Fundația Emil G. Racoviță pentru știință și explorare în medii extreme, înființată sub egida Universității Babeș-Bolyai

334 de vizualizări
Emil Racoviță – arhivă / Foto: UBB Cluj
Un grup de oameni de știință de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Academia Română, alături de colegi din străinătate și de urmașii savantului Emil Racoviță au înființat, sub egida instituției clujene de învățământ superior, Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme, anunță UBB. Noua organizație are printre scopuri “consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești”.

Fundația, al cărei președinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, mai are drept obiective:

  • “Onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță”; 
  • “Întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta”;
  • “Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră”. 

Rectorul UBB, Daniel David, despre noua fundație:

  • „Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge Rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. ( – ). Așa cum spuneam anul trecut, la reînființarea Institutului, reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei fundații organizate – așa cum anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, locul care a găzduit vechiul Institut”.

1 comment
  1. Stiinta si explorare in medii extreme… adica in jumatatea de tara care nu are alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze etc.? Sau in mediile extreme… ale cartierelor Bucurestiului lipsite de caldura si apa calda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile din România vor acorda universităților din Republica Moldova acces la infrastructura didactică și de cercetare proprie și le vor susține să se integreze în Aria Europeană a Educației și în Spațiul European al Cercetării – rezoluție comună a Consiliilor Rectorilor din România și Moldova, după prima reuniune a forurilor din ultimii 10 ani

Universitățile din România vor acorda acces celor din Moldova la infrastructura lor didactică și de cercetare, potrivit rezoluției comune semnată de Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Național…
Vezi articolul

Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de…
Vezi articolul

BREAKING Mariya Gabriel, comisarul european pentru Educație: În premieră, cererea de proiecte pentru Erasmus+ așteaptă anul viitor soluții concrete de tehnologia educației care instituie parteneriate public-privat / Comisia Europeană susține maturizarea tehnologiei educației (EdTech) din Europa (Op Ed)

Articol de opinie semnat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret: Traversăm în prezent o perioadă dificilă. Mai întâi COVID-19, urmat de un război pe…
Vezi articolul

Securitatea și competitivitatea, tendințe-cheie în cercetarea europeană, care așteaptă rezultatul alegerilor din iunie – responsabil al Comisiei Europene / Cazul aparte al Mării Negre, dat drept exemplu la București

Alegerile europene de anul acesta vor produce schimbări la nivelul conducerii Uniunii, după prioritatea „Green Deal” pentru Comisia care își încheie acum mandatul, dar, indiferent de rezultatele scrutinului, se fac…
Vezi articolul