Ghid pentru înțelegerea emoțiilor în perioada examenelor

7.329 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Iunie este o lună foarte tensionată pentru adolescenții de clasa a VIII-a și pentru tinerii care termină clasa a XII-a, fiindcă sunt programate examenele naționale în această perioadă, scriu cei de la Mind Education pe Facebook, unde au publicat un Ghid pentru înțelegerea emoțiilor, destinat copiilor și tinerilor.

„În colaborare cu Fundația Orange, am creat un scurt ghid pentru înțelegerea emoțiilor, care îi va ajuta să își înțeleagă mai bine emoțiile și poate chiar să învețe să diferențieze stresul firesc de dinaintea unui examen, de anxietate.

️Care sunt nevoile noastre de bază, motivele care stau la baza anxietății pronunțate și prin ce metode sănătoase o putem gestiona, aflați din ghidul nostru”, scriu reprezentanții organizației.

În ghid sunt menționate câteva „moduri sănătoase de protecție”:

„Atunci când emoțiile sunt intense, ele vin la pachet cu o mulțime de senzații fizice, de multe ori neplăcute: gol în stomac, presiune în piept, nod în gât, îți tremură corpul, simți frig sau căldură, simți tensiune în corp, transpiri. Dacă senzațiile sunt intense, simți că îți pierzi încet controlul asupra corpului tău. De aceea, primul lucru pe care e nevoie să îl faci este să liniștești corpul, să îl ajuți să iasă din starea de alertă, ca să poți vedea lucrurile mai clar.
Practici sănătoase:

  1. Respiră adânc câteva minute. Respirația conștientă și profundă te ajută să crești echilibrul, liniștea și starea de siguranță.
  2. Plimbă-te pe afară, conectează-te cu natura. Încearcă să nu pierzi contactul cu prezentul și să observi ce se întâmplă în jurul tău. Concentrează-te pe simțuri: ce vezi în jurul tău, ce forme, ce culori, ce texturi au obiectele sau lucrurile pe care le vezi, ce
    auzi, ce mirosuri se simt. Simțurile te ajută să îți conectezi corpul la mediul înconjurător. Când ești mai conectat cu tine, în prezent, te simți mai în siguranță, scade vigilența și alerta și poți să gândești mai clar la ceea ce ai de făcut”.
Ghidul integral aici:

Mind Education a fost fondată de psihologa Domnica Petrovai și derulează mai multe programe educaționale gratuite pentru elevi și profesori.


2 comments
  1. Cine este stapan pe cunoștințele dobandite si a invatat temeinic, va lua note foarte bune la examen, indiferent de emotii. Ii vor trece emotiile imediat cum se va apuca de rezolvarea subiectelor.

  2. Articolul e foarte ok. Nu se compara cu sfaturile SF ale profesoarei TikTok.

    Sigur ca un management al emotiilor se poate face si in preajma unui examen. Dar este de dorit sa se faca si cu ceva timp inainte de examen cand poti corecta sau completa unele aspecte.

    Sigur ca te poti conecta cu natura si cu universul, dar in preajma examenului e de dorit sa te reconectezi cu tine, cu emotiile si nevoile tale, ca sa intelegi mai bine ce se intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul USR Ștefan Pălărie, despre propunerea ca elevii să fie mustrați în fața clasei, din proiectul noului Statut al Elevului: Propunerile de sancționare a copiilor trebuie discutate cu psihologi specializați pentru vârsta minorilor

Senatorul USR Ștefan Pălărie scrie, despre proiectul pentru noul Statut al Elevului, că “elementele din el aduc aminte nu de Comunism, ci de Evul Mediu – cu mustrarea elevilor în…
Vezi articolul

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, explică pe înțelesul studenților legea Ciucă și Ciolacu de amnistiere a evazioniștilor: mesajul este „fură cât de mulți bani poți din bugetul de stat și dacă ești prins nu vei păți nimic. În cel mai rău caz, vei da înapoi o parte”

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, fostă șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a criticat în termeni duri legislația adoptată în România care prevede amnistierea inculpaților pentru evaziune fiscală, dacă…
Vezi articolul

VIDEO Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat la Guvern. Educația primește 3,6 miliarde de euro. Ghinea: Școala online va rămâne o componentă a sistemului pentru copiii cu dizabilități și cei spitalizați / Granturi pentru școlile cu risc crescut de abandon, 320.000 de copii beneficiari

Guvernul Cîțu a prezentat miercuri Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus luni la Bruxelles. Educația primește în total 3,6 miliarde de euro. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a…
Vezi articolul