GHID BAC 2024 Limba română. Sfaturi pentru candidați de la profesoara Anamaria Ghiban: La eseu, comentarea unor secvențe relevante nu se reduce la povestirea lor

Sfaturi BAC Română Anamaria Ghiban / Foto: Colaj Edupedu.ro

Un ghid cu sfaturi pentru proba scrisă la Limba română – Bacalaureat 2024, de luni, 1 iulie, a fost făcut de profesoara Anamaria Ghiban pentru Edupedu.ro. Una din indicațiile pentru candidați este, în ceea ce privește eseul de la subiectul III, să nu se rezume la povestirea unor secvențe relevante, pentru că nu este considerată drept abordarea adecvată.

Este important ca absolvenții de liceu să înțeleagă foarte bine atât textele suport, cât și cerințele și reperele ajutătoare, spune profesoara de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași. Candidații trebuie să țină cont și de limitele referitoare la numărul de cuvinte, precizate la unele dintre exerciții, dar și de faptul că o lucrare redactată lizibil și cu paragrafe bine organizate este apreciată de un profesor evaluator.

„Indiferent de cât de bine stăpânești materia, încearcă să-ți gestionezi emoțiile în momentul în care vezi subiectele. Oricât ți s-ar părea de grele sau de ușoare, ai în vedere faptul că subiectele pentru examenul de Bacalaureat au un grad de dificultate mediu, indiferent de conținutul lor”, le transmite profesoara elevilor cititori Edupedu.ro.

Calendar BAC 2024 pe scurt:

Seria de articole cu sfaturi pentru probele de BAC 2024 poate fi accesată aici – edupedu.ro/tag/sfaturi-bac/ și se va actualiza pe măsură ce publicăm ghidurile cu indicații de la profesori.

Redăm integral ghidul scris de profesoara Anamaria Ghiban:

„Pe 1 iulie emoțiile se intensifică din nou pentru candidații care susțin Examenul de bacalaureat în sesiunea iulie 2024. Luni are loc proba scrisă la Limba și literatura română, pe care o vor susține toți candidații, indiferent de profil.

Desigur că rezultatele acestei probe depind mai ales de modul în care fiecare candidat s-a pregătit pentru examen și de felul în care competențele dobândite pe parcursul anilor de studiu sunt valorificate pentru a răspunde cerințelor fiecărui subiect de examen. La fel de important este însă și modul în care sunt gestionați alți factori precum: lectura atentă a textelor și a cerințelor, atenția la detalii, încadrarea în timp etc. De aceea, înainte de a puncta câteva aspecte legate de tratarea fiecărui subiect în parte, iată câteva recomandări generale:

Dincolo de aceste considerații generale, valabile, în fond, pentru orice examen scris, fiecare dintre cele trei subiecte de la proba scrisă de Limba și literatura română necesită o abordare particulară, care ar trebui să țină cont și de câteva aspecte specifice.

Subiectul I

Primul subiect este compus din două părți, ambele având legătură cu un text pe care candidații trebuie să îl aibă în vedere în formularea răspunsurilor.

Prima parte, A., cuprinde cinci exerciții a căror rezolvare necesită lectura atentă a textului și înțelegerea acestuia. În construirea itemilor sunt folosite verbe specifice, aceleași, indiferent de conținutul textului sau al întrebărilor (indică, menționează, precizează, explică, prezintă).

Primul exercițiu presupune indicarea sensului unui cuvânt sau al unei sintagme din text. Este foarte important să identifici cuvântul sau sintagma respectivă în text, pentru a vedea care este sensul contextual și pentru a-l „indica”. Nu este necesar să comentezi rolul stilistic al cuvântului sau al sintagmei. De asemenea, nu uita să formulezi răspunsul în enunț.

Al doilea exercițiu presupune menționarea unui aspect din text, utilizând informațiile oferite de acesta. La acest exercițiu nu este nevoie să dai un citat din text, ci să reformulezi ceea ce ai identificat în fragment, utilizând propriile cuvinte.

