Ghid admitere la liceu 2025. Sfaturi pentru părinți, profesori și elevi pentru alegerea filierei. Cum se calculează media de admitere și criterii de departajare – CMBRAE

3.558 de vizualizări
Foto: Nicoleta Colibășeanu / Agerpre Foto
Ghidul de admitere la liceu 2025, publicat de Centrul Municipiului București de Resursă și Asistență Educațională, conține informații pentru elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc de admiterea la liceu. Informații despre cum se calculează media de admitere la liceu pentru anul școlar 2025-2026, la filiera teoretică, vocațională și în învățământul dual, departajarea candidaților care au medii egale, excepțiile la repartizare/înscriere și cum este repartizat practic un elev în funcție de opțiunile sale. Documentul prezintă și câțiva pași prin care să îi ajute pe elevi să decidă cum aleg liceul și filiera.

În ghidul de admitere la liceu pentru 2025, publicat de Centrul Municipiului București de Resursă și Asistență Educațională (CMBRAE), sunt incluse informații pentru elevii de clasa a VIII-a legate de admiterea la liceu: actele necesare pentru înscriere pentru toate cele trei filiale: teoretic, învățământ dual și vocațional, departajarea candidaților cu medii egale, modul în care se calculează media de admite.

Ghidul prezintă și sfaturi și câțiva pași prin care să îi ajute pe elevi să decidă cum aleg liceul și filiera dar și pentru părinți și profesorii diriginți pentru a-i îndruma pe elevi.

Sfaturi pentru elevi

„Înainte de a face o alegere:

  • Autocunoaşte-te:
    – descoperă-ţi interesele, aptitudinile şi reflectează asupra lor;
    completează teste accesând unul dintre site-urile: http://go.ise.ro; https://dezvoltacariera.ro/test-holland-interese-profesionale
    – discută rezultatele cu profesorul consilier școlar sau cu profesorul diriginte;
    – pune-ţi în valoare toate calităţile;
    – corelează nivelul de aspiraţie cu posibilităţile tale reale;
    – adresează-te profesorului diriginte/profesorului consilier școlar din cabinetul de asistență psihopedagogică pentru a te ajuta să decizi.
  • Informează-te în legătură cu reţeaua şcolară şi cu meseriile căutate pe piaţa muncii.
  • Urmărește pașii în luarea unei decizii corecte privind opțiunea școlară pornind de la baza piramidei”
Foto: Ghid CMBRAE
Sfaturi pentru profesorii diriginți:

„Pentru a realiza o activitate de orientare şcolară şi profesională eficientă:

– Întocmiți pentru fiecare elev fişa psihopedagogică, un instrument esențial de investigare şi cunoaştere a personalităţii elevului.


-Ajutaţi cu răbdare şi tact pedagogic fiecare copil să conştientizeze importanţa unei decizii corecte.


-Apelaţi pentru cunoaşterea personalităţii copilului la profesorul consilier școlar din cabinetul de consiliere şcolară sau din cadrul Centrului Municipiului București de Resurse și Asistenţă Educațională.

-Informaţi elevii cu privire la reţeaua şcolară, profilurile liceale, domeniile şi calificările profesionale.


-Supravegheaţi modul de completare al fişei de opţiuni, ţinând cont de: nivelul de pregătire (media de admitere), interese, domiciliul elevului.

Sfaturi pentru părinți
  • Încercați să vă cunoașteți cât mai bine copilul:
    -ajutaţi-l să-şi descopere aptitudinile;
    -discutaţi cu copilul despre domeniul/ profilul spre care doreşte să se îndrepte;
    -informaţi-vă asupra nivelului de pregătire al copilului la profesorul
    diriginte.
  • Nu impuneţi copilului şcoala sau meseria dorită de dumneavoastră
  • Ajutaţi-l să-şi câştige încrederea în forţele proprii, pentru a decide singur!
Cum se calculează media de admitere pentru admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2025-2026?

„Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără
rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională, în conformitate cu prevederile pct. I din anexa nr. 2 a O.M.E. nr. 6480/2024 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2025—2026.

În învățământul liceal vocațional

Calculul mediei finale de admitere utilizate pentru admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar,pentru anul școlar 2025 – 2026 se calculează în conformitate cu prevederile pct. II din anexa nr. 2 a O.M.E. nr. 6480/2024 privind
organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2025 – 2026.

