Gheorghiță: Este o gravă dezinformare care se propagă în spațiul public că vaccinarea împotriva COVID-19 ar crește riscul de infertilitate. Nu există un asemenea risc

920 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Vaccinarea împotriva COVID-19 nu crește riscul de infertilitate, „nu există un asemenea risc, este o gravă dezinformare care se propagă în spațiul public”, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, la ședința săptămânală de la Guvern.

Mai jos, dialogurile complete între reporteri și Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea elevilor:

Reporter: Aveți în plan să faceți activități de informare privind vaccinarea în școli în speranța că mesajul respectiv nu ajunge doar la copil, ci și la familia acestuia?

Valeriu Gheorghiță: Au fost deja întreprinse mai multe acțiuni de comunicare în școli, Ministerul Educației a întreprins o serie de activități în acest sens chiar în colaborare cu anumite unități sanitare, cu personal medical, de asemenea cu organizații internaționale, cu UNICEF a avut o campanie de comunicare și cu siguranță aceste activități vor fi reluate în perioada următoare pentru că este o mare nevoie de informare mai ales în perspectiva autorizării vaccinurilor și pentru populația pediatrică, pentru copii.

Reporter: Aveți în plan să faceți activități de informare privind vaccinarea în școli în speranța că mesajul respectiv nu ajunge doar la copil, ci și la familia acestuia?

Valeriu Gheorghiță: Au fost deja întreprinse mai multe acțiuni de comunicare în școli, Ministerul Educației a întreprins o serie de activități în acest sens chiar în colaborare cu anumite unități sanitare, cu personal medical, de asemenea cu organizații internaționale, cu UNICEF a avut o campanie de comunicare și cu siguranță aceste activități vor fi reluate în perioada următoare pentru că este o mare nevoie de informare mai ales în perspectiva autorizării vaccinurilor și pentru populația pediatrică, pentru copii.

Reporter: În ultima perioadă au circulat pe internet niște video-uri în care se specula că din cauza vaccinurilor s-ar crea un soi de magnetism în jurul brațului, credeți că astfel de experimente care circulă pe internet i-ar putea descuraja pe tineri să se vaccineze?

Valeriu Gheorghiță: În niciun caz, tinerii noștri sunt mult mai deștepți decât cred cei care propagă asemenea filmulețe care sunt penibile, să fim serioși, astea sunt desene animate.

Reporter: Și dacă pe unii din ei i-ar descuraja sau ar crede în aceste speculații, cum i-ați convinge?

Valeriu Gheorghiță: Tinerii din ziua de astăzi interacționează, au prieteni și chiar dacă ei eventual ar putea crede asta, vor discuta cu prietenii lor și… nu cred, asemenea materiale nu pot să penetreze, adică au un impact foarte mic, sunt atât de penibile încât nu pot să depășească un nivel de acceptare.

Reporter: Există un sondaj realizat de Consiliul Național al Elevilor, o parte dintre ei sunt nevaccinați iar dintre aceștia unii spun că le este teamă de reacțiile adverse, au enumerat în acele răspunsuri teama apariției unei infertilități pe termen lung. Totodată mai spuneau elevii că în școlile în care ei studiază nu există comunicare cu profesorii, cu medicii din școală în legătură cu vaccinarea și spun pediatrii că este nevoie de o informare atât a părinților cât și a profesorilor. Aveți de gând să faceți ceva în această situație având în vedere că așteptăm un maraton de vaccinare pentru adolescenți?

Valeriu Gheorghiță: Cu siguranță partea de informare este extrem de importantă mai ales pentru copii, ați ridicat o problemă extrem de importantă și asupra căreia cred că trebuie să avem o abordare cât se poate de fermă și de a elimina orice dubiu în acest sens, așa zisul risc de infertilitate, nu există un asemenea risc, este o gravă dezinformare care se propagă în spațiul public, pe platforma națională de vaccinare există un material foarte detaliat care demontează această informație, care de câteva luni circulă, dar în perspectiva autorizării la copii evident capătă din nou amploare.

În niciun caz nu s-a dovedit că aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. S-au speculat o serie de mecanisme dar care nu au nicio bază științifică care să certifice acest lucru. Deci în niciun caz, și am transmis colegilor mei din grupul științific, săptămânal organizăm sesiuni de întrebări și răspunsuri pe pagina de socializare RoVaccinare și una dintre principalele teme abordate în perioada următoare este legată chiar de acest subiect.

Însă, cred că da, este nevoie în școală în general să existe o colaborare fie cu medicul de școală, fie cu pediatri care să explice copiilor și părinților în acele ședințe online, să fie invitat un medic și să explice punct cu punct principalele aspecte legate de beneficiile vaccinării, care este profilul de siguranță, însă pentru acest lucru avem nevoie evident de autorizare ca să vorbim în cunoștință de cauză și cu date concrete, nu doar pe date care reies din anumite studii, sunt date care provin din Israel, Israelul deja vaccinează copiii între 12 și 15 ani, avem deja în Canada, în Statele Unite, așa încât datele se acumulează din viața de zi cu zi și nu doar din studiile efectuate.

