Germania vrea să redeschidă toate grădinițele și școlile, luna aceasta. Motivul: deschiderea liceelor și celelalte măsuri de relaxare nu au adus un nou val de contaminare – Le Soir

3.762 de vizualizări
testarea la Matematică
Foto: Freepik.com
Germania, prima economie europeană, vrea să redeschidă toate școlile și magazinele în luna mai, relatează publicația Le Soir preluată de Rador. Motivul pentru care autoritățile susțin că țara poate să ridice restricțiile? “Numărul de noi infectări” cu coronavirus “a rămas foarte slab” după primele etape ale relaxării care au fost aplicate pe 20 aprilie – când au fost deschise primele licee și școli gimnaziale. Între timp, în România președintele a anunțat că toate grădinițele și școlile rămân închise pentru tot restul anului școlar, cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a care pot veni la școală pentru a se pregăti de examene.

Noutatea deciziei de acum, din Germania, este redeschiderea grădinițelor și a școlilor primare. Nu s-a observat până acum “niciun nou val” de contaminare, motiv pentru care revenirea la școală poate fi completă – arată un proiect de acord între Angela Merkel și regiunile germane, a cărui copie a obținut-o AFP. 

Germania a închis, timp de o lună, toate școlile pentru a opri răspândirea noului coronavirus, iar landurile federale au decis să revină treptat, după data de 4 mai, la normal. Într-o primă fază au reluat cursurile elevii care trebuie să susțină examene. Unele guverne regionale au decis să redeschidă şcolile şi mai devreme, aşa încât deja din 20 aprilie unii elevi şi-au reluat cursurile. Dar şi în cadrul aceluiaşi land, reglementările diferă de la o şcoală la alta, după cum arată o analiză Deutsche Welle.

Textul care prevede deschiderea tuturor școlilor trebuie formal aprobat în cursul zilei de astăzi, scriu jurnaliștii Le Soir. Germania a anunțat miercuri noi etape decisive de relaxare, care prezic o revenire treptată la normal în luna mai. Germania se numără printre statele cel mai puțin afectate de noul coronavirus.

Prima economie europeană are în vedere să ridice cvasi-totalitatea restricțiilor, cu excepția frontierelor care rămân închise și a interdicțiilor de a fi organizate mari manifestații sportive, festive sau culturale cu public.

Proiectul de acord obținut de AFP prevede redeschiderea începând de săptămâna viitoare a tuturor școlilor. Până acum, au fost redeschise școlile gimnaziale și liceele, deci noua decizie a autorităților se referă la școlile primare și grădinițele de copii, care până acum nu fuseseră incluse în relaxarea începută în această țară pe 20 aprilie.

Redeschiderea tuturor școlilor și grădinițelor va fi însoțită de aplicarea unor măsuri de protecție în aceste instituții.

Germania va redeschide și toate magazinele, inclusiv cele de peste 800 de metri pătrați. 

Jurnaliștii notează că este liberă calea redeschiderii și pentru sectorul gastronomiei și hotelurilor, afectate de impactul coronavirusului. Acesta va reîncepe să funcționeze, de la regiune la regiune, de săptămâna viitoare.

Proiectul de acord mai prevede reluarea campionatului german de fotbal în luna mai, în timp ce în Franța campionatul a fost oprit iar în celelalte țări europene nu au fost luate decizii privind reluarea.

Amintim că redeschiderea primelor școli în anumite landuri din Germania, în aprilie, a generat reacții vehemente din partea unor elevi și părinți, care transmiteau public: “Nu suntem cobai!”. Detalii aici

  • Franța a anunțat că începe redeschiderea de luni, 11 mai, cu grădinițele și școlile primare. În a doua fază, din 18 mai, vor începe cursurile și la gimnaziu, prevede planul francez.
  • Danemarca a început procesul de redeschidere a școlilor încă de pe 15 aprilie

Sursa: Le Soir / Rador / Traducere: Gabriela Sîrbu

Citește și:

1 comment
  1. Este ridicol că în România nu se deschid școli și grădinițe,avem județe cu 20 de cazuri ca Brăila și copiii stau acasă 6 luni (din martie până în septembrie),pierzând 6 luni de educație .Romània este un contraexemplu fără de alte țări unde educația este prioritară si unde nu sunt analfabeti funcționari conform testelor Pisa ca la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii – Marian Preda, sociolog și rector al Universității București

De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii, a declarat sociologul Marian Preda, rectorul Universității București, la B1TV. „Cei…
Vezi articolul

Csaba Asztalos, despre deschiderea școlilor: Egalitatea nu înseamnă uniformitate. O descentralizare ar fi mai potrivită. Aș introduce tezele unice la clasele V-XII, inclusiv pentru situațiile în care examenele nu s-ar putea organiza

O soluție unică de deschidere a școlilor aplicată în toată țara la fel “poate fi o formă de sancționare pentru acei elevi și acele cadre didactice din acele localități unde…
Vezi articolul

Op Ed / Profesoara Oana Serban, lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București, despre cazul Hasdeu: Nu e doar o problemă a sistemului faptul că ajunge într-o poziție privilegiată, ca profesor, un individ care nu leagă două fraze coerent. E și o problemă a inspectoratelor care funcționează ca un fel de poliție a școlii – inspectează ore, oameni, avantaje – dar nu evaluează mai nimic / Ministerul trebuie să facă ceva

Faptul că la Colegiul B.P. Hasdeu o profesoară de limba română, complet agramată, rămâne la catedră prin pasivitatea inspectoratului, în ciuda scrisorilor deschise ale elevilor, părinților și profesorilor, nu e…
Vezi articolul