Fraudă la Evaluarea Națională și în județul Iași. Mai mulți elevi de la Școala „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos ar fi aflat răspunsurile corecte de la profesoara șefă de comisie / Inspectoratul școlar a demis conducerea școlii și a sesizat Poliția, dar elevii au fost admiși la liceu pe baza fraudei

22.539 de vizualizări
Foto: bittv Pașcani
Un nou caz de fraudă a fost dezvăluit și în județul Iași, la Evaluarea Națională 2024 de pe 25-28 iunie. Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din orașul Târgu frumos ar fi aflat răspunsurile corecte la grila de la examenul de limba română de la profesoara președintă de comisie, director adjunct la școala lor. Cazul a fost semnalat de publicația Ziarul de Iași.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a demis conducerea școlii Garabet Ibrăileanu și a sesizat poliția cu privire la faptele de natură penală, în urma cercetărilor de la nivelul ISJ. În același timp, având în vedere că pentru adolescenții implicați în fraudare nu au existat urmări și lucrările nu au fost anulate, a urmat ca ei să fie admiși la liceu pe baza mediei notelor viciate.

  • Edupedu.ro i-a cerut inspectoarei școlare generale Luciana Antoci de la ISJ Iași să precizeze ce s-a întâmplat cu elevii implicați în fraudă și notarea lucrărilor lor, care au fost măsurile dispuse de Ministerul Educației și dacă elevii în cauză au fost admiși la liceu cu notele viciate. [editare ulterioară] Declarațiile complete, mai jos în articol.
  • Întrebată la ce licee au fost repartizați elevii cu note viciate, Antoci [editare ulterioară] a precizat: „Până la finalizarea anchetei, îmi este imposibil să știu care au fost elevii sprijiniți”. Aceasta a confirmat faptul că, în condițiile în care încă nu s-a stabilit în ce măsură au fost ajutați elevii, au fost admiși la liceu pe parcursul firesc prevăzut de calendar și metodologie.

Informația privind fraudarea examenului la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos a circulat inițial pe rețelele de socializare, unde mai mulți părinți ai absolvenților de gimnaziu au scris despre ceea ce au auzit de la copiii lor după susținerea probelor, prezintă Ziarul de Iași.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au transmis jurnaliștilor de la publicația locală că sesizarea a fost primită pe 8 iulie și că a fost întocmit un dosar penal:

  • „În baza sesizării, la nivelul Poliției Orașului Târgu Frumos a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situații de fapt și pentru luarea măsurilor legale care se impun”, a precizat purtătoarea de cuvânt IPJ Iași Adina Ciobanu.
Inspectoratul școlar Iași a demis directoarele școlii

Inspectoarea școlară generală Luciana Antoci de la ISJ Iași spune pentru Edupedu.ro că după sesizarea neregulilor și a confirmării acestora, le-a demis din conducerea Școlii Gimnaziale „Garabet Ibrăileanu” din Târgu frumos pe cele două directoare.

Este vorba de directoarea Larisa Chelaru și directoarea adjunctă Irina Belei – președinta de comisie care a fost prinsă pe camerele de supraveghere cum oferă răspunsuri elevilor, după cum notează Ziarul de Iași. Publicația locală citează surse care indică o demisie a directoarei Chelaru imediat ce ar fi aflat că frauda a fost descoperită.

Irina Belei, fost director adjunct la „Garabet Ibrăileanu” / Foto: captură Youtube

Întrebată de Edupedu.ro

  • ce s-a întâmplat cu lucrările elevilor – dacă au fost anulate pe motiv de fraudă,
  • care a fost decizia Ministerului Educației în acest caz legat de elevi și lucrările lor
  • și dacă elevii în cauză au participat la repartizarea la liceu cu media acelor note viciate,

inspectoarea școlară generală Luciana Antoci a declarat:

Urmare a semnalării, printr-o petiție, a unor încălcări ale prevederilor din metodologia de organizare a Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, ISJ Iași a declanșat verificări în unitatea de învățământ. Concluziile acestor verificări au condus către suspiciunea de fraudă, motiv pentru care Inspectoratul Școlar Județean Iași a procedat la demiterea echipei manageriale a unității școlare și la sesizarea Inspectoratului de Poliție Județean care a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. Aspectele de caz care nu au făcut obiectul verificării administrative pe care o poate realiza ISJ, prin atribuțiile instituționale pe care le are, sunt analizate, în această perioadă, de instanțele abilitate în acest sens”.

