Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a început demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate, susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ un deceniu ar fi fost dus la capăt, „am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României”. El spune că, în opinia sa, lupta sa împotriva plagiatorilor „a devenit o problemă de siguranţă naţională”, transmite News.ro.
„Acum zece ani, după ce am curăţat bacalaureatul, am început lupta împotriva plagiatelor, lupta împotriva celei mai grave forme de pervertire intelectuală a naţiei, pentru că acei plagiatori vă devin profesori universitari. Am început acea luptă în indiferenţa generală. Lucrurile au luat amploare când a fost prins Ponta cu plagiatul. (…) Dar lupta corectă pe care am început-o eu a fost extrem de prost gestionată de politicienii care au urmat. De ce? Pentru că s-a dovedit că acest fenomen era atât de extins în societate încât, dacă am fi mers până la capăt cu această luptă, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României. Astăzi, vă reamintesc, sunt în evaluare procurori, şefi de servicii secrete, şefi din Armată, şefi din Poliţie. Deci instituţiile de forţă ale statului. Eu am început acest lucru, l-am văzut ca pe o problemă academică după care s-a extins la nivelul societăţii şi eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională când ai foarte mulţi oameni din structurile de forţă care sunt implicaţi în această fraudă. Din nou, o problemă prost gestionată de politicieni”, a declarat Daniel Funeriu în emisiunea Insider Politic, duminică, la Prima Tv.
„Educaţia este o dinamică socială, este o viziune societală. (…) Am dorit, prin această lege pe care am dat-o acu zece ani, să creez o dinamică socială. Lupta împotriva imposturii face parte din această dinamică socială, aducerea copiilor la şcoală mai devreme, introducerea în mentalul colectiv a importanţei educaţiei în opoziţie cu falsele modele pe care le vedem de 30 de ani, asta s-a vrut a fi o nouă dinamică socială. Din păcate, lucrurile au funcţionat până în 2012 când dinamica politică s-a schimbat şi atunci, în 2012, a venit premier Ponta care a fost prea prost pentru a înţelege că educaţia (…) e o dinamică socială care trebuie continuată, iar preşedintele Băsescu, care a început acest demers, a încercat, dar, din păcate a fost prea preocupat cu propria moştenire politică în acei ani foarte turbulenţi din punct de vedere politic. Şi atunci această dinamică (…) i s-a rupt coloana vertebrală şi din nou am intrat în zodia micilor schimbări – schimbăm articolul 14, îl salvăm de plagiat pe ăla, modificăm acolo să nu se supere rectorul nu ştiu care – şi am ajuns, acestei gândiri de dinamică socială a educaţiei pe care am vrut să o creez i s-a opus mediocritatea politicianului român care a zis: asta e! (…) Şi atunci, fiecare român, în loc că beneficieze de un sistem care îi ridică copilul, găseşte soluţii pe cont propriu”, a adaugat Funeriu.
Citește mai mult pe G4Media.ro
Foto: Pixabay.com