Ghid pentru profesori: Cum trebuie să arate un manual adaptat nevoilor de învățare ale elevilor de clasa a VII-a (P)

Elevii dumneavoastră merită cele mai bune manuale! Acesta este mottoul care ne ghidează, la Editura Paralela 45, atunci când acceptăm provocarea de a crea, alături de echipe de profesori cu experiență, noi manuale pentru elevii secolului XXI. Vă invităm să aflați mai multe despre cele șase manuale dedicate elevilor de clasa a VII-a de la Editura Paralela 45, manuale care au câștigat licitația organizată în 2024 de Ministerul Educației, cu punctaje cuprinse între 95.00 și 100 de puncte.

Manualele Editurii Paralela 45 dedicate elevilor de clasa a VII-a, manuale care au câștigat licitația organizată în 2024 de Ministerul Educației:

De ce să alegeți manualul de Limba și literatura română pentru clasa a VII-a de la Editura Paralela 45?

Manualul de Limba și literatura română pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 este elaborat de Cristina Cergan, Diana Iacob, Bogdan Rațiu și Ioana Tămăian.

Referenți științifici: prof. univ. dr. Alina Pamfil, prof. univ. dr. Radu Vancu, prof. dr. gradul I Ioana Revnic.

O puteți asculta pe Cristian Cergan vorbind despre manualele viitorului în podcastul „Profesori în biblioteca lui Gelu”.

Acest manual câștigător cu un punctaj calitativ de 100 de puncte din 100 conține o microbibliotecă cu peste 100 de texte literare și peste 100 de strategii și elemente-cheie. Cuprinzând literatură de patrimoniu pe înțelesul elevilor, autorii au organizat manualul pentru o lectură tematică și educație pentru valori, propunând strategii de reflecție și autoevaluare pentru dezvoltarea personală a elevilor, dar și conținuturi transpuse în hărți, scheme și trasee logice. Manualul continuă abordarea propusă în clasa a VI-a.

Pentru acest manual vor fi disponibile:

Prof. univ. dr. Alina Pamfil (Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca): „Considerat ca întreg cu finalitate educativă, manualul se remarcă prin unitatea și continuitatea secțiunilor dezvoltate tematic, prin caracterul provocator al experiențelor de cunoaștere propuse și, nu în ultimul rând, prin alternarea activităților de descoperire cu cele de reflecție. Textele propuse spre lectură sunt provocatoare, sunt relevante din punct de vedere cultural și compun un câmp de o diversitate impresionantă. Dincolo de lectura literaturii, manualul se constituie în pledoarie convingătoare pentru orice tip de lectură, cititul fiind definit, indirect, ca o modalitate la îndemână și certă de extindere a cunoașterii.”

 Prof. univ. dr. Radu Vancu (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu): „Sarcinile de lucru concepute de autori permit implicarea activă a elevilor pe parcursul orelor de curs și o dezvoltare graduală a competențelor prin valorificarea resurselor tipărite și online și, în egală măsură, colaborarea și/sau asumarea de roluri în diferite grupuri de lucru cu scopul realizării de proiecte și investigații pe diverse teme. Autorii au valorizat modelul dezvoltării personale, care oferă posibilitatea ca literatura să fie receptată mult mai aproape de firescul ei. Astfel, literatura este înțeleasă ca discurs despre natura și condiția umană. Autorii au accentuat interpretarea semnificațiilor globale și interpretarea raportului existent între lumea reprezentată în text și lumea cititorului pe baza reflecției personale.”

De ce să alegeți manualul de Matematică pentru clasa a VII-a de la Editura Paralela 45?

Manualul de Matematică pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 este elaborat de Maria Zaharia și de Dan Zaharia, pe care-i puteți urmări în podcastul „Profesori în biblioteca lui Gelu.”

Pentru acest manual vor fi disponibile:

Punctele forte ale manualului :

De ce să alegeți manualul de Istorie pentru clasa a VII-a de la Editura Paralela 45?

Manualul de Istorie pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 este elaborat de Bogdan Teodorescu, Cristina Hornoiu, Emilian Colceru și Florin Cristescu.

Manualul de Istorie pentru clasa a VII-a, elaborat de echipa Editurii Paralela 45,  respectă toate elementele care determină proiectarea unităților de învățare la această disciplină, esențiale în definirea conținutului și a structurii manualului. Consacrat studiului istoriei universale în secolele XX-XXI, manualul reflectă conținuturile solicitate de programă, structurându-le pe mai multe direcții: reconstituirea trecutului, elemente de cultură și civilizație, relații sociale și statul, ultimele două fiind preponderente, cu o pondere de 70% în ansamblul volumului.

În ceea ce privește evaluarea, ne-a preocupat transparența și obiectivitatea acesteia, metodele tradiționale fiind combinate cu cele complementare alternative, cu ajutorul cărora am pus în evidență mai cu seamă valorile și atitudinile solicitate a fi formate curricular.