Până la finalizarea anchetei Poliției și la elaborarea concluziilor organelor de cercetare, nu pot fi aplicate măsuri suplimentare”, a completat șefa ISJ Iași.

Luciana Antoci / Foto: ISJ Iași Live Facebook

Iar Antoci a adăugat: „Suspiciunea de fraudă a impus predarea tuturor înregistrărilor și a documentelor de caz către instituțiile care fac verificările. Acestea vor putea spune cu exactitate în câte săli de clasă au fost încălcate prevederile metodologice și cine se face vinovat”.

Împiedicarea admiterii la liceu ar fi fost un abuz – ISJ Iași
  • Până la finalizarea anchetei de către instanțele abilitate, nu are nimeni autoritatea legală și morală să se pronunțe asupra măsurii în care intervenția cadrelor didactice din comisie a influențat calitatea rezolvărilor.
  • De aceea, elevilor li s-a respectat dreptul de a intra în procesul de repartiție computerizată, în baza notelor pe care le-au obținut în cadrul examenului de evaluare națională. Concluziile anchetei vor stabili măsurile legale care se impun ulterior încheierii verificărilor.
  • În concluzie, ISJ a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean cu privire la suspiciunea de fraudă. Demonstrarea fraudei însă urmează să se facă de către organele în drept. Abia în urma rezultatelor anchetei pot fi aplicate măsuri. Astfel, dacă am fi îngrădit dreptul elevilor de a participa la repartiția computerizată, antepronunțându-ne, am fi făcut un abuz”, a comentat Antoci despre admiterea la liceu a elevilor care a urmat parcursul firesc. [completare ulterioară]

Întrebată dacă directoarele Larisa Chelaru și Irina Bulei au fost în funcție prin concurs sau detașate, Luciana Antoci a precizat că cele două profesoare au fost numite la conducerea școlii prin concurs. „Suspiciunea este formulată pentru ambele probe” de la Evaluarea Națională, a mai spus șefa ISJ Iași.

Informații de context. Edupedu.ro a scris doar cu o săptămână în urmă despre cum elevii ar fi copiat răspunsurile la grile, la Matematică, din palmele profesorilor la Școala Gimnazială Șieu din Maramureș, la Evaluarea Națională. Inspectorul general Mihai Pop a spus că „e o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate le-au dat copiilor subiecte sau părți de subiecte”. Directoarea a fost demisă.

  • Amintim că, anul acesta, aproape la toate probele de la examenele naționale, subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor și în toate cazurile poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare.

În județul Maramureș, s-au scurs subiectele la limba română de la centrul de examen de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina. Au fost demise directoarea școlii și președinta centrului de examen. „Doamna director nu a luat nicio atitudine. În calitate de director nu a pregătit cu 72 ore înainte de examen monitorizarea audio-video, așa cum procedura o cere”, a spus șeful ISJ Maramureș.

Subiecte de la proba de matematică de la Evaluarea Națională s-au scurs în spațiul public la scurt timp când începuse proba. S-a întâmplat la centrul Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Gorj, unde poliția s-a autosesizat și a deschis dosar penal.

În județul Gorj a mai fost o scurgere de subiecte anul acesta la examenele naționale – la Bacalaureat, la proba de limba română. ISJ a declanșat o anchetă la centrul de examinare.

