VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de Arthur Ashkin și Donna Strickland

397 de vizualizări
Francezul Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de americanul Arthur Ashkin şi canadianca Donna Strickland. Premiul Nobel pentru Fizică 2018 a fost acordat pentru “invenții inovatoare în domeniul fizicii laser”, a anunțat pe 2 octombrie Comitetul Nobel.

Gerard Mourou a făcut mai multe vizite în România, iar vizita din 2010 a fost hotărâtoare pentru ministrul de atunci, Daniel Funeriu, în participarea la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care acum este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare paneuropene. Decizia finală pentru participarea României în proiectul de cercetare bazat pe ideea lui Mourou i-a aparținut ministrului Funeriu și premierului de atunci, Emil Boc.

Academia Suedeză arată că Mourou (École Polytechnique, Palaiseau, Franţa, şi University of Michigan, Ann Arbor, SUA) şi Strickland (University of Waterloo, Canada) au „pavat drumul către cele mai scurte şi intense impulsuri laser create de om. Tehnica dezvoltată de ei a deschis noi arii de cercetare şi a dus la aplicaţii industriale şi medicale”, relateaza News.ro.

Arthur Ashkin (Bell Laboratories, Holmdel, SUA) a fost premiat „pentru crearea pensetelor optice şi aplicarea lor în domeniul sistemelor biologice“. Academia explică faptul că „pensetele optice ale lui Ashkin apucă particule, atomi şi molecule cu degetele lor din fascicule laser. Pot examina şi manipula virusuri, bacterii şi alte celule vii, fără a le deteriora. Astfel, au fost create noi oportunităţi pentru observarea şi controlarea maşinăriei vieţii”.

Cunoscutul cercetător Cristian Presură a explicat, pe înțelesul tuturor, tehnica de amplificare a pulsurilor laser numită “Chirped pulse amplification”, pentru care Gerard Mourou și Donna Strickland au primit Nobelul în fizică:

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nature: Ce e de făcut atunci când știința produce numeroase recomandări privind acoperirea pierderilor educaționale cauzate de criza Covid-19, dar puțini le pun în practică? Profesorii să fie învățați încă din formarea inițială să apeleze în munca lor la studii și cercetări

Pandemia a provocat tulburări grave în procesul de învățare pentru 1,6 miliarde de elevi, iar pierderile de învățare sunt majore, însă puține școli și sisteme de învățământ fac eforturi substanțiale…
Vezi articolul

Explicațiile Ministerului Educației pentru reintroducerea lucrării de licență obligatorii, alături de examenul de absolvire: Lucrarea „reprezintă o activitate mult mai complexă” decât examenul „aproape banal” / Aplicarea măsurii la finalul acestui an universitar depinde de momentul când va fi adoptat ordinul de ministru

Lucrarea de licență „reprezintă un act de creație științifică adecvat nivelului studiilor absolvite. Dar acest act îl considerăm necesar pentru formarea unui specialist, pentru formarea unui absolvent de studii universitare”…
Vezi articolul

Activități anti-bullying, de sprijin pentru reintegrare și de susținere pentru studenții din medii dezavantajate – printre noile atribuții de combatere abandonului universitar, propuse pentru Centrele de consiliere și orientare în carieră – proiect de metodologie

O serie de activități menite să combată abandon ul universitar vor intra în atribuțiile centrelor de consiliere și orientare în carieră (CCOC) din cadrul instituțiilor de învățământ superior – de…
Vezi articolul

Un centru de învățare și relaxare pentru studenți din Germania a câștigat premiul UE pentru arhitectură contemporană / Proiectant: Dacă dai tinerilor un spațiu complex, cu diferite calități, ei își vor găsi un loc

Un centru de studiu pentru studenții de la Universitatea Tehnică din Braunschweig, din Germania, a câștigat premiul Uniunii Europene (UE) pentru arhitectură contemporană, transmite The Guardian. Clădirea este una modulară,…
Vezi articolul