Ghid pentru combaterea dezinformării și racolării în mediul online, adresat elevilor și profesorilor din medii vulnerabile – lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare

Foto: FreedomHouse.ro

Un manual pentru combaterea dezinformării și racolării pe Internet a fost lansat de specialiști în combaterea traficului de persoane, justiție și comunicare, pentru uzul la clasă al profesorilor din învățământul preuniversitar. Ghidul “Rezistența la dezinformare și racolare online” vine ca un instrument util cu precădere pentru elevii de gimnaziu, dar și ca suport în conceperea unor planuri de lecții pentru, de exemplu, educație civică sau în abordarea subiectului la orele de dirigenție. Poate fi descărcat de mai jos, în format .pdf.

Proiectul „Combaterea dezinformării și racolării pe internet” se adresează îndeosebi elevilor din ciclul gimnazial. “De asemenea, se adresează profesorilor de educație civică și diriginților din școlile din medii defavorizate sau comunități vulnerabile din România. Scopul proiectului este să ofere profesorilor instrumente inovatoare de alfabetizare media, pentru a-și sprijini elevii în dezvoltarea rezilienței la dezinformare și racolare online”, scriu reprezentanții Freedom House pe site-ul lor.

Ghid pentru combaterea dezinformării

QR Ghid / Foto: Bogdan Oprea – Facebook.com

“Statul dovedește că a eșuat și de data aceasta în misiunea de a-și proteja cetățenii, mai ales pe cei vulnerabili. Nu am auzit de multă vreme un politician curajos care să vorbească în numele acestor copii și tineri, iar presa nici ea nu-și îndeplinește pe deplin misiunea și nu aduce suficient de des în atenția publică atrocitățile acestui cumplit flagel. Eforturile zecilor de oameni implicați în acest proiect ar fi recompensate dacă am ști că am ajutat chiar și un singur copil sau tânăr să nu cadă în capcanele pe care rețelele de trafic de persoane le întind în mediul online”, scrie Bogdan Oprea, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, într-o postare pe Facebook.

Cine sunt autorii ghidului

Potrivit prezentării Freedom House, proiectul a fost realizat de:

18 octombrie – Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane

18 octombrie este Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, un fenomen care face ravagii în România. Potrivit ultimului raport al Departamentului de Stat al SUA, România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului de persoane și este principalul rezervor din Europa pentru victimele traficului sexual și pentru exploatare prin muncă.

Cu un sistem al asistenței sociale afectat grav de pandemia de coronavirus și de subfinanțare, România are dificultăți majore în combaterea fenomenului căruia Uniunea Europeană i-a dedicat o zi specială. Conform tendințelor actuale identificate în Raportul publicat recent de Uniunea Europeană privitor la traficul de persoane, numărul copiilor români exploatați a crescut de 10 ori în ultimii 2 ani de raportare.

Potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA, România rămâne pentru al treilea an consecutiv pe lista de supraveghere la nivelul 2, în țara noastră fenomenul traficului de persoane fiind cel mai accentuat din Europa, comparabil doar cu situația din Irlanda sau Belarus. În categoria 3, cea mai problematică din raportul Departamentului de Stat, se află țări precum Rusia, China sau Cuba, scrie G4Media.ro, partener media în proiectul european de combatere a fenomenului de trafic de persoane.

Citește și: G4Media.roSecretar de stat în Ministerul Justiției despre combaterea traficului de persoane: Noua strategie națională anticorupție va aborda integrat corupția și criminalitatea organizată
Cum luptă Italia împotriva traficului de persoane: finanțări pentru programe în principalele țări-sursă și de tranzit – Nigeria, Tunisia și Libia
Traficul de persoane, problemă critică pentru România. Conferință cu participare internațională în săptămâna europeană anti-trafic
Exit mobile version