Mai exact, varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii au terminat proba la ora 12:00. Centrul în cauză este Colegiul Tehnologic „Ion Mincu”, potrivit surselor Edupedu.ro. Pe subiectele apărute în presă se vede clar numele județului și numărul centrului de examinare.

În acest caz, poliția a deschis dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Ministerul Educației a făcut apel de responsabilitate și la presă, în preajma examenelor din acest an, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor și către „toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol”.


13 comments
  1. Intrucat supravegherea elevilor / studentilor de catre cadrele didactice si/ sau camerele videocaptoare este departe de-a fi eficienta/ eficace, ar trebui sa se stie ca exista 2 solutii simultan EFICACE si EFICIENTE pentru evitarea FRAUDELOR elevilor si studentilor la evaluari. Ele consta in :
    1.In interzicerea importului si comercializarii (prin numerosii comercianti care functioneaza nestingherit la noi) dispozitivelor electronice / informatice care, aflate in posesia educabililor, permit captarea, transmiterea si reproducerea sunetelor/ imaginilor,
    2.In blocarea comunicarii electronice in salile de examene/teze cu ajutorul dispozitivelor electronice de bruiere denumite BROUILLEURS sau JAMMERS (comercializate in exteriorul Romaniei sau fabricate artizanal in Romania).
    De vazut aici excelenta ampla investigatie realizata de tineri jurnalisti incoruptibili de la revista Scoala9
    https://scoala9.ro/afacerea-casti-de-copiat/2059?fbclid=IwY2xjawGPS9JleHRuA2FlbQIxMQABHbfZ0zqr3ttV2nq-6_LqbW0JB7x4yh7Fg56S3bDblQBb89TyMb80-796lg_aem_hdK992b9PVbTF4BAVmpW1A

  2. Doamna Belei și Doamnă Chelaru sunt susținute de PSD… Doamna Belei are 2 copii ambii au primit ANL și dânșii taie frunze la câini..

  3. și pe vremea mea la Bac 2008 în orașul Buftea,Ilfov, s.a intaplat același lucru. am făcut sesizare la comisie până și la minister.. și m.am ales cu înjurături de la foștii colegi, că doar Domnul ministru Admonitei a trimis scrisoarea mea la inspectorat.

  4. Asta este România educată. Profesori needucați, elevi slab pregătiți și needucați. Este mai rău decât pe timpul răposatului dictator! În fiecare Centru de Ev. N. s-a procedat asemănător ca în școala din articol!

    1. Ba în școala mea, nu. Niciodată. De aia suntem cu rezultate cel mult puțin peste medie, niciodată 100% – aia se întâmplă doar în Iași, unde e Antoci șef pe plantație, și unde se laudă în fiecare an cu 120% la hectar. Dar noi suntem ”proști” iar ei ”deștepți”. Înseamnă că așa vă place, să vedeți corupția învățată din clasele mici, din moment ce-i lăudați nonstop pe ei pentru minciuni și așteptați să vedeți același lucru peste tot.

  5. În fiecare centru de examen s-a fraudat în diferite moduri. Asta este politica Ministerului pentru a se promova ideea că ,,măsurile aplicate au rezultate pozitive”. Reforma continuă și nu se va sfârși niciodată, dar rezultatul o să fie ,,generații întregi profund needucate”! 😀😀😀😀😀😀

  6. Pana se va rezolva acest caz ,din pacate copiii admisi vor ramane in scolile de top in care au intrat si au ocupat locul altor copii care ar fi avut dreptul.Ca peste tot ,nedreptatile nu isi au solutionare,cei corupti avand castig de cauza.Daca vrei sa transferi copilul la o alta scoala,din pacate nu se poate, ca trebuie respectata legea ,respectiv nota ultimului elev cu care s-a intrat in liceul respectiv.Dar frauda nu este vizibila si nu se solutioneaza.Trist ,dar adevarat!

