Un nou caz de fraudă a fost dezvăluit și în județul Iași, la Evaluarea Națională 2024 de pe 25-28 iunie. Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din orașul Târgu frumos ar fi aflat răspunsurile corecte la grila de la examenul de limba română de la profesoara președintă de comisie, director adjunct la școala lor. Cazul a fost semnalat de publicația Ziarul de Iași.
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a demis conducerea școlii Garabet Ibrăileanu și a sesizat poliția cu privire la faptele de natură penală, în urma cercetărilor de la nivelul ISJ. În același timp, având în vedere că pentru adolescenții implicați în fraudare nu au existat urmări și lucrările nu au fost anulate, a urmat ca ei să fie admiși la liceu pe baza mediei notelor viciate.
- Edupedu.ro i-a cerut inspectoarei școlare generale Luciana Antoci de la ISJ Iași să precizeze ce s-a întâmplat cu elevii implicați în fraudă și notarea lucrărilor lor, care au fost măsurile dispuse de Ministerul Educației și dacă elevii în cauză au fost admiși la liceu cu notele viciate. [editare ulterioară] Declarațiile complete, mai jos în articol.
- Întrebată la ce licee au fost repartizați elevii cu note viciate, Antoci [editare ulterioară] a precizat: „Până la finalizarea anchetei, îmi este imposibil să știu care au fost elevii sprijiniți”. Aceasta a confirmat faptul că, în condițiile în care încă nu s-a stabilit în ce măsură au fost ajutați elevii, au fost admiși la liceu pe parcursul firesc prevăzut de calendar și metodologie.
Informația privind fraudarea examenului la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos a circulat inițial pe rețelele de socializare, unde mai mulți părinți ai absolvenților de gimnaziu au scris despre ceea ce au auzit de la copiii lor după susținerea probelor, prezintă Ziarul de Iași.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au transmis jurnaliștilor de la publicația locală că sesizarea a fost primită pe 8 iulie și că a fost întocmit un dosar penal:
- „În baza sesizării, la nivelul Poliției Orașului Târgu Frumos a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt și pentru luarea măsurilor legale care se impun”, a precizat purtătoarea de cuvânt IPJ Iași Adina Ciobanu.
Inspectoratul școlar Iași a demis directoarele școlii
Inspectoarea școlară generală Luciana Antoci de la ISJ Iași spune pentru Edupedu.ro că după sesizarea neregulilor și a confirmării acestora, le-a demis din conducerea Școlii Gimnaziale „Garabet Ibrăileanu” din Târgu frumos pe cele două directoare.
Este vorba de directoarea Larisa Chelaru și directoarea adjunctă Irina Belei – președinta de comisie care a fost prinsă pe camerele de supraveghere cum oferă răspunsuri elevilor, după cum notează Ziarul de Iași. Publicația locală citează surse care indică o demisie a directoarei Chelaru imediat ce ar fi aflat că frauda a fost descoperită.
Întrebată de Edupedu.ro
- ce s-a întâmplat cu lucrările elevilor – dacă au fost anulate pe motiv de fraudă,
- care a fost decizia Ministerului Educației în acest caz legat de elevi și lucrările lor
- și dacă elevii în cauză au participat la repartizarea la liceu cu media acelor note viciate,
inspectoarea școlară generală Luciana Antoci a declarat:
„Urmare a semnalării, printr-o petiție, a unor încălcări ale prevederilor din metodologia de organizare a Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, ISJ Iași a declanșat verificări în unitatea de învățământ. Concluziile acestor verificări au condus către suspiciunea de fraudă, motiv pentru care Inspectoratul Școlar Județean Iași a procedat la demiterea echipei manageriale a unității școlare și la sesizarea Inspectoratului de Poliție Județean care a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Aspectele de caz care nu au făcut obiectul verificării administrative pe care o poate realiza ISJ, prin atribuțiile instituționale pe care le are, sunt analizate, în această perioadă, de instanțele abilitate în acest sens”.
„Până la finalizarea anchetei Poliției și la elaborarea concluziilor organelor de cercetare, nu pot fi aplicate măsuri suplimentare”, a completat șefa ISJ Iași.
Iar Antoci a adăugat: „Suspiciunea de fraudă a impus predarea tuturor înregistrărilor și a documentelor de caz către instituțiile care fac verificările. Acestea vor putea spune cu exactitate în câte săli de clasă au fost încălcate prevederile metodologice și cine se face vinovat”.
Împiedicarea admiterii la liceu ar fi fost un abuz – ISJ Iași
- „Până la finalizarea anchetei de către instanțele abilitate, nu are nimeni autoritatea legală și morală să se pronunțe asupra măsurii în care intervenția cadrelor didactice din comisie a influențat calitatea rezolvărilor.
- De aceea, elevilor li s-a respectat dreptul de a intra în procesul de repartiție computerizată, în baza notelor pe care le-au obținut în cadrul examenului de evaluare națională. Concluziile anchetei vor stabili măsurile legale care se impun ulterior încheierii verificărilor.
- În concluzie, ISJ a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean cu privire la suspiciunea de fraudă. Demonstrarea fraudei însă urmează să se facă de către organele în drept. Abia în urma rezultatelor anchetei pot fi aplicate măsuri. Astfel, dacă am fi îngrădit dreptul elevilor de a participa la repartiția computerizată, antepronunțându-ne, am fi făcut un abuz”, a comentat Antoci despre admiterea la liceu a elevilor care a urmat parcursul firesc. [completare ulterioară]
Întrebată dacă directoarele Larisa Chelaru și Irina Bulei au fost în funcție prin concurs sau detașate, Luciana Antoci a precizat că cele două profesoare au fost numite la conducerea școlii prin concurs. „Suspiciunea este formulată pentru ambele probe” de la Evaluarea Națională, a mai spus șefa ISJ Iași.
Informații de context. Edupedu.ro a scris doar cu o săptămână în urmă despre cum elevii ar fi copiat răspunsurile la grile, la Matematică, din palmele profesorilor la Școala Gimnazială Șieu din Maramureș, la Evaluarea Națională. Inspectorul general Mihai Pop a spus că „e o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate le-au dat copiilor subiecte sau părți de subiecte”. Directoarea a fost demisă.
- Amintim că, anul acesta, aproape la toate probele de la examenele naționale, subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor și în toate cazurile poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare.
În județul Maramureș, s-au scurs subiectele la limba română de la centrul de examen de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina. Au fost demise directoarea școlii și președinta centrului de examen. „Doamna director nu a luat nicio atitudine. În calitate de director nu a pregătit cu 72 ore înainte de examen monitorizarea audio-video, așa cum procedura o cere”, a spus șeful ISJ Maramureș.
Subiecte de la proba de matematică de la Evaluarea Națională s-au scurs în spațiul public la scurt timp când începuse proba. S-a întâmplat la centrul Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Gorj, unde poliția s-a autosesizat și a deschis dosar penal.
În județul Gorj a mai fost o scurgere de subiecte anul acesta la examenele naționale – la Bacalaureat, la proba de limba română. ISJ a declanșat o anchetă la centrul de examinare.
Mai exact, varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii au terminat proba la ora 12:00. Centrul în cauză este Colegiul Tehnologic „Ion Mincu”, potrivit surselor Edupedu.ro. Pe subiectele apărute în presă se vede clar numele județului și numărul centrului de examinare.
În acest caz, poliția a deschis dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.
Ministerul Educației a făcut apel de responsabilitate și la presă, în preajma examenelor din acest an, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor și către „toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol”.