Fraudă la Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă. Mai multe fotografii făcute subiectelor, în timpul examenului, au ajuns pe internet

40.926 de vizualizări
fotografie din timpul probei scrise de la Bacalaureat
Fotografii care par făcute în clase, în timpul probei scrise de miercuri, cu subiectele de la Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă, au apărut pe internet, pe grupuri de Facebook dedicate acestui examen sau pe alte platforme de socializare. În fotografii se poate vedea că subiectele sunt cele date miercuri, 26 august, la proba E) d), proba la alegere a profilului.

Varianta înscrisă pe subiecte este cea cu numărul 5, exact cea care le-a picat elevilor la Bac. Pe paginile fotografiate se poate vedea indicativul centrului de examen, adică al liceului în care s-a susținut proba.

Pe foile fotografiate apar inscripționate următoarele unități de învățământ:

  • Liceul Teoretic Grigore Moisil, din Tulcea, centrul de examen nr. 5.885,
  • Liceul Traian Vuia din Craiova, centrul nr. 3.451
  • Colegiul Tehnic Henri Coandă, Târgu-Jiu, centrul nr. 3.630.

Într-una dintre fotografiile de la Tulcea publicate pe internet, apare chiar unul dintre profesorii supraveghetori, uitându-se în altă parte în timp ce candidatul fotogradfia subiectele de examen.

Cei care au semnalat apariția acestor subiecte susțin că au apărut imediat după ce foile au fost distribuite în sălile de examen, la scurt timp după ora 9.

Potrivit regulamentului de la Bacalaureat, la fel ca la toate examenele naționale, elevilor și profesorilor supraveghetori le este interzisă introducerea în sala de examen a oricăror mijloace de fotografiere și/sau de comunicare cu exteriorul.

“Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni”, potrivit regulamentului de examen.

Ministerul Educației a anunțat că 36 de candidați au fost eliminați din examen în toată țara, dar nu a anunțat în ce localități/școli au fost aceste cazuri.

Miercuri s-a desfășurat ultima probă scrisă a Bac-ului de toamnă, cea la alegere a disciplinei, în funcție de profil și specializare.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 2 septembrie, contestațiile se vor putea depune tot pe 2, între orele 14-20, iar notele finale vor fi aflate în ziua de 5 septembrie.

Foto: Facebook.com


5 comments
  1. Din păcate, cunosc câteva cazuri de elevi care au fraudat examenele în acest mod. Acest lucru demonstrează că învățământul din România este o glumă foarte proastă. Acele persoane care au obținut note de trecere a examenului sunt la limita analfabetismului. Întreaga vină aparține a guvernului, deoarece trebuia să prevadă o asemenea situație. Românul este hoț din tată în fiu, iar când au instalat camerele de supraveghere, ar fi trebuit să instaleze și un sistem de bruaj al dispozitivelor de telecomunicații. Facultățile sunt pline de persoane care nu își merită locul în mediul universitar. Dacă nici după asemenea caz nu sesizăm Ministerul Învățământului să ia măsuri, ne merităm soarta! Nu vom putea depăși niciodată aceste obiceiuri…Mai are rost să vorbim și de progresul învățământului?

  2. Elevul tine foaia cu ambele mâini, deci fotografia nu a fost facută cu un telefon, ci, probabil, cu o microcamera. Cum putea sa o observe profesorul asistent?

  3. In sfarsit si-au dat seama si autoritatile ca BAC-ul se fraudeaza. Cel mai probabil acesti elevi au trimis subiectele colegilor care le dictau prin sisteme moderne de copiat, casti minuscule in ureche care nu pot fi observate cu usurinta.

    1. Buna ziua! Din păcate aceste fotografii au fost făcute cu micro camere tip nasturi care sunt greu de depistat și într-adevăr informațiile le sunt furnizate prin micro-casti…știu că am dat nota explicativa , in calitate de supraveghetor, pentru acest lucru in sesiunea din vară. Din păcate colega trebuia să supravegheze ,cred,10 elevi și e greu să îți dai seama daca îți distrage cineva atenția. Eu am avut un singur elev și așezat în fața camerei și în fața mea și tot a avut acest curaj.De atunci am cerut să nu mai fiu chemată supraveghetor 😅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Dezbatere pe rezultatele de la simularea Bacalaureatului, anunțată de CCD Galați și Proiectul MERITO, miercuri. Sunt așteptați profesori, directori, părinți și elevi, iar înscrierile sunt încă deschise

UPDATE În urma publicării, marți, a rezultatelor complete la examenele de simulare a Bacalaureatului şi a analizei rezultatelor pe itemi, centralizată la nivel naţional, dezbaterea organizată de Casa Corpului Didactic…
Vezi articolul

La ce mă ajută matematica, în viața de zi cu zi? Profesorul Sorin Borodi: 10 probleme de matematică cu aplicabilitate în viața reală, care ar putea fi date la Evaluarea Națională sau Bacalaureat

“Găsim în viaţa reală miliarde de situaţii care nu ţin nici de fizică, nici de chimie şi nu sunt puerile. Matematica trebuie să le “tranşeze”, a scris profesorul de matematică…
Vezi articolul

O eleva din Bacău a contestat nota la Matematică de la Bacalaureat, dar contestația s-a înregistrat pentru o altă elevă cu același nume. Președinta comisiei județene: A fost o eroare a secretarului operator pe platformă. Lucrarea este reevaluată astăzi

O elevă de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău a contestat nota la Matematică la Bacalaureat, dar contestația a fost înregistrată pe numele altei eleve cu același nume…
Vezi articolul