Gâlceava Ministerului Educației cu doi elevi continuă. După ce și-au câștigat dreptul de participare, unul chiar în instanță, elevilor nu li se recunosc locurile 2 și 5 obținute la Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică

12.030 de vizualizări
Ministerul Educației / Foto Mălina Norocea Inquam Photos
Ministerul Educației / Foto: Mălina Norocea INQUAM Photos
Cei doi elevi de clasa a VII-a și a VIII-a de la Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) 2024, excluși de Ministerul Educației după etapa pe București și dintre care unul și-a câștigat în instanță dreptul de participare la faza națională, sunt nepremiați la competiția pe țară. Deși elevii de gimnaziu s-au calificat pe locurile 2 și 5 la etapa națională din Capitală care se încheie mâine, arată rezultatele finale, sunt scoși de organizatori în afara clasamentului.

Mai exact, elevii au obținut locurile 2 și 5, potrivit ierarhiei publicate joi seară, dar nu apar printre premiații de la clasa a IX-a la nivelul căreia au concurat și nici măcar în aceeași secțiune cu aceștia, ci la finalul documentului.

Iată codurile celor doi elevi de clasele a VIII-a (cu roșu) și a VII-a (cu mov), care apar pe pozițiile 2, respectiv 5 în clasamentul pe clasa a IX-a:

Cele două coduri lipsesc din documentul cu premiile aferente rezultatelor obținute, elevii fiind trecuți la finalul ultimei pagini la secțiunea „Hacking spirit”.

Pe lângă cei doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, a mai fost un elev de clasa a VIII-a care a fost trecut tot în finalul paginii, fiind scos în afara concursului pe criteriu de vârstă, potrivit surselor Edupedu.ro.

Amintim că în cazul elevului de clasa a VII-a, clasat acum pe locul 5 din 9 participanți, cel care și-a câștigat dreptul în instanță de a participa la etapa națională, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a motivat, în opinia sa dinainte de hotărârea judecătorească de vineri, 17 mai, că vârsta este irelevantă în participarea la olimpiadă atât timp cât elevul a primit aceleași subiecte ca ceilalți înscriși la aceeași secțiune ca el.

Elevul a trebuit să fie înscris provizoriu în clasamentul elevilor calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Securitate Cibernetica în anul şcolar 2023-2024, până la hotărârea definitivă a instanței, s-a pronunțat justiția pe 17 mai. Cu toate acestea, este punctat în afara clasamentului elevilor de la etapa națională, prin separarea de ceilalți de clasa a IX-a.

Iată clasamentul pe clasa a IX-a fără codurile celor trei elevi:

În comunicatul de presă al organizatorilor de după eveniment, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), partenerul Ministerului Educației în organziarea Olimpiadei de Securitate Cibernetică (OSC), ignoră complet cazul celor doi elevi, prezentat în repetate rânduri de Edupedu.ro. DNSC menționează că primii 15 elevi de la OSC vor putea participa la lotul extins al României pentru etapa europeană – Campionatul European de Securitate Cibernetică:

  • „Pe lângă premii, OSC oferă oportunitatea primilor 15 elevi clasați (din 97 de participanți) la faza națională de a face parte din lotul național extins al României (Team Romania). Aceștia se vor pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, care va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino (Italia).
  • Deopotrivă, RoCSC permite celor mai buni 15 tineri, dintre cei 40 calificați la faza finală, să facă parte din același lot preliminar al Team Romania, în ordinea punctajului. Diagrama completă a procesului de accedere în lotul național Team Romania se poate regăsi aici”.

Context. La faza pe București a Olimpiadei de Securitate Cibernetică, la clasa a IX-a, unde s-au înscris cei doi elevi de gimnaziu, au fost 19 candidați. Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a s-au putut înscrie la concurs pentru că au completat datele pe o platformă informatică și le-a fost validată astfel participarea.

După ce au fost la probe și organizatorii au văzut că sunt de fapt clasa a VIII-a, respectiv a VII-a, cei doi au fost au fost descalificați de ISMB după aflarea rezultatelor, deși au obținut punctaje care le-ar permite să meargă la etapa națională, conform documentelor consultate de Edupedu.ro.

În cazul unuia dintre cei doi elevi, Ministerul Educației a îngrădit dreptul de participare Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024, pe baza unei supoziții, după cum am prezentat în exclusivitate pe 23 aprilie.

  • Organizatorii etapei europene, la care ar fi putut să ajungă elevul dacă nu era descalificat de autorități de la etapa pe București, au transmis la solicitarea Edupedu.ro intervalul de vârstă în care primesc concurenți, în care se încadrează și unul din cei doi elevi despre care am scris luna trecută. – detalii aici
Citește și:
EXCLUSIV Elevul de clasa a VII-a dat afară de la Olimpiada de Securitate Cibernetică de Inspectoratul Școlar București și Ministerul Educației trebuie reînscris în competiție, a decis instanța
Cei doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 și apoi descalificați de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar București, la Olimpiada de Securitate Cibernetică, au fost dați afară pe nedrept din concurs și discriminați – opinie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
EXCLUSIV Ministerul Educației a îngrădit dreptul de participare al unui elev la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2024, pe baza unei supoziții
Doi elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, clasați în primii 4 la Olimpiada de Securitate de Cibernetică pentru liceu, au fost descalificați de pe podium de ISMB pentru că nu sunt încă în clasa prevăzută de regulament / Organizatorii au hotărât să îi lase la etapa națională, dar în afara concursului

1 comment
  1. In loc să-i sprijine și să-i ajute sa performeze, le dă în cap. Asta e in țara noastră, suntem conduși de oameni frustrați, că în mod clar, au fost deranjați că s-a ajuns așa departe cu situația, adică “cine suntem noi să ne deranjeze regulile 2 elevi…”. Cum spuneam, frustrați că există persoane mai inteligente, frustrați că sunt înfruntați pe domeniul unde ei fac legea.
    Ne mai mirăm că pleacă tinerii din țară!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pas semnificativ în căutarea tratamentelor viabile pentru boala Parkinson, într-o cercetare publicată în Nature și co-semnată de cercetătorul român de la Cambridge Gabriel Balmuș

Un cercetător român din Cambridge, Gabriel Balmuș, face parte dintr-o echipă de specialiști de la Harvard University, Cambridge University și compania Mission Therapeutics care a publicat, săptămâna trecută, o cercetare…
Vezi articolul

Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2019 – Cum se desfășoară evaluarea psihosomatică, ce trebuie să știe copiii și care sunt riscurile școlarizării înainte de vreme

Copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 pot să urmeze clasa pregătitoare numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică. Durează 20 de minute, se realizează la grădinițele de…
Vezi articolul

Studenții de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu susțin că membrii comisiei disciplinare care se ocupă de cazul profesorului Eugen Iordănescu sunt colegi de facultate ai acestuia

Studenții de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) sunt nemulțumiți de componența comisiei disciplinare formate în cazul profesorului Eugen Iordănescu, acuzat că i-ar fi hărțuit și umilit pe tinerii…
Vezi articolul