Ghid metodologic despre alfabetizarea digitală la clasă, pentru profesorii de ciclu primar, gimnaziu și liceu, publicat de Comisia Europeană în limba engleză

1.471 de vizualizări
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com
Comisia Europeană a publicat, în data de 11 octombrie 2022, un ghid de orientări metodologice adresat cadrelor didactice din învățământul primar și secundar privind modalitățile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale, transmite Ministerul Educației (ME) din România pe site-ul instituției, edu.ro.

Documentul, în limba engleză disponibil pentru moment, mai jos în articol, “se înscrie în Planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027) și contribuie la realizarea Spațiului european al educației prin abordarea a trei teme de interes:

  • dezvoltarea competențelor digitale
  • combaterea dezinformării
  • evaluarea competențelor digitale ale elevilor din învățământul primar și secundar.

Orientările metodologice urmăresc să genereze o înțelegere mai largă a alfabetizării digitale realizată prin educație și formare, să promoveze o utilizare responsabilă și sigură a tehnologiilor digitale și să încurajeze o mai bună conștientizare și cunoaștere a publicului în ceea ce privește dezinformarea”, scrie ministerul în anunț.

Potrivit instituției, ghidul de orientări metodologice adresat cadrelor didactice din învățământul primar și secundar privind modalitățile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale va fi disponibil și în limba română în curând.

“Promovarea alfabetizării digitale și combaterea dezinformării în sălile de clasă și în școli nu a fost niciodată atât de importantă ca în prezent. Atât profesorii/educatorii, cât și elevii, indiferent de nivelul sau tipul de școală, navighează într-un mediu online din ce în ce mai complex, în care există mai multe lucruri de citit, auzit și văzut decât oricând înainte. Acest lucru oferă oportunități fără precedent de a găsi informații și de a comunica cu alte persoane, atât în interiorul, cât și în exteriorul mediul școlar. Din ce în ce mai mult, lumea digitală se mută în centrul învățării și predării. Acolo unde existau altădată doar manuale și resurse tipărite, iar învățarea era relativ locală, astăzi lumea pare să fie la îndemâna noastră.

În calitate de profesori și educatori, vă aflați într-o poziție importantă pentru a ajuta tinerii să dobândească competențele de care au nevoie pentru a învăța pe tot parcursul vieții într-o lume din ce în ce mai digitalizată. Dobândirea competențelor digitale oferă un pașaport pentru oportunități de învățare inedite. Tehnologiile digitale vor avea un impact asupra tuturor disciplinelor domenii de studiu și în tot mai multe domenii profesionale și inițiative private. Stăpânirea aptitudinilor și competențelor digitale îi va ajuta pe tinerii din clasele dvs. să devină autonomi, cetățeni activi în secolul XXI. Acestea sunt competențele învățate, iar prezentele orientări au ca scop să vă ajute să vă sprijiniți elevii pe această cale”, se arată în introducerea din document.

DOCUMENT Descarcă ghidul, în format .pdf (în limba engleză):
DOCUMENT Descarcă ghidul, în format .pdf (în limba franceză):

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Orice profesor(absolvent asadar de studii universitare), a studiat 3-4 ani obligatoriu una dintre aceste 2 limbi straine la nivel atat conversational, cat si scris suficient cat sa poata citi acest ghid. Pentru doamnele invatatoare care au rupt Spiru Haret in doua ca sa devina mari profesoare cu facultate la naveta, cred si eu ca e greu doar cu rusa. Dar, sa nu uitam: luam acelasi salariu, avem aceleasi obligatii. Asa ca spor la citit ghidul!

    1. Asta înseamnă să fii alăturea cu drumul! În loc sa vezi că limba oficială în statul român este limba română, faci pe intelectualul și critici mii de oameni, mai mult sau mai puțin pregătiți în domeniul filologic. Firesc ar fi fost ca domnii care au postat așa ceva, să aibă capacitatea profesională să și traducă, nu să-și susțină incompetența prin agresivitate verbală. În mintea lor îngustă, nu intră faptul că omul trebuie să se priceapă la domeniul lui de activitate, nu la limbi străine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității din București îi cere decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să-l demită pe Vasile Răducă din funcția de prodecan, după derapajul acestuia la Radio Trinitas: dacă un viol se soldează cu sarcină, “ți-a plăcut să se repete”

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a cerut decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să îl demită și să îl înlocuiască pe profesorul Vasile Răducă din funcția de prodecan, anunță instituția,…
Vezi articolul

264 de elevi ucraineni de clase primare învață la Colegiul “Mihai Viteazul” din București, în clase speciale unde predau profesori ucraineni / Ministrul Educației vrea să extindă acest model de predare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vizitat luni, pentru a doua oară Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală, unde a crescut numărul elevilor ucraineni care învață cu profesori din țara lor…
Vezi articolul

UPDATE Cursurile vor fi suspendate în tot Bucureştiul vineri, pe 31 mai şi doar în şcolile de pe traseul Papei Francisc, joi 30 mai, anunţă primarul Gabriela Firea şi inspectorul şcolar general

Cursurile liceelor, şcolilor şi grădiniţelor aflate pe o rază de 1-2 km, pe traseul vizitei Papei Francisc vor fi suspendate joi 31 mai, a anunţat Gabriela Firea. Aceasta a declarat…
Vezi articolul