Profesorul Adrian Troie de la Colegiul Național „Sf. Sava” din București a realizat pentru EduPedu.ro un ghid informativ pentru elevii care vor susține, marți, proba la Matematică în cadrul examenului de Bacalaureat 2021. El îi sfătuiește pe elevi „să explice cât mai clar ce vor să facă. Dacă e cazul, să menționeze și suportul teoretic al afirmațiilor pe care le fac.” „De asemenea, să nu se grăbească în a redacta imediat rezolvările. Ar putea găsi metode alternative de rezolvare care să scurteze drumul spre concluzii, ceea ce duce la timp economisit în examen.” Anul trecut, profesorul Adrian Troie a dezbătut pentru EduPedu.ro, cu elevii săi, subiectele primite la examen.
Mai jos, ghidul complet de la Matematică pentru Bacalaureat 2021:
„Recomandări pentru proba de matematică a examenului de bacalaureat 2021
- Recomandări generale
- La disciplina de concurs “Matematică”, le recomand elevilor să citească atent subiectul și să aloce câteva minute unei analize a acestuia, adică să aprecieze ce știu imediat să rezolve din acel subiect și care sunt părțile la care au dificultăți.
- De asemenea, să nu se grăbească în a redacta imediat rezolvările. Ar putea găsi metode alternative de rezolvare care să scurteze drumul spre concluzii, ceea ce duce la timp economisit în examen.
- Trebuie să-și gestioneze bine timpul de examen. Depinde de ritmul fiecărui elev de cât timp are el nevoie pentru lucrul pe ciornă sau pentru redactarea lucrării. E bine să aibă un timp de rezervă de 10-15 minute pentru revizuirea lucrării înainte de a fi predată profesorilor asistenți.
- Îi sfătuiesc să explice cât mai clar ce vor să facă. Dacă e cazul, să menționeze și suportul teoretic al afirmațiilor pe care le fac.
- Înainte de a preda lucrarea, alocați 10 -15 minute pentru a reciti lucrarea. Am văzut cazuri ale unor elevi care rezolvaseră un subiect sau subpunct pe ciornă dar au uitat să-l scrie pe lucrarea ce urma să fie predată.
- Ca pregătire emoțională, e mai important întâi ca familia să nu pună o presiune exagerată pe elev. Apoi, cred că e foarte important ca acel elev să se odihnească foarte bine înaintea fiecărui examen. Este mult mai bine să fii odihnit în examen decât să repeți în preziua examenului diverse capitole până la ore târzii, ceea ce ar face ca elevii să fie obosiți in ziua următoare.
- Instrumentele de scris e bine să fie cele cu care elevul este obișnuit. Uneori astfel de detalii mici pot mări încrederea elevului în sine.
- E bine să aibă și un instrument de scris de rezervă.
- Recomandări specifice
Pentru subiectul I, reamintesc faptul că scopul său este verificarea cunoștințelor la nivelul programei din materia claselor a IX – a și a X – a.
Prin urmare, cerințele sunt simple, imediate și ușor de rezolvat. Nu e cazul să căutați aici idei sau rezolvări complicate. Cerințele sunt clare, precise și răspunsurile sunt ușor de elaborat.
Pentru subiectul al II – lea, știți că el este dedicat disciplinei “Algebră”, primul subiect fiind din materia clase a XI – a, al doilea din materia clasei a XII – a.
Fiecare subiect are subpunctele a), b), c) și nivelul de dificultate crește de la a) spre c).
De obicei, cerințele subpunctelor a) sunt și ele imediate, la nivelul mediu al programei. E vorba de obicei de a efectua un calcul care verifică o proprietate, deci nimic complicat.
La subpunctul c) e bine să aveți în vedere că de multe ori calculele sau ideile subpunctelor a), b) intervin în rezolvarea acestui subpunct, de obicei mai dificil. Altfel spus, gândiți-vă la ideea : de ce mi s-a cerut acest lucru la subpunctele a) sau b)? Cum pot utiliza asta la subpunctul c)?
Pentru subiectul al III – lea, am de spus exact aceleași lucruri ca pentru subiectul al II – lea, cu diferența că subiectul al II – lea este dedicat disciplinei “Analiză matematică”.
Prof. de matematică Adrian Troie, Colegiul Național “Sfântul Sava”, București”.
Foto: Pexels.com