretar de stat ( vezi https://federatiahermes.ro/ministerul-educatiei-arunca-in-aer-invatamantul/).
    Iar cei din sistemul scolar, fara nici o subordonare fata de ministerul sanatatii, sunt pusi sa faca o activitate ce nu le apartine, in pofida celor afirmate de unii inspectori sau directori mai zelosi. Sindicatele …..?
    In tarile civilizate si cu respect fata de lege veti vedea ca acest tip de testare, chiar daca se face in scoli, se în prezenta si sub supravegherea personalului medical si echipat corespunzator.

  2. Testarea, chiar și cu teste rapide este un act medical care trebuie efectuat în condiții specifice, intr-un mediu
    corespunzător, de persoane specializate, cu rezultate interpretate de personal abilitat.
    Eficacitate zero, atâta timp cât elementele componente nu sunt sterile, ambalate individual în ambalaj de unica folosință.
    Consider toată aceasta acțiune o bătaie de joc la adresa elevilor, părinților, cadrelor didactice care au fost implicate fără voia lor.
    Cei care au gestionat toată acțiunea sunt mulțumiți ca au bifat acțiunea și au transmis toată responsabilitatea altora.
    Deci…
    Toată lumea fericita!!!
    Halal…..

  3. Pe lângă lipsa ambalajului individual steril și a omologării, cine suporta cheltuielile retestării și/sau daunele în cazul unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ? Cine răspunde dacă ne infectăm sau ne infectăm copii utilizând testele vrac care în urma manipulării au fost contaminate cu alți microbi sau cu covid ?

  4. Ați uitat să menționați că testarea este opțională iar accesul elevilor la educație nu poate fi condiționat, conform Constituției și declarației ministrului educației.
    Se pun următoarele întrebări:
    1. De ce se testează când curba de infectare este descendentă și aproape toată țara este pe “verde”?
    2. Școlile sunt cele mai mari focare de infecție, de sunt primele la testări?
    3. Cine garantează sterilitatea acestor teste care au fost trimise la vrac și ambalate ulterior individual, trecând cel puțin prin mâinile a două persoane?
    4. Aceste teste nu au fost omologate de ANMDR, cine răspunde de eficacitatea lor când studiul realizat de Medlife arată sensibilitatea de 60% a acestora, nefiind recomandate pentru asimptomatici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Un plagiat rămâne un plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”, susține Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în contextul tentativelor din Parlament de amnistiere a plagiatorilor

“Propunerea de modificare a legii educației pe subiectul doctoratelor, avizată ieri de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”, susține…
Vezi articolul

Orele de educație civică din gimnaziu nu au un impact semnificativ asupra participării active în viața politică a viitorilor adulți sau a dorinței acestora de a vota în viitor – studiu UNESCO / Rata de participare la alegeri a scăzut în ultimii 50 de ani

Orele de educație civică din gimnaziu nu au un impact semnificativ asupra participării active în viața politică a viitorilor adulți sau dorinței de a vota, arată cel mai recent raport…
Vezi articolul

VIDEO Programele „Masa caldă în școli” și „Cornul și laptele” să fie gândite complementar și nu unul împotriva altuia. Se poate rezolva problema licitației realizând licitații multianuale – Szabó Ödön, vicepreședintele comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților

Programele „Masa caldă în școli” și „Cornul și laptele” ar trebui „să fie gândite complementar și nu unul împotriva altuia (…) Aceste două programe pot să funcționeze împreună, deși Masa…
Vezi articolul

Platforma de prezidențiabil a liderului PSD Marcel Ciolacu: „România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!” / În 2023, actualul premier Ciolacu și parlamentarii PSD au votat la unison „pentru” noile legi România Educată

„România Educată este cel mai mare eșec din istoria modernă a țării noastre!”, proclamă platforma online Româniadorită.ro, lansată săptămâna aceasta de premierul Marcel Ciolacu, înainte să-și anunțe intenția de a…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis deschide anul școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul”: Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ / Rezultatele reformelor sunt convins că se vor vedea când generațiile ajung în fața noilor examene naționale

Președintele Klaus Iohannis deschide anul școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, luni, la ora 9. Edupedu.ro a transmis LIVE TEXT declarațiile șefului de stat, de la ultima deschidere a anului…
Vezi articolul