  1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:
    𝟑 𝐀𝐏𝐓 + 𝐌𝐀 împărțit la 4 = 𝐌𝐅𝐀
    unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;
    MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
    MFA = media finală de admitere.
  2. Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:
    𝑨𝑷𝑻 + 𝑴𝑨 împărțit la 𝟐 = 𝑴𝑭𝑨,
    unde: APT = nota finală la probele de aptitudini;
    MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
    MFA = media finală de admitere.
  3. Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:
    0,2 MA + 0,8 NP = MFA,
    unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică;
    MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
    MFA = media finală de admitere.
Cum se face departajarea candidaților care au medii egale?

„Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini), se face prin repartizare computerizată (prima etapă), în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.


În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

Prin excepție de la prevederile art. 5 alin. (2) și alin.(4) din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011 – 2012, aprobată prin OMECTS nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în
învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011 – 2012, pentru repartizarea computerizată în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:


a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art.10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011 – 2012, aprobată prin OMECTS nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Cum se desfășoară admiterea la liceele vocaționale?

Elevii care doresc să susţină probele de aptitudini se înscriu direct la centrul unde se organizează proba respectivă, în baza anexei la fişa de înscriere eliberată de şcoala de provenienţă.


Elevii care vor să candideze pe locurile speciale pentru elevii de etnie romă și pe locurile special alocate pentru elevii cu CES vor depune la centrul unde se organizează proba respectivă și recomandarea scrisă de apartenență la etnia rromă sau certificatul de orientare școlară și profesională pentru ciclul gimnazial, valabil pentru anul școlar 2024 –2025, emis de Centrul Județean/ al Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE).

Centrele unde se organizează probele de aptitudini vor fi comunicate unităților de învățământ gimnazial și afișate pe site-ul ISMB, secțiunea Admitere.

Absolvenţii care au promovat probele de aptitudini la liceele/clasele din învăţământul vocaţional sunt admişi pe locurile pentru care au susţinut testele/probele astfel:

a) în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere, calculate conform art. 8 din Metodologia de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor de aptitudini se face prin note;

b) în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor se face pe bază de calificativ: admis/respins.

Pentru profilul artistic, sportiv, militar, teologic şi la specializarea filologie de la liceul Waldorf, aprecierea probelor se face prin note.


La profilul pedagogic, aprecierea probelor de aptitudini se face pe baza de calificativ: admis sau respins.

IMPORTANT!

Rezultatele obținute de candidați la probele de aptitudini sunt recunoscute doar în județul sau sectorul din municipiul București/unitatea de învățământ în care candidații au
susținut probele respective”.

Cum se realizează admiterea la clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv?

Admiterea la clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv se face pe baza probei de verificare a cunoștințelor de limbă modernă în conformitate cu Metodologia de organizare și desfășurare și structura probei de verificare a cunoștinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX- a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.

Candidaţii care, pe parcursul învăţământului gimnazial, promovează examene cu recunoaștere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoașterea și echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.


Recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv se fac, la cerere, dacă certificatul obţinut/diploma obţinută validează un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului A2, corespunzător Cadrului european comun de referinţă pentru limbi.

În situaţii excepţionale, în care se înregistrează întârzieri în eliberarea certificatului/diplomei de către instituţia/ organizaţia care administrează examenul, se poate recunoaște și echivala și adeverinţa eliberată de instituţia/organizaţia respectivă, însoţită de fișa rezultatelor obţinute Candidaţii cărora li se recunosc și li se echivalează rezultatele obţinute la examene cu recunoaștere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, conform prevederilor OME nr. 6480/2024, primesc nota 10 la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.

Candidaţilor care, în clasa a VII-a/a VIII-a, au obţinut premiul I, al II-lea, al III-lea sau menţiune la etapa naţională a olimpiadei de limba modernă li se recunosc rezultatele obţinute la olimpiadă, în baza diplomei emise de Ministerul Educaţiei, și li se echivalează cu nota 10 la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, pentru limba modernă la care au obţinut distincţia respectivă.


Candidaţilor care au promovat cel puţin una din clasele gimnaziale la o unitate de învăţământ cu predare într-o limbă maternă pentru care se organizează clase cu predare în limba modernă în regim bilingv li se pot recunoaşte, la cerere, rezultatele obţinute la limba respectivă şi li se echivalează cu nota 10 la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a limbii moderne în regim bilingv.
Această prevedere se aplică şi candidaţilor care au promovat cel puţin una din clasele gimnaziale la o unitate de învăţământ din străinătate, având ca limbă de predare limba modernă pentru care se organizează clase cu predare în limba modernă în regim bilingv”.

