FSLI, după incidentul de la Colegiul Național “Ion Creangă” din București: Școlile din România pot deveni un spațiu periculos. Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție

1.881 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ semnalează că “elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție”, după incidentul petrecut miercuri, când o profesoară de limba japoneză în vârstă de 26 de ani de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București a fost atacată și înțepată în zona gâtului cu un obiect ascuțit de un elev de 16 ani. FSLI cere “intervenţia de urgenţă a Guvernului României şi a Parlamentului pentru a crea un cadru legislativ care să transforme şcoala într-un spaţiu al siguranţei” și amintește că în anul 2018, FSLI a depus un proiect de act normativ privind protecţia cadrelor didactice, “care a fost pur şi simplu ignorat de aleşii acestei ţări!”, scrie în comunicatul de presă al FSLI.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția printr-un comunicat de presă că “școlile din România pot deveni un spațiu periculos” și că “elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție”. Reacția vine după incidentul petrecut miercuri la Colegiul „Ion Creangă” din București, când o profesoară de limba japoneză în vârstă de 26 de ani a fost rănită cu un cuțit de un elev de 16 ani.

FSLI cere intervenția Guvernului și Parlamentului și remarcă faptul că în 2018, Federația a

Comunicatul de presă FSLI vine la scurt timp, după ce și Federația Sindicatelor din Educație a scris că a depus un proiect de act normativ privind protecţia cadrelor didactice, “care a fost pur şi simplu ignorat de aleşii acestei ţări!”.

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îşi exprimă îngrijorarea privind cazul petrecut astăzi într-o unitate de învăţământ din Capitală, unde o colegă, cadru didactic, a fost înjunghiată de un elev de 16 ani. Considerăm că este o faptă extrem de gravă şi care ar trebui să alarmeze nu doar sistemul de educaţie şi părinţii, dar mai ales autorităţile statului!

Din păcate, asistăm la o escaladare a acestei situaţii care poate să devină dramatică! Spaţiul şcolar a devenit deja unul nesigur, dacă ne gândim doar la cele petrecute în ultima perioadă, când am asistat la acte de violenţă, ameninţări, abuzuri sau consum de droguri! Sunt tot mai multe cazuri în care elevii devin violenţi cu proprii colegi sau cu profesorii lor.

Se impune intervenţia de urgenţă a Guvernului României şi a Parlamentului pentru a crea un cadru legislativ care să transforme şcoala într-un spaţiu al siguranţei şi al integrităţii fizice şi psihice, nu unul al pericolului, cum deja se întâmplă în acest moment!

FSLI reaminteşte parlamentarilor României faptul că în anul 2018 a depus un proiect de act normativ privind protecţia cadrelor didactice, care a fost pur şi simplu ignorat de aleşii acestei ţări! Este obligatorie o astfel de lege, prin care să le fie oferită siguranţa, atât colegilor noştri, cât şi elevilor! Lipsa unei intervenţii cât mai rapide şi cât mai ferme a autorităţilor statului duce la un singur deznodământ: colegilor noştri le va fi frică să mai meargă în şcoli, pentru a-şi desfăşura activitatea, colegii noştri îşi vor pierde din autoritatea şi respectul cuvenite prin această meserie, iar elevii vor avea o influenţă negativă din partea celor care perturbă sub orice formă liniştea din unităţile de învăţământ.

Din păcate, fără luarea unor măsuri, oricând se pot petrece lucruri şi mai grave în incinta unităţilor de învăţământ!”, scrie în comunicatul de presă.

Preşedintele FSLI, Simion Hancescu spune: “Şcoala este a doua casă, pentru cei mai mulţi copii. Asta înseamnă a doua casă? Un loc în care domină frica, nesiguranţa, actele de violenţă, traficul de droguri? Pasivitatea Guvernului, dar mai ales a parlamentarilor României, care nu fac nimic pentru a combate aceste fenomene, reprezintă de fapt, acum, un girant al acestor manifestări care nu îşi au locul niciunde, cu atât mai mult acolo unde se face educaţie! Poate e vremea acum ca parlamentarii să ia în serios iniţiativa depusă de FSLI în urmă cu câţiva ani, în care am cerut măsuri de protecţie a cadrelor didactice. Cum putem tolera ca un cadru didactic să fie înjunghiat într-o şcoală? Cum putem să ne uităm la astfel de situaţii, fără să intervenim cu măsuri concrete? Ce rol mai au instituţiile acestui stat, dacă nu se reglementează această situaţie în care la orice pas, în şcoli, ne paşte pe toţi pericolul? Ştiţi să răspundeţi la aceste întrebări, stimaţi aleşi ai poporului? În slujba cui lucraţi acum, pentru că nu faceţi nimic pentru securitate şi siguranţă în şcoli, acolo unde aveţi şi domniile voastre copiii?”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Citește și:
Un elev a rănit o profesoară cu un cuțit în timpul orelor, la Colegiul Național „Ion Creangă” din București / Rana este superficială
„Profesorii sunt lipsiți de apărare”, reacția Federației Sindicatelor din Educație după cazul de la Colegiul „Ion Creangă” din București / Cer parlamentarilor și Guvernului să includă în viitoarele legi ale Educației măsuri de protecție pentru cadrele didactice
Ligia Deca, după ce un elev a rănit o profesoară în timpul orei: Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală

2 comments
  1. “Când am asistat la acte de violenţă, ameninţări, abuzuri”. Corect! Doar ati asistat, nu ati facut nimic ca sa preveniti. De ani buni nu ati facut nimic altceva decat sa le luati banii membrilor si sa livrati gargara si sa negociati cu guvernele in spatele usilor inchise in dauna membrilor vostri. Unde sunt actiunile de protest serioase? Dar grevele? Vorbele de “condamnare” nu vor schimba nimic, niciodata, fiind doar o chestiune de timp pana ce un profesor va fi ucis, daca nu se vor lua masuri concrete de prevenire.

  2. Mulțumim mult! Voi nu sunteți în stare să luptați pentru rata inflației, nu securitatea cadrelor didactice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nouă universități românești – prezente în clasamentul internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar Babeș Bolyai și Politehnica București apar în top 1000

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Politehnica din București și Universitatea din București ocupă primele trei locuri în rândul instituțiilor de învățământ superior românești incluse în ediția din acest an…
Vezi articolul

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată. Anunțul vine a doua zi după apariția demisiei în Monitorul Oficial: Am plecat din minister tocmai ca să nu existe niciun conflict

Fostul secretar de stat de la Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată, apărând ca „fondator” pe site-ul acesteia. Reamintim că Manea și-a anunțat demisia în urmă…
Vezi articolul

Organizarea secțiilor de votare din școli, la alegerile parlamentare și prezidențiale, „nu va mai crea probleme” ca la alegerile locale, susține președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

La alegerile parlamentare și prezidențiale din perioada următoare, „problema cu restituirea sediilor secțiilor de votare când au fost organizate în unități de învățământ, după părerea mea, nu va mai crea…
Vezi articolul