GHID Completarea declarației de venit pentru profesorii care dau meditații contra cost – sfaturi de la reprezentanții ANAF / Exemple pentru impozitarea pe normă de venit sau în sistem real

8.074 de vizualizări
Foto: © Edhardream | Dreamstime.com
Profesorii care dau meditații pe bani elevilor trebuie completeze declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Pașii pentru completarea documentului au fost explicați de către reprezentanții ANAF, în cadrul webinarului „Tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale obligatorii aplicabil veniturilor obţinute din meditaţii acordate în particular de persoanele fizice”.

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, profesorii vor depune declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice a fost publicat de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală – n. red.) și poate fi consultat aici.

Redăm mai jos explicațiile oferite de reprezentanții ANAF:

Reprezentanții instituției au dat exemplul unui contribuabil care a început activitatea în București la 01.01.2023, iar activitatea se desfășoară în mod continuu în anul 2023, acesta nefiind salariat.

În prima parte a formularului se vor completa datele de identificare. Toate câmpurile care sunt marcate cu chenar roșu sunt obligatorii.

„Având în vedere că contribuabilul și-a început activitatea în anul 2023, vom trece să completăm declarația la capitolul 2, care este aferent anului 2023. La capitolul 2 se vor bifa căsuțele de la subsecțiunea II.1.2 – „date privind impozitul pe veniturile din activități independente din România, impuse pe bază de normă de venit”, precum și căsuțele de la subsecțiunile „II.2.1”, „II.2.2” referitoare la contribuția de asigurări sociale estimată și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată. (…)”, a spus reprezentata instituției.

Astfel, se va trece la completarea datelor privind activitatea desfășurată. La forma de organizare se va bifa căsuța „individual”. La obiectul principal de activitate se va alege, din lista codurilor CAEN, codul CAEN aferent activității de meditații, respectiv 8.559.

La sediu se va completa sediul unde se desfășoară activitatea. Noi am presupus București, Sector 6.” Recomandarea pentru profesori a fost ca aceștia să scrie adresa detaliată.

„La documentul de autorizare veți trece numărul și data documentului de autorizare la Registrul Comerțului, pentru că, așa cum s-a precizat anterior, persoanele au obligația înregistrării la Registrul Comerțului pentru prestarea de servicii de meditații.

La data începerii activității am trecut data de 01.01.2023, pentru că am plecat de la ipoteza că activitatea începe în anul 2023. Facem precizarea că cele trei câmpuri (data începerii activității, data încetării activității și data întreruperii temporare a activității) se vor completa numai dacă activitatea începe, încetează sau se suspendă în cursul anului 2023. Dacă nu se întâmplă acest lucru, cele trei câmpuri nu se completează. În câmpul „număr zile de scutire” se completează numărul de zile de scutire de la plata impozitului pe venit de care beneficiază persoanele care au certificat de handicap grav sau accentuat.

La secțiunea de la punctul B – Date privind impozitul anual datorat – se completează, așadar, norma de venit. Norma de venit pentru activitatea desfășurată de o persoană fizică în București, Sector 6, este de 36.000. Această normă o puteți regăsi în nomenclatorul activităților independente care sunt impuse la normă de venit. Nomenclatorul se regăsește publicat pe site-ul ANAF, în secțiunea „asistență contribuabil”, subsecțiunea „declararea obligațiilor fiscale”.”

Potrivit sursei citate, normele sunt stabilite sunt stabilite de fiecare administrație județeană a finanțelor publice, precum și de administrațiile sectoarelor 1-6 din București.

„La punctul 2, norma ajustată potrivit Codului fiscal, în exemplul nostru, este egală cu norma de venit, adică tot 36.000, întrucât am plecat de la ipoteza că contribuabilul nu îndeplinește niciunul din criteriile de corecție a normei de venit. Venitul net anual este egal cu norma ajustată, întrucât contribuabilul desfășoară activitatea pe întreg anul 2023. În situația în care acesta ar fi desfășurat activitatea numai pe o parte a anului 2023, atunci venitul net anual s-ar fi diminuat cu perioada în care contribuabilul nu a desfășurat activitate. Deci, norma ajustată de 36.000 se împarte la 365 de zile, se află norma pe zi, iar la venitul net anual se înmulțește norma pe zi cu numărul de zile în care contribuabilul desfășoară activitatea. În cazul nostru, am considerat că se desfășoară activitatea pe întreg anul 2023.

Venitul impozabil este egal, de data aceasta, cu venitul net anual, întrucât contribuabilul nu beneficiază de certificat de persoană cu handicap grav sau accentuat. Impozitul anual se calculează prin aplicarea procentului de 10% la venitul impozabil, deci este egal cu 3.600.

În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale, în câmpul „total venit estimat pentru încadrarea ca plătitor de CAS” se înscrie suma care reprezintă venit impozabil, suma care a fost trecută pe pagina anterioară. Având în vedere că venitul estimat este de 36.000, contribuabilul se află în situația de la punctul 1, respectiv „obține venituri între 12 salarii minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute”. În această situație, el are obligația calculării contribuției de asigurări sociale la o bază de calcul egală cu cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul 2023.