În ce constă proba de verificare a cunoștințelor pentru admiterea în clasa a IX-a cu regim bilingv de predare a limbii moderne?

Examenul de verificare a cunostințelor de limbă modernă constă din două probe:

a. Proba scrisă, pentru care se acordă un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu;

b. Proba orală, pentru care se acordă un punctaj de maximum 30 de puncte.

Subiectele pentru proba scrisă vor cuprinde itemi obiectivi pentru verificarea competențelor de înțelegere de texte și a funcțiilor comunicative/actelor de limbaj corespunzătoare nivelului A2, cum ar fi întrebări cu răspunsuri multiple, întrebări cu răspuns scurt, întrebări de tip adevărat/fals cu justificare, exerciții de realizare a unor corespondențe, text lacunar. Timpul afectat probei scrise este de 60 minute.

Elevul care a obținut minimum nota 6 (șase) la proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă este considerat admis. Rezultatul final al probei de verificare a cunoștințelor de limbă modernă se afișează, în perioada prevăzută de calendarul admiterii, la avizierul unității de învățământ în care s-a desfășurat proba.

Cum se derulează admiterea candidaților pe locuri distinct alocate candidaților de etnie rromă în unitățile de învățământ de masă?

Până la data de 20 iunie 2025 se vor elibera recomandările scrise de apartenență la etnia rromă, se vor depune și înregistra de către părinte/reprezentantul legal, la unitatea de învățământ de proveniență, în vederea înscrierii elevilor pe locurile speciale pentru rromi.

NOTĂ: Recomandările scrise vizând apartenența la etnia rromă pot fi eliberate și on-line. În această situație, recomandarea este transmisă, prin e-mail, unității de învățământ din care provine candidatul, în format pdf.,având semnătura electronică a emitentului. Răspunderea
pentru autenticitatea și conținutul recomandării revine atât organizației rromilor, care o emite, potrivit statutului și procedurilor interne proprii cu privire la eliberarea recomandării, cât și părintelui/reprezentantului legal al elevului care solicită eliberarea unei recomandări de
apartenență la etnia rromă.

  • În perioada 11 – 20 iunie 2025, părintele/reprezentantul legal depune și înregistrează recomandarea scrisă, de apartenență la etnia rromă, la unitatea de învățământ de proveniență, în vederea înscrierii elevilor pe locurile speciale pentru rromi.
  • În perioada 14 – 15 iulie 2025, se vor completa opțiunile în fișele de înscriere de către candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ. Se vor introduce în aplicația informatică pentru admitere (baza de date computerizată) datele din fișele de înscriere, se va verifica de către părinți și candidați corectitudinea datelor din fișa listată de calculator, se vor corecta eventualele greșeli în baza de date computerizată și se vor lista fișelor corectate din calculator.

Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!

a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită.
b. Orice fișă depusă după această dată nu va mai fi luată în considerare.

  • În data de 17 iulie 2025 – Se vor repartiza candidații pe locurile speciale pentru rromi și se vor comunica rezultatele candidaților prin afișarea la sediul și pe site-ul inspectoratului școlar. Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru
    rromi se face computerizat într-o sesiune distinctă, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere.
    IMPORTANT! Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, pot solicita și primi o nouă fișă de înscriere pentru a putea participa la prima etapă de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026.
Cum se derulează admiterea candidaților pe locuri distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă?

Până la data de 20 iunie 2025 se va obține certificatul de orientare școlară și profesională pentru ciclul gimnazial, valabil pentru anul școlar 2024 –2025, emis de Centrul Județean/ al Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), care atestă existența unei cerințe educaționale speciale a elevului.

Acesta se va depune și înregistra de către părinte/reprezentantul legal, la unitatea de învățământ de proveniență, în vederea înscrierii elevilor pe locurile distinct alocate candidaților cu CES.

NOTĂ: Certificatul de orientare școlară și profesională este singurul document acceptat, conform prevederilor art. 3, litera m) din OMECTS nr. 5574/2011, cu modificările ulterioare, pentru admiterea pe locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.

  • În perioada 11 – 20 iunie 2025, părintele/reprezentantul legal depune și înregistrează certificatul de orientare școlară și profesională pentru ciclul gimnazial, valabil pentru anul școlar 2024 – 2025, emis de CJRAE/CMBRAE, care atestă existența unei cerințe educaționale speciale a elevului, în vederea înscrierii acestuia pe locurile distinct alocate în unități de învățământ de masă.
  • În perioada 14 – 15 iulie 2025, se vor completa opțiunile în fișele de înscriere de către candidații care solicită înscrierea pe locurile distinct alocate candidaților cu CES și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, launitateade învățământ. Se vor introduce în aplicația informatică pentru admitere (baza de date computerizată) datele din fișele de înscriere, se va verifica de către părinți și candidați corectitudinea datelor din fișa listată de calculator, se vor corecta eventualele greșeli în baza de date computerizată și se vor lista fișele corectate din calculator.

