Ghid de sprijin pentru părinții și profesorii care au în clasă copii supradotați, cu strategii de educație pe nivele de învățare și idei de activități adaptate, lansat de psihopedagogi de la Centrul de Resurse Educaționale Maramureș

7.073 de vizualizări
Foto: © Lacheev | Dreamstime.com
Un ghid care să vină în sprijinul profesorilor care lucrează cu elevi supradotați, dar și în ajutorul părinților și al copiilor, a fost lansat recent de profesori consilieri școlari și psihopedagogi de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE MM) Maramureș, anunță Inspectoratul școlar (ISJ) din același județ pe Facebook. Documentul cuprinde de la definiții și aspecte teoretice despre elevii cu potențial și strategii de educație pe cicluri de învățământ la idei de activități adaptate acestora.

Ghidul, intitulat „Copiii supradotați! Cine sunt ei și cum îi putem susține?” a fost realizat „respectând valorile și principiile care stau la baza sistemul de învățământ preuniversitar, precum colaborarea, diversitatea, excelența – atingerea celui mai înalt potențial în educația și formarea profesională, asigurarea accesului la educație a tuturor copiilor, incluziunea, integritatea, profesionalismul, respectul și, nu în ultimul rând, responsabilitatea tuturor actorilor implicați în procesul educațional”, potrivit ISJ Maramureș.

„În prima parte a materialului sunt redate aspectele teoretice care fac referire la delimitările conceptuale, caracteristici din punct de vedere psihologic și educaționale ale copiilor supradotați, strategii educaționale naționale și reglementări legislative, strategii și metode de evaluare didactice, dar și modalități concrete de identificare a copiilor cu abilități înalt funcționale. Un capitol aparte pune accent pe rolul consilierilor, cadrelor didactice, părinților în susținerea acestei categorii de copii”, se arată în introducerea din ghid.

„A doua parte a materialului are un caracter aplicativ, deoarece sunt propuse activități practice de consiliere și asistență psihopedagogică. Sugestiile metodologice din cadrul ghidului îmbină cu succes metode tradiționale de valorificare și îmbunătățire a potențialului creativ cu metode moderne, utilizat în consiliere psihopedagogică a elevilor supradotați. De asemenea, vale tehnicilor propuse constituie o modalitate atractivă și utilă prin care copiii înzestrați pot să-și acceseze trăirile și să învețe alfabetul emoțiilor”, conform documentului.

Resursa a fost elaborată de echipa de specialiști din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Maramureș, în colaborare cu Centrul Județean de Excelență (CJEx) Maramureș și Inspectoratul Școlar Maramureș. Aceștia „propun un material cu un conținut inovator, care să vină în sprijinul cadrelor didactice, al specialiștilor, părinților, copiilor supradotați”, potrivit informării de lansare.

Foto: © Lacheev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Fișe de lucru, modele de programe școlare pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, ghiduri pentru profesori despre ADHD, autism, dislexie, publicate de Inspectoratul Școlar Județean Iași
Teste adaptate la limba română și matematică pentru elevii cu cerințe educaționale speciale din clasele V-VIII, publicate de Inspectoratul școlar Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis: ”Încurajez părinții să-şi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi. Dacă nu sunt sănătoşi, să-i ţină acasă. Atât de simplu este” / Pentru sindicate: “Nu cred că se va boicota începerea anului şcolar”

Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri într-o conferință de presă la Cotroceni că îi încurajează pe toți părinții să își trimită copiii la școală dacă aceștia sunt sănătoși, iar dacă…
Vezi articolul