Ghid de tratament pentru dependența de Internet a adolescenților, dependență care nu are diagnostic recunoscut, propus de un grup de cercetători din Iași – Articol într-o publicație internațională de specialitate / 20 de ședințe de terapie, fără interdicția de a folosi Internetul 

482 de vizualizări
Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com
Terapia familială, terapia de grup, terapia acceptării și angajamentului se numără printre posibilele abordări psihoterapeutice propuse pentru abordarea „dependenței de Internet” la adolescenți, propuse de un grup de cercetători ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Ei au elaborat, într-un articol publicat în „The American Journal of Family Therapy”, un articol ce încearcă să stabilească un ghid de intervenții pentru acest tip de dependență care, arată ei, nu are un diagnostic recunoscut și standardizat, potrivit unei informări a UAIC.
  • Studiul este prezentat de universitate la trei luni după ce a fost publicat în revista menționată. El este semnat de Luisa-Diana Antoniac, Tudor-Daniel Huțul, Andreea Huțul și Adina Karner-Huțuleac de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UAIC.

Acest ghid pleacă de la premisa că, spre deosebire de alte tipuri de dependență, precum cea de alcool sau de jocuri de noroc, în care o soluție este abstinența totală a celui dependent, în cazul dependenței de Internet este nevoie de altfel de abordări, deoarece adolescenții pot avea nevoie de internet și în scopuri educative. Autorii propun conceptul de „zonă verde de Internet”, descris drept „o zonă neutră în care utilizarea internetului se împletește armonios cu nevoile specifice mediului educațional, dar și specifice timpului liber”.

Autorii propun în acest sens un ghid de 20 de ședințe pentru intervenții de specialitate în cazuri privind posibila dependență de internet, care încep cu o evaluare inițială, continuă cu „Psihoeducația privind dependența de Internet”, identificarea felului cum se manifestă și stabilirea unor obiective terapeutice personalizate. 

Abordări propuse în articolul citat, pentru abordarea dependenței de Internet:

Psihoeducația

Interviul motivațional

Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia acceptării și angajamentului

Terapia orientată pe soluții

Terapia familială

Terapia de grup

Ghidul menționează includerea unor strategii de management al stresului, de întărire a competențelor de echilibrare emoțională, de soluționare a problemelor și de autocontrol. Ședințele propuse continuă cu formarea unor competențe de recreere și „evadare” mai sănătoase și dezvoltarea unui plan pentru a preveni o revenire a dependenței. Faza finală include, potrivit propunerilor, și o ședință dedicată reintegrării sociale/profesionale.

Ce spune UAIC, în prezentarea articolului, despre acest ghid:

Ședințele 1-5 se concentrează pe evaluare, pe explicarea celor mai importante concepte legate de adicția de internet (psihoeducație) și pe trasarea acelei „zone verzi”. În această etapă inițială, terapeuții lucrează atât cu adolescenții, cât și cu părinții pentru a înțelege diferența dintre utilizarea sănătoasă și cea problematică a internetului.

Ședințele 6-10 se concentrează pe dezvoltarea abilităților practice și a alternativelor la utilizarea excesivă a internetului. Aceste ședințe introduc tehnici de management al stresului, inclusiv exerciții de mindfulness și strategii de relaxare.

Ședințele 11-15 abordează aspectele psihologice mai profunde și dinamica familială. Această fază include lucrul asupra reglării emoționale, abilităților de comunicare și relațiilor familiale.

Ședințele 16-20 se concentrează pe menținerea progresului și prevenirea recidivei. Aceste ședințe finale ajută familiile să dezvolte strategii pe termen lung pentru o utilizare echilibrată a internetului.

Prezentarea articolului de specialitate, despre contextul românesc în care este abordată problema:

„România este una dintre țările europene un accesul la internet a cunoscut cea mai mare accelerație, ajungând la 94,57% în luna decembrie a anului trecut. Cu toate acestea, tinerii români au cel mai scăzut nivel de competențe digitale din Uniunea Europeană: doar 46% dintre persoanele cu vârsta între 16 și 29 de ani au cel puțin competențe digitale de bază, față de 71%, cât este media europeană. În plus, România este singura țară UE unde folosirea de social media depășește consumul „utilitar” de internet (trimiterea de emailuri, mesagerie instantă, apeluri video). Așadar, autorii studiului au plecat de la observația că, în țara noastră, extinderea accesului la internet nu a fost dublată și de o educație adecvată de folosire a acestui instrument, ceea ce ar putea accentua comportamentele problematice online.”

„Pentru că literatura de specialitate s-a concentrat cu preponderență pe populația asiatică, tehnicile terapeutice nu sunt întotdeauna relevante și pentru contextul românesc. Astfel, un avantaj al ghidului realizat de specialiștii UAIC este că acesta a fost conceput „având în vedere specificul românesc”, explică conf. univ. dr. Adina Karner-Huțuleac. „Am luat în considerare atât realitățile socio-culturale din România, cât și practicile psihoterapeutice întâlnite la nivel național.”

Citește și:
Universitatea Al. I. Cuza din Iași anunță „două realizări științifice de excepție” ale reprezentanților săi, cu articole publicate în reviste internaționale de prestigiu / Anunțul – făcut în aceeași zi în care a fost dezvăluit cazul major de fraudă cu citări într-o revistă a instituției
Caz major de fraudă cu citări într-o revistă academică, la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. Conferențiarul Dan Lupu „a introdus 280 de citări fictive ale unor lucrări proprii sau semnate în co-autorat” – Pressone / Printre coautorii articolelor, secretarul de stat Gigel Paraschiv și rectorul Liviu Maha, fostul prorector Mihaela Onofrei / Universitatea anunță „măsuri imediate”
Mai mult de jumătate din timpul petrecut de români pe internet a fost folosit anul trecut pentru vizionat filme pe platforme de streaming, potrivit Barometrului de consum cultural 2023 / Profilul utilizatorului frecvent: tânăr cu studii medii

Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Atacul fără precedent la reglementările privind etica în cercetare realizat de CCR este perfect și circular” – critici dure ale președintelui Consiliului Național de Etică, Dacian Dragoș, după motivarea deciziei Curții Constituționale privind retragerea titlurilor de doctor / “Etica în cercetare rămâne fără acces efectiv la justiție!”

“Este evident ca CCR modifică efectiv Constituția” prin afirmații pe care le face în motivația deciziei sale din iunie, potrivit căreia titlul de doctor poate fi retras doar dacă “nu…
Vezi articolul