Fundația Emil G. Racoviță pentru știință și explorare în medii extreme, înființată sub egida Universității Babeș-Bolyai

338 de vizualizări
Emil Racoviță – arhivă / Foto: UBB Cluj
Un grup de oameni de știință de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Academia Română, alături de colegi din străinătate și de urmașii savantului Emil Racoviță au înființat, sub egida instituției clujene de învățământ superior, Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme, anunță UBB. Noua organizație are printre scopuri “consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești”.

Fundația, al cărei președinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, mai are drept obiective:

  • “Onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță”; 
  • “Întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta”;
  • “Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră”. 

Rectorul UBB, Daniel David, despre noua fundație:

  • „Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge Rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. ( – ). Așa cum spuneam anul trecut, la reînființarea Institutului, reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei fundații organizate – așa cum anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, locul care a găzduit vechiul Institut”.

1 comment
  1. Stiinta si explorare in medii extreme… adica in jumatatea de tara care nu are alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze etc.? Sau in mediile extreme… ale cartierelor Bucurestiului lipsite de caldura si apa calda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii şi ceilalţi bugetari “pot fi ȋndreptățiţi la solicitarea diferențelor salariale ȋn procent de 21%” după trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator de la 1 ianuarie 2018 – Studiu publicat în Revista Română de Statistică

“Personalul plătit din fonduri publice poate fi ȋndreptățit la solicitarea diferențelor salariale ȋn procent de 21%”, arată un studiu care analizează conflictele de muncă privind aplicarea Legii salarizării în sectorul…
Vezi articolul

UPDATE Ministerul Cercetării promovează “Standford”: numele reputatei universități americane, scris greșit de opt ori într-un “buletin informativ” al instituției conduse de Sebastian Burduja, absolvent Stanford / Ministerul: “O eroare pentru care ne cerem scuze”

“Standford, creativitate și inovație pe tărâmul tribului Muwekma Ohlone” este titlul unui material despre Universitatea Stanford din SUA, publicat într-un recent buletin informativ promovat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.…
Vezi articolul

OFICIAL Regulile de evaluare a dosarelor pentru ocuparea posturilor de cercetător și obținerea gradelor de cercetător științific gradul I și II, în așteptarea noilor standarde minimale și în plin proces de reorganizare a Cercetării / Documentele necesare la dosar

Regulile pentru verificarea și evaluarea dosarelor depuse în cadrul concursurilor pentru ocuparea posturilor de cercetător și a examenelor pentru acordarea gradelor profesionale de cercetător științific gradul II și gradul I…
Vezi articolul

SURSE Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației pentru a treia oară, la nici un an de la promulgare: Proiect de OUG prin care universitățile pot ridica construcții, din fonduri externe nerambursabile, pe terenuri din domeniul public, care nu sunt în proprietatea lor / Introduce Informatica și Arhitectura în aria de discipline STEM, după ce le-a exclus prin legea învățământului

Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației, la doar 8 luni de la promulgare și după 8 ani de lucru pe aceste proiecte din poziția de consilieră a lui…
Vezi articolul