Amintim că un studiu făcut de Consiliul Național al Elevilor pe 3.334 de copii, dintre care 2.459 nu erau vaccinați, arată că din totalul elevilor care nu au fost imunizați până la data completării chestionarului, majoritatea acestora (67.1%) afirmă că au îngrijorări referitoare la serurile administrate, în timp ce restul respondenților (32.9%) nu sunt îngrijorați cu privire la vaccinurile antiCOVID-19.

Printre îngrijorările elevilor respondenți, se numără:

  • efectele adverse care pot apărea în urma vaccinării;
  • eficiența serului pe termen lung;
  • faptul că vaccinul a fost distribuit într-o perioadă mai scurtă de timp, comparativ cu alte vaccinuri deja existente;
  • posibile reinfectări după administrarea vaccinului;
  • posibilitatea apariției infertilității sau a altor reacții adverse de termen lung;
  • formularul de triaj, care, din perspectiva respondenților, este destul de ambiguu;
  • manipularea.

Întrebați cât de bine consideră că s-au informat despre vaccin, aproape jumătate dintre elevi (47.2%) afirmă că s-au informat bine, iar 16.8% foarte bine, în timp ce un procent de 31.1% sunt de părere că s-au informat puțin despre serurile ce pot fi administrate populației. Totodată, 5% dintre elevi afirmă că nu s-au informat deloc în privința vaccinurilor antiCOVID-19.

În ceea ce privește sursele de informare ale elevilor ce au participat la consultare, printre acestea sunt profesorii, potrivit documentului citat. Principalele surse de informare sunt:

  • Platformele de social-media;
  • Site-uri web, printre care și cele ale OMS;
  • Prieteni;
  • Familie;
  • Cadre medicale;
  • Profesorii;
  • Documentare.
Citește și:
Maraton de vaccinare dedicat adolescenților, organizat în toată țara de ziua copilului. Valeriu Gheorghiță: Tinerii între 16 și 18 ani, însoțiți de părinți, se vor prezenta în centrele de vaccinare pe 31 mai – 1 iunie

Foto: © BiancoBlueDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. @mihai
    Sigur. “Totul e posibil” in urma mârșavului “experiment” pe care, vigilente, cateva somitati medicale, precum tanti doctora vindecatoarea minune de la Oradea, vi-l semnaleaza fara incetare. Pericolele sunt incomensurabile: sa ne creasca pene pe stanga, sa ne trezim dimineata vorbind aramaica, sa nastem doar tripleti cu codiță, sa ne tiuie perpetuu in ureche vocea lui E.T. spunand ca vrea inapoi.
    Sunt niste pericole coplesitoare pe care, in prostia noastra de kamikaze ai vaccinarii, nu le observam.
    PS. Vaccin, succint, boccea, succes, bocciu… Stiu, tastatura, bat-o vina, nu?
    PPS. Asa-i ca de cand nu mai e obligatorie masca pe strada, va simtiti un nevaccinat mai liber? Daca da, o mica vina au si fraierii aia de viitori “infertili”.

  2. Când ați dovedit în mod clar că nu da infertilitate când este in stadiu de experiment.
    Cum puteți infirma în mod categoric acest lucru când sunt chiar doctori care trag acest semnal de alarmă?

    1. Medicii care afirmă că vaccinul provoacă infertilitate trebuie să prezinte și o demonstrație științifică a teoriei.
      Aveți un nume de medic ce susține și demonstrează ideea asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Adriana Pistol (INSP): Dacă nu ne limităm activitățile, nu evităm aglomerația, nu purtăm mască și nu ne vaccinăm, estimarea de 15.000 de cazuri zilnice la sfârșitul lui octombrie poate fi depășită / Ar trebui revenit la purtarea măștii și în aer liber

Adriana Pistol, directorul Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că, dacă nu ne limităm activitățile, nu evităm…
Vezi articolul

Romanul „Night Watch” al scriitoarei Jayne Anne Phillips, despre povestea de supraviețuire a unei mame și a fiicei sale după Războiul Civil American – câștigătorul premiului Pulitzer 2024 pentru ficțiune

Romanul „Night Watch” al scriitoarei Jayne Anne Phillips din Statele Unite, despre întâmplările unei mame cu fiica sa în perioada imediat de după Războiul Civil American, este câștigătorul premiului Pulitzer…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, întrebat despre posibila redeschidere graduală a școlilor: Se analizează permanent / Care e soluția pentru ca elevii să revină la școală? Să scadă numărul de infectări

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus miercuri, întrebat în legătură cu informațiile privind posibila redeschidere graduală a grădinițelor și școlilor, că “se analizează permanent (…) fiecare componentă care ține de…
Vezi articolul