„Cifrele de școlarizare trimise către inspectorate vor conduce la creșterea abandonului școlar”, iar dacă ministerul Educației „nu va reveni asupra actului normativ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” va demara acțiuni de protest, avertizează reprezentanții profesorilor într-un comunicat de presă.
Ei mai spun că multe dintre inspectoratele școlare județene sunt în situația de a tăia până la 35 de clase de liceu și de a le transforma în clase de școală profesională.
„Prin ordinul emis, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, pune lacătul pe mai multe licee din țară și le transformă în școli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, și nu din biroul ministrului, peste noapte. Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creștere a abandonului școlar. Sunt județe precum Dolj, Olt, Sibiu, Brăila, Vâlcea, Timiș, Iași, Cluj, Brașov, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situația de a mai reduce până la 34 de clase. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.
Reprezentanții profesorilor mai spun că ordinul de ministrul prin care au fost aprobate aceste cifre de școlarizare nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social, care avizează sau nu actele propuse de MEN. „În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest”, se arată în comunicat.
1 comment
Strategiile PSD din epoca Dragnea au supravietuit chiar daca liderul nu mai conduce partidul. Planul legarii de glie a copiilor, prin scolarizarea cat mai masiva prin scoli profesionale, este continuat. Scolile profesionale cer o baza materiala mult mai costisitoare decat liceele teoretice ! Atunci pot sa formeze specialisti ! Daca infiintam scoli profesionale fara ateliere-scoala cu dotari pentru fiecare elev in parte, nu facem decat sa producem absolventi pe hartie, care nu stiu meserie dar detin o calificare scriptica. Furnizam eventual mana de lucru anumtor patroni avizi care folosesc copii in perioadele de practica fara a le plati munca (ca doar fac practica…).
De la celebra viziune aterizam brusc in reforma de infiintare fortata si peste noapte a scolilor profesionale, dupa ce cu ani in urma au fost desfiintate, la fel de brusc si pe ascuns !
Sindicatele, profesorii, parintii, trebuie sa reactioneze ferm !