Al treilea exercițiu presupune precizarea unui aspect ce decurge dintr-o anumită secvență din text. La acest exercițiu este necesar să formulezi răspunsul în cuvinte proprii, dar și să îl justifici printr-un citat potrivit din text. Nu uita să utilizezi ghilimelele pentru citat și să îl introduci prin conectori adecvați.

Al patrulea exercițiu presupune explicarea unui aspect ce are legătură cu o secvență din text. Diferența față de exercițiul anterior este că trebuie nu doar să precizezi aspectul respectiv, ci să îl și explici, utilizând propriile cuvinte. La acest exercițiu nu este necesar să citezi din text, ci mai degrabă să reformulezi anumite idei, dacă este cazul.

Ultimul exercițiu din această secțiune a Subiectului I este ceva mai complex, în sensul că presupune nu doar identificarea și justificarea unor informații/aspecte din text, ci și prezentarea și comentarea lor. Este importantă, de asemenea, respectarea numărului de cuvinte, pentru a primi punctajul aferent redactării.

A doua parte, B., presupune redactarea unui text argumentativ pornind de la o temă ce are legătură cu fragmentul, respectând anumite rigori legate de structură, de raportarea la textul suport și la experiența personală, precum și de numărul de cuvinte folosite. Rezolvarea cu succes a acestui exercițiu presupune mult antrenament anterior, dar și atenție sporită la diverse aspecte de care trebuie să ții cont. Iată câteva dintre ele:

Subiectul al II-lea

La acest subiect candidații trebuie să redacteze un text de minimum 50 de cuvinte, în care să prezinte un aspect ce vizează un element de teorie literară, pornind de la un text la prima vedere (liric, epic sau dramatic). În principiu, cerința poate viza:

Pentru fiecare dintre aceste exerciții, trebuie avute în vedere aspecte particulare, ce țin de asimilarea unor noțiuni de teorie literară, precum și de antrenamentul anterior pornind de la aceste tipuri de itemi. Câteva recomandări pentru abordarea acestui subiect ar fi:

Subiectul al III-lea

Al treilea subiect presupune redactarea unui eseu structurat pornind de la un text studiat, aparținând unui autor canonic. Datorită complexității sale, acesta este, de regulă, subiectul care dă cele mai multe emoții candidaților. Modul de abordare a cerinței principale, în cazul acestui subiect, diferă de la un tip de text la altul, de la un autor la altul. Pentru a primi punctaj maxim la acest subiect este necesară pregătirea anterioară, prin lectura atentă a operelor studiate și a materialelor auxiliare referitoare la acestea, precum și prin analiza în profunzime a acestor opere. În niciun caz nu este recomandată memorarea mecanică a unor eseuri pregătite dinainte. Câteva recomandări referitoare la rezolvarea subiectului al III-lea ar fi:

În încheiere, aș menționa faptul că dincolo de aceste recomandări, succesul la proba scrisă de Limba și literatura română din cadrul Examenului de Bacalaureat depinde foarte mult de felul în care fiecare candidat a înțeles să se pregătească la disciplina Limba și literatura română nu doar pentru acest examen și nu doar în aceste ultime săptămâni, ci în general, pe parcursul anilor de liceu”.

MODEL Subiect BAC 2024 Română (sursa):

Despre profesoara Anamaria Ghiban:

Anamaria Ghiban este profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași. Este formator de educație media și de educație cinematografică, autor de resurse educaționale variate. Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, deține un masterat în Literatură și hermeneutică literară și un doctorat în domeniul Filologie, potrivit descrierii furnizate de profesoară.

Are o experiență didactică de peste 20 ani și face parte din CPEECN (Corpul de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale). A inițiat și coordonat numeroase proiecte educaționale inovatoare în domenii precum educație media, digitalizarea educației, educație cinematografică, cetățenie democratică etc. Colaborează în mod constant cu instituții și organizații non-guvernamentale naționale și internaționale preocupate de diferite aspecte ale educației, conform aceleiași descrieri.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Exit mobile version