Manualul este în principal destinat studiului la clasă al istoriei, însă poate fi o ancoră de popularizare a conținutului pentru înțelegerea rapidă a controversatului secol XX și a provocărilor lansate deja de primele decenii ale secolului XXI.

Centrat în prima sa parte pe cele două războaie mondiale ale secolului trecut, utilizarea manualului este un bun exercițiu civic pentru prezent și viitor, într-o situație internațională tulbure și din ce în ce mai complicată.

De ce să alegeți manualul de Biologie pentru clasa a VII-a de la Editura Paralela 45?

Manualul de Biologie pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 este elaborat de Sanda Bufnilă și Alexandru Croitoru, care au elaborat în 2023 manualul de Biologie pentru clasa a VI-a.

O puteți asculta pe Sanda Bufnilă vorbind despre manual în podcastul „Profesori în Biblioteca lui Gelu”.

Pentru acest manual vor fi disponibile:

Manualul de Biologie pentru clasa a VII-a a fost conceput pentru a răspunde nevoilor educaționale ale elevilor și pentru a facilita procesul de învățare printr-o abordare modernă și interactivă.

Manualul este bine structurat, respectând întocmai programa școlară. Cu explicații și imagini clare, manualul respectă rigoarea științifică, evaluarea realizându-se formativ și sumativ, noțiunile noi sau dificile fiind explicate atât în rubrica vocabular, cât și etimologic. Astfel, elevul este pus în situația de a descoperi lumea fascinantă a biologiei și pe sine însuși.

De ce să alegeți manualul de Consiliere și dezvoltare personală pentru clasa a VII-a de la Editura Paralela 45?

Manualul de Consiliere și dezvoltare personală pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 este elaborat de Mădălina Radu, Andreea Ciocâlteu,  Aurelia Stănculescu și Robert Florin Florea.

Pentru acest manual vor fi disponibile:

Punctele forte ale manualului de Consiliere și dezvoltare personală pentru clasa a VII-a, de la Editura Paralela 45

De ce să alegeți manualul de Educație socială pentru clasa a VII-a de la Editura Paralela 45?

Manualul de Educație socială pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 este elaborat de Daniel Botezatu, Mihaela-Gabriela Țăranu și Loredana-Mariana Botezatu.

Pentru acest manual vor fi disponibile:

Manualul de Educație socială pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 valorifică și completează competențele generale și specifice deja formate în ciclurile anterioare de școlaritate. Sunt folosite, interdisciplinar, achizițiile făcute la orele de istorie și educație socială din clasele a V-a și a VI-a, precum și cele de istorie din clasa a VII-a. Elevii au posibilitatea ca pe „insula” sugerată la începutul manualului să își construiască și să configureze o societate în care și-ar dori să trăiască, în care să fie recunoscute și respectate drepturile și libertățile cetățenești, să existe libertate de exprimare și implicare civică.

Temele esențiale abordate: drepturile omului, regimuri politice, forme de guvernământ, principii și instituții democratice, cetățenie responsabilă, cetățenie proactivă, elaborarea, derularea și evaluarea unui proiect educațional la nivel comunitar.

Punctele forte ale manualului

Plecând de la experiențele diferite ale autorilor, proiectul de Manual de Educație socială pentru clasa a VII-a de la Editura Paralela 45 propune un parcurs interdisciplinar, transdisciplinar și crossdisciplinar. De asemenea, este valorificată experiența autorilor în Ariile curriculare Om și societate, respectiv Consiliere și orientare, lecțiile folosind concepte specifice științelor umaniste: Istorie, Sociologie, Politologie, Filosofie.

Proiectul de manual îmbină trei tipuri de experiențe consolidate în zeci de ani de activitate didactică: a profesorului de istorie, care a predat Educație socială, dar și Istorie, atât la gimnaziu, cât și la liceu (Istoria), a profesorului de socio-umane, care de asemenea a predat Educație socială, dar are și ore la clasele de liceu, și a consilierului școlar, care, pe lângă orele de psihologie predate la clasele de liceu, face și consiliere școlară, interacționând zilnic cu elevii.

Despre Editura Paralela 45

Înființată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai mari și mai prestigioase edituri românești. Oferim bibliofililor de toate vârstele colecții de cărți educaționale, literatură pentru copii și adolescenți, ficțiune și nonficțiune. Mottoul nostru este „O editură pentru generații”, iar cărțile din cele patru domenii editoriale principale pe care le dezvoltăm se adresează cititorilor de toate vârstele, însoțindu-i pe copii de la etapa învățării literelor, împreună cu părinții și profesorii lor, și până la etapa pregătirii pentru admiterea la facultăți prestigioase. Îi încurajăm pe cititorii noștri să le transmită celor dragi dragostea pentru citit, astfel încât Ziua Lecturii să nu fie doar un eveniment anual, ci un ritual de zi cu zi.

Contact
Email: office@edituraparalela45.ro / Web: www.edituraparalela45.ro
Exit mobile version