Gest sfidător al Guvernului Ciucă. Dan Cărbunaru a prezentat astăzi aceeași ofertă de aseară, în timp ce mii de profesori protestau în stradă, respingând-o: Salariile profesorilor vor crește doar când este definitivată legea salarizării

1.404 vizualizări
Foto: Gov.ro
Cu 30 de minute înainte de răspunsul oficial al sindicatelor privind oferta Guvernului de miercuri seară pentru personalul din învățământ, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut o declarație de presă, joi la ora 11.30, în care a reiterat aceeași ofertă: carduri sub formă de prime în două tranșe acordate anul acesta pentru întreg personalul din sistemul de învățământ. “Guvernul României dorește să crească salariile, până în data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, iar educația este subiect prioritar, astfel încât la 1 septembrie această lege a salarizării care va conține și creșterile salariale în educație, să poată să devină realitate”, a declarat la Guvern, Dan Cărbunaru.

Oferta prezentată joi dimineață de purtătorul de cuvânt al Guvernului nu diferă de cea de miercuri seară, după negocierile dintre sindicate și miniștrii educației, muncii, finanțelor și fondurilor europene, și prezentată de Marian Neacșu, secretar general al Guvernului. Oferta este un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat în detaliu cum vor fi primiți banii.

“În primul rând, cel mai important lucru, Guvernul României dorește să crească salariile profesorilor. Mai mult decât atât, dovada concretă a măsurilor pe care Guvernul dorește să le ia în acest sens este faptul că, așa cum s-a anunțat public, până la data de 15 iulie, va fi gata proiectul care vizează noua lege a salarizării, în care educația se regăsește ca prioritară și care va sta la baza discuțiilor cu toți cei interesați, inclusiv cu liderii sindicatelor din educație, astfel încât la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară în toamnă, această lege a salarizării, care să regăsească inclusiv creșterile salariale așteptate și solicitate în educație, să poată să devină realitate. Între timp, așadar, până la momentul 15 iulie, când această nouă lege a salarizării va regăsi noua grilă a educației, repusă acolo unde și liderii sindicali solicită, acolo unde și profesorii așteaptă și acolo și societatea unde și societatea așteaptă, adică în partea superioară, ca prioritate.

Până atunci, reprezentanții Guvernului au transmis că pentru toți, repet, toți cei care lucrează în sistemul de învățământ, fie că vorbim de personalul didactic, fie că vorbim de personalul didactic auxiliar, fie că vorbim de personalul nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor care lucrează în sistemul de învățământ din România. Și sunt aproape 300.000 de oameni care, în fiecare zi, dau tot ce-i mai bun pentru a se îngriji de educația copiilor noștri.

Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 lei, o sumă forfetară care urmează să intre pe un card care va fi emis după modelul cardurilor pentru energie pe care românii deja le-au folosit pentru a-și putea achita facturile la energie. Deci, repet, după acest model, toți angajații din sistemul educațional, și voi detalia sumele care vor reveni fiecărei categorii. Pe acest card vor fi încărcate, repet, următoarele sume 1.000 lei pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octombrie a acestui an, pe același card să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, activităților curente de lucru ale personalului din sistemul de învățământ, repet didactic sau didactic auxiliar.

În ceea ce privește personalul nedidactic, de asemenea, în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei în luna iunie și alte 500 lei în luna octombrie. Dintre acestea, 150 lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă foarte tare în plus, personalul nedidactic, în baza unui act normativ care va fi aprobat mâine în ședința de Guvern și mă refer aici la personalul nedidactic, așa cum se regăsește în anexa opt a legii 153 privind salarizarea actuală a lege a salarizării, urmează să fie majorate și în acest sens. Repet, mâine Guvernul va lua o decizie veniturile până la maximum posibil, potrivit grilei din legea 153.

În acest fel, toate salariile din educație vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grile din legea salarizării, urmând ca începând cu 15 iulie, alături de reprezentanții profesorilor, de reprezentanții celorlaltor categorii din sistemul educațional, Guvernul să definitiveze noua lege a salarizării, care să permită recunoașterea, inclusiv din perspectivă financiară, a priorității pe care trebuie să o reprezinte meseria celor care funcționează în sistemul educațional. Mai mult decât atât, pentru că s-a discutat foarte mult și despre nivelul de încredere și de garanție pe care aceste măsuri guvernamentale le pot aduce celor care sunt astăzi în stradă, dar și celor care sunt, de ce nu, în clase, continuând procesul educațional. Pentru că aceste măsuri sunt pentru toți cei care lucrează în sistemul educațional din România, aproape 300.000 de oameni.

Programul de guvernare, care în următoarele zile urmează să fie aprobat și care va avea putere de lege, așa cum prevăd procedurile, va menționa explicit că educația este o prioritate națională și va fi tratată ca atare, inclusiv din perspectivă salarială. Ca să rezum, Guvernul va mări salariile profesorilor, Guvernul va mări nivelul de recunoaștere a meseriei de dascăl și inclusiv acest lucru se va regăsi în grile viitoarei legi a salarizării. Dar, până atunci, o serie întreagă de măsuri punctuale care au susținere financiară urmează să aibă loc în iunie, adică peste câteva săptămâni, și în luna octombrie a acestui an. Aceasta este baza de discuții pe care echipa de negociere a Guvernului, care s-a întâlnit cu reprezentanții liderilor din din educație în cursul serii trecute, au prezentat-o, așteptând în acest sens un răspuns.

Și, desigur, disponibilitatea Guvernului României la dialog continuă, în primul rând, având în față interesul copiilor noștri de a continua procesul educațional, de a avea acces la servicii educaționale și de a recunoaște într-adevăr importanța demnitatea meserie de dascăl în țara noastră. (…)

Disponibilitatea la dialog există. Echipele de negociere ale Guvernului s-au întâlnit și vor continua să se întâlnească cu reprezentanții liderilor sindicali. Ceea ce am dorit să comunic este faptul că acest Guvern nu numai că își dorește să recunoască importanță meserie de dascăl, inclusiv din perspectivă financiară, dar și face acțiuni concrete în acest sens. Nu o să reiau acum faptul că, în pofida războiului de la granițe și inflației și crizelor economico-financiare care au afectat o bună parte din ultima perioadă, bugetul alocat alo alocat educației a fost suplimentat și în 2022 cu 2 miliarde de lei și cu alte 6 miliarde de lei. Sunt în total 8 miliarde de lei care au fost alocați sistemului de educație din România”, a spus Cărbunaru.

Citește și:
BREAKING Oferta Guvernului după întâlnirea cu sindicatele din educație: Nicio majorare salarială, ci un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie / Marian Neacșu, singurul condamnat penal din echipa de negocieri cu profesorii a premierului: Condiționalitățile impuse de PNRR nu permit nicio majorare de salarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu siguranță este mai mult decât un eșec, este dramatic, spune Sorin Cîmpeanu despre „Generația 2022”, din care doar 84 de mii de copii au luat Bacul, din cei 204 mii care au intrat în clasa I în 2010 / „Am cerut imperativ”, pentru astăzi, o analiză cu privire la diferența dintre cei 40.000 care au început clasa a XII-a în septembrie și nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat

Ministrul Educației a anunțat că „a cerut imperativ” o analiză pentru situația celor peste 40.000 de elevi care deși au fost înscriși în clasa a XII-a în septembrie 2021 nu…
Vezi articolul