În data de 17 iulie 2025 – Se vor repartiza candidații pe locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă și se vor comunica rezultatele candidaților prin afișarea la sediul și pe site-ul inspectoratului școlar. Repartizarea candidaților pe locurile distinct alocate candidaților cu CES se face computerizat într-o sesiune distinctă, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere.

IMPORTANT! Candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, pot solicita și primi o nouă fișă de înscriere pentru a putea participa la prima etapă de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2025 – 2026.

Ce cuprinde dosarul de înscriere?

Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele acte:

  • fişa de înscriere în învăţământul profesional şi fişa de opţiuni pentru învăţământul dual;
  • certificatul de naştere/cartea de identitate, în copie certificatăă „Conform cu originalul” de către angajatul unității de învățământ învestit cu astfel de competențe;
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională original;
  • foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale de absolvire)
    – copie şi original;
  • fişa medicală.
    Candidaţii care nu îşi depun dosarele de înscriere, în perioada menţionată în calendar, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru următoarele etape de admitere în învăţământul profesional inclusiv dual.

Candidaţii respinşi în etapa I de admitere în învăţământul profesional, inclusiv dual, se pot înscrie în etapa a 2-a pentru la admiterea în învăţământul profesional, inclusiv dual, sau în învăţământul liceal. Candidaţii declaraţi admişi, care doresc să participe la admiterea în învăţământul liceal, ridică fişele de înscriere la învăţământul profesional de la secretariatele unităţilor de învăţământ la care au fost admişi, pe baza unei cereri.

Opţiunea de a participa la admiterea în învăţământul liceal atrage după sine renunţarea pentru etapa respectivă a admiterii la locul ocupat în urma admiterii la învăţământul profesional.

Opţiunea de participare la admiterea în învăţământul liceal şi renunţarea la locul ocupat în învăţământul profesional se vor completa şi semna în fişa de înscriere la învăţământul profesional, de către candidaţi şi reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Cum se desfășoară admiterea în învățământul profesional?

Pentru anul şcolar 2025 – 2026, admiterea în învăţământul profesional şi dual se realizează în 2 etape; pentru fiecare etapă de admitere se organizează:

  • înscrierea candidaţilor;
  • probă de preselecţie (învăţământ profesional), după caz ;
  • probe eliminatorii (învăţământ dual), după caz;
  • proba suplimentară de admitere (dacă numărul candidaţilor este mai mare
    decât numărul locurilor oferite de unitatea şcolară);
  • admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.

Cum se desfășoară înscrierea candidaților?

Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care au ofertă educaţională pentru învăţământul profesional/dual se va face astfel:

  1. Secretariatele unităţilor de învăţământ gimnazial completează, la cererea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali pentru minori, fişa de înscriere în învăţământul profesional de stat cu informaţiile privind datele personale ale absolvenţilor claselor
    a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele şi mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, prin tipărirea acestora din aplicaţia informatică centralizată, precum şi a foii matricole cu mediile obţinute în clasele V-VIII.
  2. Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual de stat.
    Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional oferă informațiile și îndrumările necesare pentru completarea de către candidați a opțiunilor pentru calificările profesionale din oferta școlii.
  3. Notă: Se va elibera o singură fişă de înscriere. Nu se eliberează fişe de înscriere elevilor din clasa a VIII-a cu situaţia şcolară neîncheiată, aflaţi în stare de corigenţă sau repetenţie.
  4. Lista candidaţilor înscrişi în învăţământul profesional/dual se va afişa la sediile şi site-urile unităţilor de învăţământ gimnazial absolvite şi a unităţilor de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional/dual pentru care au optat.

Cum se realizează preselecţia candidaţilor?

Operatorul economic / instituţia publică parteneră a unităţii de învăţământ poate solicita organizarea unei sesiuni de preselecţie a candidaţilor, înainte de desfășurarea probei de admitere, în cazul în care operatorul economic/instituţia publică parteneră a unităţii de învăţământ se implică prin susţinere financiară / stimulente / alte forme de sprijin în formarea profesională a elevilor prin angajament menţionat în contractul-cadru cu unitatea de învăţământ.


