Școlile din județul Galați au semnat contractele cu inspectoratul școlar județean pentru a primi fondurile din Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), încât să înceapă activitățile pentru combaterea acestui fenomen, informează ISJ Galați, după cum transmite Agerpres. Contractele ar fi trebuit să fie semnate în toată țara până pe 5 septembrie când au început cursurile acestui an școlar, dar directorii școlilor acceptate în program au semnalat întârzieri din partea inspectorilor școlari, după cum declarau pentru EduPedu.ro săptămâna trecută.
Potrivit ISJ Galați, cele 47 de școli beneficiare din județ vor primi “granturi de peste 32 milioane lei pentru prevenirea abandonului școlar, după ce s-au semnat contractele de finanțare”. Acest lucru înseamnă că, în medie, o școală va primi 680.851 de lei, adică 137.824 de euro, abia atunci se vor demara activitățile specifice.
Valoarea maximă a unui grant este de 200.000 de euro. Programele trebuie să se implementeze timp de 3 ani cu aceste sume și presupun derularea de activități remediale, investiții în formarea profesorilor, programe de tip masă caldă, de after-school-uri etc.
- PNRAS a fost anunțat oficial de Guvernul României încă din 30 decembrie 2021. În prima parte a anului 2022 s-au derulat mai multe runde de aplicare, consultări, s-a publicat un ghid al solicitantului și s-au selectat școlile după ce li s-au evaluat cererile și proiectele depuse, iar pe 18 aprilie Ministerul Educației a publicat “lista finală” (documentul, în articol) cu cele 1.415 unități de învățământ intrate oficial în program. Cronologia acțiunilor din PNRAS, mai jos.
Acțiunile de combatere a abandonului școlar ar fi trebuit să înceapă din 5 septembrie
Amintim că mai mulți directori de școli din țară din județele Arad, Bihor, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Iași și Vrancea au declarat pentru EduPedu.ro că au semnat doar ei contractele în dublu exemplar, urmând să fie chemați la sediile inspectoratelor ca inspectorii responsabili de asemenea proiecte să le semneze pentru inspectorat.
“Am fost puși în aprilie, dacă nu mă înșel, să facem proiectele pe repede-înainte, într-un termen de cel mult 5 zile, nu am dormit, am vrut să ne înscriem școala, ca să le fie bine copiilor. Dar văd că e 21 septembrie și nu am primit înapoi de la inspectorat contractul semnat. Dacă știam că treburile stau lejer, nu ne mai complicam atât, pentru că autoritățile n-au dat prea multe semne”, spune un director din județul Vrancea. – Detalii aici
Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, declara la o întâlnire online de zilele trecute că “au existat întârzieri în ceea ce privește fluxurile financiare”.
Foto: © Miklmakmagnitka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Nu s-au înțeles la bani. Fac planul cum să sifoneze banii și să raporteze, că începe să scadă abandonul școlar. Nu vor reduce abandonul școlar, vor fura doar banii. Învățământul de stat, îmi provoacă scârbă 🤢🤮