Fundația Emil G. Racoviță pentru știință și explorare în medii extreme, înființată sub egida Universității Babeș-Bolyai

334 de vizualizări
Emil Racoviță – arhivă / Foto: UBB Cluj
Un grup de oameni de știință de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Academia Română, alături de colegi din străinătate și de urmașii savantului Emil Racoviță au înființat, sub egida instituției clujene de învățământ superior, Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme, anunță UBB. Noua organizație are printre scopuri “consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești”.

Fundația, al cărei președinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, mai are drept obiective:

  • “Onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță”; 
  • “Întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta”;
  • “Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră”. 

Rectorul UBB, Daniel David, despre noua fundație:

  • „Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge Rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. ( – ). Așa cum spuneam anul trecut, la reînființarea Institutului, reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei fundații organizate – așa cum anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, locul care a găzduit vechiul Institut”.

1 comment
  1. Stiinta si explorare in medii extreme… adica in jumatatea de tara care nu are alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze etc.? Sau in mediile extreme… ale cartierelor Bucurestiului lipsite de caldura si apa calda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Academia Română anunță cele 19 proiecte de cercetare câștigătoare ale competiției științifice GAR 2023, finanțate cu 4 milioane de lei. Printre proiecte: Soluții inteligente de monitorizare a participanților la trafic utilizând instrumente de modelare matematică riguroasă / Corpus-ul descoperirilor romane din Barbaricum-ul românesc / Pentru un „stil microfonic“ interbelic. Vocile scriitorilor români

Academia Română a finalizat competiția internă de proiecte de cercetare științifică GAR-2023, în urma căreia au fost aprobate spre finanțare 19 proiecte, care vor beneficia, în total, de aproximativ 4…
Vezi articolul

Metodele de învățare ale elevilor – primul apel în proiectul de cercetare în care directorii de școli pot înscrie gimnaziile și liceele din România și Republica Moldova, până pe 8 martie / Profesoara Monica Mocanu: Un program „cu birocrație minimă” ce va prezenta „lucruri de bază despre cum învață copiii noștri”

Directorii de școli și licee din România și Republica Moldova pot înscrie școlile într-un program de cercetare și dezvoltare școlară numit „Școala mai aproape”, lansat de platforma educațională Teleskop. Programul…
Vezi articolul

Premierul Ciucă: Anul viitor, bugetul cercetării-dezvoltării va fi dublu, dacă nu triplu / Oficialul anunță astfel că nici în 2023 nu va acorda măcar 1% din PIB acestui domeniu care acum primește 0,17% din PIB, cel mai mic buget din UE

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că bugetul care va fi alocat anul viitor domeniului cercetare-dezvoltare va fi crescut, urmând să fie dublu, dacă nu triplu, transmite Agerpres. Anunţul a…
Vezi articolul

VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, în ziua atingerii puterii maxime de întreg sistemul de laseri: „România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

„În momentul de față, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”, a declarat astăzi Gerard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018. Supranumit „părintele științific al laserului de…
Vezi articolul