Gafă a Consiliului Național al Elevilor, care publică harta vacanțelor de schi de anul trecut drept „informație esențială” pentru elevi în acest an școlar

Foto: captura Facebook.com / CNE

Harta cu vacanțele mobile, pe județe, din anul școlar 2023-2024, a fost publicată de Consiliul Național al Elevilor vineri, 13 septembrie 2024, într-o postare pe Facebook în care anunță elevii că au în față „un info pack care cuprinde toate informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre structura noului an școlar”. Harta respectivă nu are nicio legătură cu vacanțele mobile stabilite pentru februarie 2025, fiind inclusiv perioadele de vacanță de anul școlar trecut menționate acolo.

Mesajul Consiliului Național al Elevilor către elevi:

„Sperăm că ai avut parte de un început de an școlar cât mai plăcut!

Consiliul Elevilor ți-a pregătit un info pack care cuprinde toate informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre structura noului an școlar și modificările prevăzute în Statutul Elevului și ROFUIP.

Asemenea anului precedent, structura anului școlar va fi modulară, cu 5 module şi 5 vacanţe.

În plus, conform noului Statut al Elevului, utilizarea telefonului mobil este permisă doar în scop educațional și cu permisiunea profesorului. Poți vedea restul modificările prevăzute în materialul curent.

Nu uita că dacă ai nevoie de ajutor, noi suntem aici să ne asigurăm că vocea ta este auzită!

Îți urăm mult succes în noul an școlar! Te invităm să ne urmărești în continuare pentru a fi la curent cu toate informațiile din domeniul educației!”

Postarea publicată în urmă cu 21 de ore a rămas nemodificată, deși informația oferită era eronată, cel puțin până la momentul publicării acestui articol.

Harta vacanțelor mobile prezentată ca fiind din 2025 de CNE este de fapt cea din 2024:

În realitate, harta vacanțelor mobile din acest an școlar, este aceasta:

Puteți vedea aici când este vacanța mobilă și calendarul anului școlar pentru fiecare județ.

Consiliul Național al Elevilor este “structura națională de reprezentare a elevilor din învățământul preuniversitar de stat și privat din România”, așa cum se precizează în articolul 2 al Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Elevilor publicat în Monitorul Oficial. Regulamentul de funcționare al acestuia este decis și aprobat prin ordin de ministru. Structura nu este una natural apărută în sprijinul reprezentării, ci creată prin legea Educației.

De remarcat și faptul că elevii care fac parte din structurile județene și naționale ale Consiliului Elevilor au decontate cheltuielile de transport când participă la conferințe, seminare, întâlniri de lucru.

„Adunările generale ale Consiliului Național al Elevilor pot beneficia de sprijinul logistic, financiar, material și legal al Ministerului Educației.

Cheltuielile ocazionate de participarea membrilor Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor la adunările generale și întâlniri de lucru, evenimente, seminare, conferințe constând în transport, cazare și masă vor fi suportate de către Ministerul Educației prin inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Cheltuielile legate de deplasarea membrilor Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor vor fi decontate în baza ordinului de deplasare eliberat de inspectoratele școlare județene/ISMB din județele în care respectivii elevi sunt înmatriculați”, potrivit regulamentului aprobat prin OM 5428/2024.

La rândul lor, profesorii au semnalat recent faptul că „elevii reprezentanți abuzează de drepturi și își construiesc un regim școlar preferențial nejustificat”.

De remarcat, că după o lungă absență în spațiul public, CNE a criticat recent organizarea examenelor din vară într-un comunicat de presă acuzând „fraudă fără precedent” la examenele naționale, după ce subiectele la Evaluarea Națională și la proba de Limba română de Bacalaureat 2024 s-au scurs la presă. CNE spunea că e o „veste proastă” într-un „an cu deosebită relevanță pentru viitorul politic al României”. Comunicatul de presă, deși transmis oficial către Edupedu.ro, a generat apoi o anchetă internă în cadrul Consiliului Național al Elevilor ca și cum ar fi fost trimis fără știrea conducerii organizației.

Spre deosebire de propunerile altor organizații de reprezentare ale elevilor, Ministerul Educației a luat în considerare majoritatea propunerilor venite din partea Consiliului Național al Elevilor (CNE), privind proiectele Statutul Elevilor 2024 și ROFUIP, așa cum chiar organizația recunoaște într-un comunicat de presă.

Exit mobile version