Procedura de preselecţie este afișată la sediul unităţii de învăţământ care are oferta educaţională pentru învăţământ profesional, conform calendarului admiterii în învăţământul profesional.

Candidaţii care au fost respinși la preselecţie ridică fișele de înscriere la învăţământul profesional de la unitatea de învăţământ care a organizat sesiunea de preselecţie în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional și pot să se înscrie la o altă unitate de învăţământ care are ofertă pentru învăţământul profesional și care nu a organizat sesiune de preselecţie, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional, pe baza fișei de înscriere în învăţământul profesional, sau pot să opteze pentru înscrierea în învăţământul liceal.

În ce constă proba suplimentară de admitere?

Toate unităţile de învăţământ care au ofertă educaţională pentru învăţământul profesional au obligaţia de a elabora și anunţa public Procedura de admitere.

Procedura de admitere va cuprinde informaţii privind:

  • condiţia de a trece prin etapa prealabilă de preselecţie, acolo unde este cazul;
  • cazurile în care se susţine proba suplimentară de admitere și calculul mediei de admitere, modalităţile de departajare a candidaţilor cu medii de admitere egale;
  • disciplina din planul cadru pentru clasa a VIII-a, la care se susţine proba suplimentară de admitere;
  • programa de examen pentru disciplina la care se susţine proba suplimentară de admitere;
  • modul de organizare și desfășurare a probei suplimentare de admitere;
  • modele de subiecte și bareme de evaluare și notare pentru proba suplimentară de admitere;
  • durata probei suplimentare de admitere;
  • modul de organizare și desfășurare a contestaţiilor.
    Procedura de admitere este afișată la sediul unităţii de învăţământ care are ofertă educaţională pentru învăţământul profesional.
    Proba suplimentară de admitere se desfășoară, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional, doar în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ. Unitatea de învățământ poate decide ca probă suplimentară de admitere să se organizeze doar la calificarea/calificările la care numărul de candidaţi depășește numărul de locuri de la calificarea /calificările respective, cu posibilitatea redistribuirii la celelalte calificări pentru care nu s-a organizat proba suplimentară, în situaţia în care candidaţii au optat în fișa de înscriere pentru aceste calificării.

În ce constau probele eliminatorii?

Conform art. 9 alin. (5) din O.M.E.C. nr. 3556/2017, cu modificările și completările ulterioare, probele eliminatorii vizează evaluări psihoaptitudinale, de medicina muncii sau alte tipuri de evaluări în legătură cu cerinţele specifice pentru anumite meserii şi locuri de muncă. Evaluarea acestor probe se finalizează cu rezultatul “promovat” sau “nepromovat”.

DESCARCĂ Fișă de completat pentru elevi pentru a-i ajuta să aleagă filiera potrivită
Ghidul admitere 2025
Citește și:

GHID Ce trebuie să știe elevii despre admiterea la liceu 2025? Exemplu de repartizare computerizată în funcție de opțiuni, cum se face departajarea candidaților cu medii egale și excepțiile la repartizare, publicate de ISJ Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protest al părinților unor copii din Vaslui care învață temporar în prăznicarul bisericii / Ei nu vor să fie transferați la o școală dintr-o altă localitate până când a lor va fi reabilitată / Inspectoratul Școlar susține că în biserică nu sunt condiții optime pentru învățământ

Mai mulţi părinţi din localitatea Curseşti Deal, comuna Pungeşti, au protestat, luni, în faţa primăriei, faţă de o recentă măsură a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, potrivit căreia copiii…
Vezi articolul

Selly: Școala nu te învață acest real life knowledge, nu te învață ce e o Ordonanță de Urgență, nu te învață toate cuvintele pe care le auzi la televizor. E normal ca tinerii să fie deconectați

Andrei Selaru, cunoscut drept vloggerul Selly, unul dintre cei mai populari tineri din mediul online, a vorbit despre importanța Educației și a Școlii în viața adolescenților și a tinerilor într-un…
Vezi articolul

Angajări de experți la Agenția care acordă acreditările școlilor și grădinițelor. Salarii de bază între 5.100 și 6.500 de lei, plus spor de condiții vătămătoare. Candidații trebuie să știe și Internet Explorer, un program folosit pe doar 0,5% din dispozitivele din România

Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a scos la concurs săptămâna trecută mai multe posturi vacante. Este vorba despre 3 posturi de expert IA în cadrul Departamentului…
Vezi articolul