  7. In nenumărate centre in mediul rural elevii au fost lăsați să se consulte că sa nu scadă prestigiul scolii. Chiar nu e corect fata de cei din mediul urban pe care ii păzesc că pe hoții de cai….

  8. Chiar nu ma asteptam .nu învăț aici dar am fost la o activitate și am întâlnit acolo și pe doamna Irina Belei și doamna Larisa chelaru. Oriunde este posibil. targu frumos se știa de mult ca e orașul în care se întâmplă multe

  9. Nu doar demiterea directorilor este madura care trebuie luata. În cazuri de frauda dovedita dacă sunt cadre didactice trebuie desfăcut contractul de munca și interzicerea de a participa la Ex.de titularizare sau de ocupare a unui post în invatamant timp de 10 ani. Elevii sau cei care sunt sau își doresc sa fie cadre didactice și participa la concurs de titularizare sau def sau grade didactice și care sunt prinși ca încearcă sa fraudeze sau copiază la bac sa fie eliminati și sa le fie interzisa participarea 10 ani la sesiunile de bac. Poate asa se gândesc mai mult dacă sa își testeze abilitățile de fraudat sau copiat.

  10. Dacă ministerul educației nu s-ar afla în zodia minciunii, am fi aflat încă de anul trecut, în urma repetatelor testări Brio, câți elevi din clasa a IX-a au fraudat examenul național (cei cu note semnificativ mai mici la testările Brio, comparativ cu evaluarea națională), câți au fraudat testările Brio (cei cu note semnificativ mai mici la evaluarea națională, comparativ cu testele Brio), și câți au rezultate similare. Bineînțeles că testele Brio nu pot permite asemenea comparații, pentru că sunt teste bazate exclusiv pe itemi grilă. De ce sunt așa, când examenele naționale presupun itemi mai variați? Pentru că ministerul se află în zodia minciunii. Minciuna că servește interesele publice, când el reprezintă doar o trambulină spre parvenirea profesională, financiară și politică a unor mațe fripte, entități individuale sau de grup.

  11. Nu e problema ,li se anulează acum nota și vor putea încerca la anul.Cum sa ii lași la liceu odată ce au trișat?

  12. Vai, dar cum se poate. Nu au testat ăștia și para-testat, de nu mai aveau loc de școală pentru că trebuiau să dea teste și simulări de EN?

    Și nu-i așa că Iași-ul a fost mereu între județele cu cea mai mare promovare la EN și bac? Ni s-au tot lăudat că e din cauză că e județ cu universitate mare și de tradiție, copiii se pregătesc mai bine, bravo administrației din învățământ, ura! Când de fapt era mereu simpla fraudă… Și au fost date în vileag exact de cei pe care i-au ”ajutat” (sau poate de cei rămași neajutați), care s-au văzut cu sacii în căruță și la revedere, ”școală de 10”!

    Ar trebui luate la verificat TOATE înregistrările video de la EN și bac, și nu așa, pe sărite, ocolind centrele unde SE ȘTIE că s-a fraudat masiv.

    Noi, ca niște fraieri, am fost cinstiți, ce au scris elevii e doar ce au știut, avem promovare puțin peste medie, ni se arată iar pisica, de ce nu e 100%?! (Păi dacă nu suntem din Iași!!!) Și-s convins că mai sunt sute de școli unde se face la fel, dar acolo nu deranjăm, că e acolo cine trebuie, cum nu deranjau pe nimeni nici în cazul ăsta, dacă nu ieșeau ”beneficiarii” să se laude pe social media cu cât de hoți au fost!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O elevă a solicitat Avocatului Poporului să ceară în instanță anularea ordinului de ministru care a tăiat bursele elevilor din mediul rural – Asociația Elevilor din Constanța, care îndeamnă și alți elevi să acționeze la fel

Asociația Elevilor din Constanța îndeamnă elevii care nu mai primesc bursă socială pentru mediul rural să se adrese Avocatului Poporului, pentru a cere în instanță anularea ordinului prin care a…
Vezi articolul