Germania închide școlile cu o săptămâna înainte de vacanța de iarnă. Magazinele neesențiale vor fi închise și ele, iar vânzările de artificii pentru Revelion sunt interzise

8.621 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele vor fi închise în Germania începând cu ziua de miercuri, 16 decembrie, până pe 10 ianuarie, în încercarea de a opri al doilea val al epidemiei de coronavirus, a anunţat duminică cancelarul federal Angela Merkel, subliniind că măsurile instituite până acum “nu au fost suficiente”, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Constatând un număr “foarte mare de decese” cauzate de COVID-19 şi o “creştere exponenţială” a contaminărilor, lidera conservatoare a spus că autorităţile germane “sunt constrânse să acţioneze şi acţionează acum”.

Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, “pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul ‘stăm acasă'”.

Elevii aveau vacanță de pe 24 decembrie până pe 9 ianuarie, dar în noile condiții vacanța se prelungește cu o săptămână – din 16 decembrie până pe 10 ianuarie.

Pandemia “scapă de sub control”, a avertizat liderul Bavariei, Markus Soder, în tipul unei conferinţe de presă cu Angela Merkel şi cu ministrul de finanţe Olaf Scholz. Este “o catastrofă care ne afectează vieţile mai mult ca orice altă criză în ultimii 50 de ani”, a spus el.

Germanii vor intra practic într-un lockdown parţial ca cel prin care au trecut deja timp de mai multe săptămâni în primăvară, în timpul primului val de COVID-19.

Contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulţi din două gospodării diferite şi să rămâne unele foarte restrânse din 24 până pe 26 decembrie, când întâlnirile nu vor fi posibile decât între membrii foarte apropiaţi ai unei familii.

Germanii ce doresc să sărbătorească Revelionul vor trebui de asemenea să-şi reducă numărul de contacte cu şapte zile înainte de reuniunile de familie.

Comercializarea de alcool pe stradă va fi de asemenea interzisă începând de miercuri. Numeroase cafenele şi baruri, închise de la începutul lui noiembrie, au început să vândă în chioşcuri stradale vin fiert, o tradiţie de Crăciun în Germania, dar care a alertat autorităţile germane în ultimele zile.

De la începutul lui noiembrie, toate restaurantele, barurile, muzeele, teatrele şi toate evenimentele sportive sunt închise publicului.

Numărul de noi contaminări şi de morţi de COVID-19 a atins în ultimele zile cifre record în Germania, ţară care până acum a gestionat relativ bine pandemia. Germania a depăşit pragul de 30.000 de contaminări zilnice vineri, apoi sâmbătă, şi a înregistrat joi 598 de decese de COVID-19.

Duminică, cifrele au scăzut uşor la 20.200 de noi contaminări şi 321 de decese în ultimele 24 de ore, însă aceasta se datorează în special faptului că unele noi cazuri nu sunt raportate în timpul weekendului.

Foto: pixabay.com


2 comments
  1. Si i a dus mintea: inchidem cu o sapt inainte de vacanta, si asa nu se pierde nimic, max incheiere de medii in caz ca au acum asa ceva. Urmarim 7 zile simptome, si nu aglomeram fix de sarbatori spitale cu personal redus in concediu, pentru ca .. guess what, inca nu e concediu la 7 zile de la inchiderea scolii.tratam sau izolam in vacanta si reoncepem scoala la timp apoi. Tehnica si minte nemteasca. La noi cine sa gandeasca, Anisie???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aerisirea claselor la fiecare 20 de minute și decalarea orelor pentru ca elevii să nu aibă pauză în același timp – solicitarea primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, către directorii de școli

“Reîntoarcerea copiilor în bănci nu putea fi amânată”, spune primarul sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu, la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat redeschiderea majorității școlilor și…
Vezi articolul

Lucrul la standardele naționale de evaluare a elevilor ar urma să înceapă în iulie 2024, în proiectul RECRED, după ce proiectul european STANDEV a fost abandonat pe ascuns de Ministerul Educației / Bogdan Cristescu, secretar de stat: Este un proiect extrem de important de care ținem cu dinții

Lucrul la standardele naționale de evaluare prevăzute de reforma curriculară pe noua legea a învățământului preuniversitar ar putea începe la „finalul lui iunie, începutul iulie” 2024, spune secretarul de stat…
Vezi articolul