Așa cum se poate observa, venitul ales în cazul nostru este de 36.000, iar contribuția de asigurări sociale reprezintă 25% din trei 36.000, deci 9.000 de lei.”

În ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate, având în vedere că venitul impozabil realizat stabilit este de 36.000, contribuabilul se află în situația de la punctul A2, adică obține venituri între 12 salarii minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute. Prin bifarea căsuței de la punctul A2, aplicația va calcula în mod automat și contribuția de asigurări sociale de sănătate, respectiv 10% din 36.000, deci 3.600.

În continuare, declarația face o sumarizare a obligațiilor stabilite, respectiv impozitul pe venit estimat de 3.600, contribuția de asigurări sociale estimată de 9.000 și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată de 3.600.

De asemenea, prezintă informații privind modalitățile de plată a acestor obligații fiscale.

Facem precizarea că termenul de plată a obligațiilor fiscale stabilite pentru anul 2023 este data de 25.05.2024 atât pentru impozitul pe venit, cât și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate și contribuția de asigurări sociale.”

Cel de-al II-lea exemplu se referă la situația în care stabilirea venitului net anual din activitatea de meditații se realizează în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. „Așadar, pornim de la următoarea premisă: contribuabilul a început activitatea în București la 01.01.2023, activitatea se desfășoară în mod continuu în anul 2023, venitul brut estimat de către contribuabil este de 30.000 lei și cheltuielile deductibile estimate sunt de 10.000 lei.”

„Se vor completa, în primul rând, datele de identificare ale contribuabilului în prima parte a declarației, după care vom trece la capitolul 2.

De data aceasta se va bifa căsuța din dreptul subsecțiunii 2.1.1 – „date privind impozitul pe veniturile estimate din România, impuse în sistem real/pe baza cotelor fortetare și, de asemenea, căsuța din dreptul subsecțiunii II 2.2 – „date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate, întrucât, în această situație, contribuabilul datorează numai contribuția de asigurări sociale de sănătate, fără a datora și contribuția de asigurări sociale.

„Trecem la completarea informațiilor referitoare la activitatea desfășurată. Așadar, la categoria de venit se bifează căsuța „activități independente”. În mod automat, aplicația va bifa „sistem real”. Apoi, la forma de organizare se va bifa „individual”, iar la obiectul principal de activitate se va alege, din lista de coduri CAEN, codul CAEN aferent activității de meditații de 8.559.

Se trece adresa unde se desfășoară activitatea, numărul și data documentului de autorizare la Registrul Comerțului și, de asemenea, la data începerii activității, scriem 01.01.2023.

La subsecțiunea B, referitoare la impozitul anual estimat, se scrie la venitul brut, așa cum am stabilit: venitul brut este de 30.000 lei, cheltuielile deductibile sunt de 10.000 lei, iar venitul net anual, în situația în care a optat pentru sistem real, se calculează ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, respectiv este de 20.000 de lei (30.000 – 10.000). Venitul impozabil este tot de 20.000, întrucât am plecat de la ipoteza că nu este persoană care deține un certificat de handicap grav sau accentuat. Impozitul se calculează prin aplicarea procentului de 10% la venitul impozabil, deci 10% din 20.000, deci impozitul este de 2.000 lei.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate este datorată de contribuabil, în această situație, la o bază de calcul egală cu șase salarii minime brute pe țară, întrucât venitul realizat de el se încadrează la punctul A1, adică obține venituri între șase salarii minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe țară.

Din bifarea căsuței de la punctul A1, aplicația va calcula automat și contribuția de asigurări de sănătate, deci de 1.800 lei.

În continuare, așa cum am spus, declarația face o sumarizare a obligațiilor stabilite. De data aceasta, impozitul pe venit de 2000, contribuția de asigurări sociale nu o datorează, iar contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată este de 1.800 lei.

Facem precizarea că, după completarea declarației, aceasta se validează. (…) În situația în care formularul nu este valid, adică are erori, se vor completa erorile, se vor modifica câmpurile care au fost scrise eronat, după care se validează din nou și se salvează.”

Foto: © Edhardream | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii / În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală
Ghidul pentru profesorii care dau meditații, publicat de ANAF. Cadrele didactice trebuie să depună declarația de venit până pe 25 mai – document

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Legea, respinsă la Senat. Angajații din Educație ar putea intra în școli doar cu certificat verde. Regula este prevăzută într-un proiect de lege care vizează toți salariații din sistemul public și din cel privat – DOCUMENT

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toți angajații din sistemul de învățământ, potrivit unui proiect de lege care a fost votat astăzi în Parlament, la prima cameră, și care…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, despre creșterile cu aproape 300% ale salariilor profesorilor prezentate de ministrul muncii: Sunt cifre eronate. Ne simțim folosiți în campania electorală

“Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație”, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Reacția FSLI, unul dintre cele două mari sindicate din învățământul…
Vezi articolul