GHID Atribuțiile pe care le au profesorii implicați în organizarea și desfășurarea practicii pedagogice. Cum se organizează practica pedagogică pentru elevii de liceu și care sunt pașii pe care îi au de parcurs liceenii

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com

Atribuțiile pe care le au profesorii implicați în organizarea și desfășurarea practicii pedagogice sunt menționate într-un ghid specific, elaborat în cadrul proiectului sistemic necompetitiv Profesionalizarea carierei didactice – PROF. Ghidul de practică pedagogică cuprinde, printre altele, formele de organizare și desfășurare a practicii pedagogice, precum și informații despre pregătirea practică de specialitate. Vezi mai jos, în articol, ce presupune practica pedagogică în învățământul liceal inferior și în învățământul liceal superior.

Ghidul reprezintă „un instrument util pentru profesioniștii care organizează și desfășoară practica pedagogică a elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar pedagogic și a studenților din cadrul universităților de stat și particulare, integrați în formarea pentru cariera didactică în cadrul Bazelor de practică pedagogică, prin programele de licență Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Psihopedagogia specială, precum și a studenților înmatriculați în programele de formare în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică de Nivel I (licență sau postuniversitar) și II (masterat sau postuniversitar), precum și a studenţilor masteranzi ai programului de Masterat didactic.

Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea învățământului pedagogic în sistemul  de învățământ preuniversitar a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației și Cercetării Nr. 4812/ 2020.

Conform ordinului de mai sus, elevii din învățământul liceal pedagogic desfășoară activități specifice, astfel:

Formele de organizare și desfășurare a practicii pedagogice
Ce atribuții au cadrele didactice implicate în organizarea și desfășurarea practicii pedagogice, potrivit ghidului

Cadrele didactice desemnate să realizeze practica pedagogică/ Profesorii pentru învățământ preșcolar/ primar:

Cadrele didactice desemnate să îndrume practica pedagogică/ Profesorii metodiști:

Cadrele didactice desemnate să conducă practica pedagogică/ Profesorii coordonatori de practică pedagogică:

Practica pedagogică în ciclul inferior al liceului, potrivit ghidului

Conform art. 6 (1) din Regulamentul-cadru, elevii din ciclul inferior al liceului, filiera vocațională, profilul pedagogic, specializarea învățător-educatoare, efectuează, în cadrul practicii pedagogice, activități de asistență/observare și analiză a activităților/lecțiilor la școală și la grădiniță (practică de observare, analiză și reflecție).

Tematica acestor activități de observare, analiză și reflecție va fi planificată avându-se în vedere faptul că, săptămânal, activității de practică pedagogică la clasa a IX-a și a X-a îi sunt alocate 3 ore.

Competențele specifice vizate pe parcursul clasei a IX-a, la practică pedagogică, sunt: C1. Interpretarea școlii ca organizație socială; descrierea specificului unităților de învățământ preșcolar și școlar, a documentelor școlare și structurilor de organizare și funcționare;

C2. Operarea cu informațiile de la disciplinele de specialitate și integrarea lor în analiza și interpretarea situațiilor educative specifice învățământului preșcolar și primar, în contexte formale și nonformale;

C3. Analiza critic-constructivă a lecțiilor/activităților la care asistă;

C4. Descrierea activităților de dezvoltare instituțională și activităților metodico-științifice derulate în școală;

C5. Colaborarea cu membrii comunității școlare.

„La specializarea educator – puericultor, activitățile de practică vor fi gradate din punct de vedere al complexității și vor fi corelate cu studiul celorlalte discipline pedagogice și psihologice studiate.

Competențele specifice vizate la practică pedagogică sunt:

Practica pedagogică în ciclul superior al liceului

Elevii claselor a XI-a vor parcurge următorii pași în vederea realizării activităților/lecțiilor din cadrul practicii pedagogice curente:

Ghidul de practică pedagogică poate fi consultat mai jos:

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Practica elevilor din liceele pedagogice să fie recunoscută la nivel universitar, solicită un director Ligiei Deca: Elevele efectuează cam 600 de ore de practică pedagogică, în cei 4 ani școlari
PROIECT Practica pedagogică la licența cu dublă specializare pentru profesori ar putea fi 20% din cei patru ani, adică cel puțin 55% din disciplinele psihopedagogice
Exit mobile version