Generația Beta, copiii născuți între anii 2025 și 2039: Vor trăi într-o eră în care „inteligența artificială și automatizarea sunt complet integrate în viața de zi cu zi”. Mulți dintre acești copii vor trăi până în secolul al XXII-lea, potrivit sociologilor

734 de vizualizări
Foto: Mccrindle.com
Anul 2025 marchează începutul unei noi generații, Generația Beta. Cei născuți între 2025 și 2039 vor face parte din această generație, potrivit McCrindle.com. Specialistul în demografie Mark McCrindle și sociologul Ashley Fell au definit și generația Alpha. Ei spun că Generația Beta va trăi într-o eră în care „inteligența artificială și automatizarea sunt complet integrate în viața de zi cu zi și mulți dintre acești copii vor trăi până în secolul al XXII-lea”.

Generația Beta se va naște între 2025 și 2039. Sunt copiii care urmează Generației Alpha (între 2010-2024). „Le-am numit Alpha și Beta pentru a semnifica nu doar noile generații, ci și primele generații care vor fi modelate de o lume complet diferită. Acesta este motivul pentru care am trecut la alfabetul grecesc, pentru a sublinia modul în care aceste generații diferite vor fi crescute într-o lume nouă a integrării tehnologice”, spun cei doi sociologi, Mark McCrindle și sociologul Ashley Fell, cei care au definit generațiile Alpha, Z, X, Y (Mileniali), Boomers, Builders.

Până în 2035 generația vor reprezenta 16% din populația globală. Mulți dintre acești copii vor trăi până în secolul al XXII-lea. Copiii din generația Beta vor fi copiii generației Y mai în vârstă (mileniali) și ai generației Z, mai tânără.

Numele generațiilor sunt date în funcție de anul nașterii.

Caracteristicile Generației Beta – O generație definită prin tehnologie

„În timp ce generația Alpha a cunoscut ascensiunea tehnologiei inteligente și a inteligenței artificiale, generația Beta va trăi într-o eră în care inteligența artificială și automatizarea sunt complet integrate în viața de zi cu zi – de la educație și locuri de muncă la asistență medicală și divertisment.

Ei vor fi probabil prima generație care va experimenta transportul autonom la scară largă, tehnologiile de sănătate purtabile și mediile virtuale imersive ca aspecte standard ale vieții cotidiene. Anii lor de formare vor fi marcați de un accent mai mare pe personalizare – algoritmii AI le vor adapta învățarea, cumpărăturile și interacțiunile sociale în moduri pe care abia le putem imagina astăzi”, spune Mark McCrindle.

Sociologii remarcă faptul că tehnologia joacă un rol dublu în educația parentală modernă.

„Pe de o parte, am văzut părinți, în special părinți din generația Millennials, folosind tehnologia ca instrument de educație, conectare și divertisment, integrând-o perfect în viața copiilor lor de la o vârstă fragedă. Pe de altă parte, există, de asemenea, o conștientizare prudentă a potențialelor dezavantaje ale tehnologiei, care îi determină pe părinți să echilibreze timpul petrecut în fața ecranului cu activitățile în aer liber și interacțiunile interpersonale.

În timp ce mulți părinți din Generația Millennial au folosit social media pentru a documenta viața copiilor lor, generația Z cunoaște mai bine atât aspectele pozitive, cât și provocările care decurg din utilizarea social media de la o vârstă fragedă.

Părinții din Generația Z sunt mai susceptibili de a fi total de acord că limitarea timpului petrecut de copiii lor în fața ecranului este o prioritate pentru ei (36% dintre părinții din Generația Z, față de 30% dintre părinții mai în vârstă din generația Millennials).

Generația Z, care este cea mai tehnologizată generație de părinți, vede beneficiile tehnologiei și ale timpului petrecut pe ecran, dar, în același timp, vede și dezavantajele acesteia și se opune tehnologiei și vârstei la care copiii lor o accesează și se implică în ea”.

Generația Beta va moșteni o lume confruntată cu provocări societale majore, mai spun sociologii. „Având în vedere schimbările climatice, schimbările demografice globale și urbanizarea rapidă, sustenabilitatea nu va fi doar o preferință, ci o așteptare.

Astfel, Generația Beta va avea o mentalitate mai globală, se va concentra pe comunitate și va colabora mai mult ca niciodată. Educația lor va sublinia importanța inovării nu doar pentru comoditate, ci și pentru rezolvarea provocărilor presante ale timpului lor”, spun Ashley Fell și Mark McCrindle.

Definirea generațiilor

„O abordare sociologică a analizei generațiilor, folosind ani de naștere stabiliți și etichete nedescriptive, permite o analiză mai obiectivă și crearea unei identități individuale. Această tendință va continua cu generațiile viitoare, precum Generația Alpha (2010-2024), Generația Beta (2025-2039), Generația Gamma (2040-2054), Generația Delta (2055- 2069) și așa mai departe. Această perioadă standardizată de 15 ani va permite viitorilor analiști să efectueze analize mai cuprinzătoare și comparații globale”, spun sociologii.

Generația Builders sau Generația Tăcută, născută între 1925 și 1945.

Generația Boomers, născuți între 1946 și 1964.

Generația X, născuți între 1965 și 1979.

Generația Y (Mileniali), născuți între 1980 și 1994.

Generația Z, născuți între 1995 și 2009.

Generația Alpha, născuți între 2010 și 2024.

Citește și:
Raport: Studenţii şi angajaţii din Generaţia Z nu sunt „nativi AI”, ci trebuie alfabetizați în domeniul inteligenței artificiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere Medicină 2024 București. UMF Carol Davila anunță al cincilea an la rând cu record de candidați înscriși: 4.200 pe aproape 1.800 de locuri. Examenul de admitere – duminică, 21 iulie, la Romexpo

Record de candidați la înscrierile la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila (UMFCD) din București, după cum anunță instituția într-un comunicat de presă, marți, 16 iulie, la final de…
Vezi articolul

Profesorii vor avea parte de formare și sprijin de la specialiștii EFdeN și experții din mediul academic. Programul EFdeTeach a început la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București cu primul curs opțional de sustenabilitate pentru liceeni

„SustenAbilitate 2.0” este primul curs opțional dedicat elevilor de liceu care explorează în mod aplicat și inovator conceptele de sustenabilitate, potrivit celor de la EFdeN. Organizația anunță că la Colegiul…
Vezi articolul

Aproape jumătate dintre copii sunt victime ale cyberbullying-ului. Când sunt deranjate în mediul online, fetele spun într-un procent mai ridicat că s-au simțit vinovate de situație sau că au sperat că problema va trece de la sine – Sondaj Salvați Copiii

Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea,…
Vezi articolul

Este puțin frustrant ca atunci când ai câteva zeci de ani la catedră să primești lecții din partea unora care nu au mers nici o oră la clasă, în fața elevilor sau a studenților – prima reacție a ministrului la criticile din moțiunea simplă, depusă de USR la Parlament

Este puțin frustrant ca atunci când ai câteva zeci de ani la catedră să primești lecții din partea unora care nu au mers nici o oră la clasă, în fața…
Vezi articolul