„Fraudă fără precedent” la examenele naționale, acuză Consiliul Național al Elevilor după ce subiectele la Evaluarea Națională și la proba de Limba română de Bacalaureat 2024 s-au scurs la presă / CNE: o „veste proastă” într-un „an cu deosebită relevanță pentru viitorul politic al României”

46.831 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
„Examenele naționale sunt tratate cu mai multă superficialitate decât oricând”, apreciază Consiliul Național al Elevilor (CNE) într-o luare de poziție făcută publică luni. Organizația acuză o „fraudă fără precedent” la examene, în condițiile în care subiectele la probele Evaluării Naționale, dar și la proba de Limba română – Bacalaureat 2024 s-au scurs în spațiul public. Iar CNE face legătura între această situație și faptul că ea vine după ani de „reformă educațională”, dar și într-un „an cu deosebită relevanță pentru viitorul politic al României”.

Organizația reprezentativă a elevilor afirmă, în comunicatul de presă, că „incidentele petrecute până acum la examene reflectă organizarea precară în comisiile din școli”.  Și „trage un semnal de alarmă în privința divulgării frauduloase a subiectelor examenelor naționale. Deținerea de dispozitive electronice de orice fel fiind strict interzisă în sala de examen, reprezentând un motiv incontestabil de eliminare din examen”.

CNE mai afirmă, în comunicatul său, că: 

  • „În plus, la examenul de bacalaureat din acest an lipsesc 60.000 de elevi din cei peste 200.000 de școlari care au început cursurile în 2012. Pe scurt, aproximativ un elev din trei a renunțat la școală sau a rămas repetent. Este un raport zguduitor care ne arată din nou că educația este pe un drum greșit, iar direcția trebuie schimbată de urgență”.
  • „Date îngrijorătoarea vin și de la la Evaluarea Națională. Chiar dacă este un examen obligatoriu, iar înscrierea se face automat, aproape 16.000 de elevi nu au fost pe liste. Numărul este cel mai mare din ultimii cinci ani. Dacă comparăm aceste cifre îngrijorătoare cu rezultatele controversate de la testele PISA, nu ne rămâne decât să vă adresăm următoarea întrebare: Unde e România Educată?”
Comunicatul CNE, integral:
Citește și:
Dosar penal deschis de poliție în Gorj după ce subiectele de la proba de matematică – Evaluarea Națională 2024 s-au scurs de la un centru de examinare
Anchetă la centrul de examinare din Gorj de unde s-au scurs subiectele la proba de limba română de Bacalaureat 2024: Cel mai probabil e vorba despre un elev, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere – purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj
Dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, după ce s-au scurs subiectele de la proba de limba română de la Bacalaureat 2024, de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu
BREAKING Aproape 16.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a nu au terminat clasa sau nu au fost înscriși automat de școli la Evaluarea Națională 2024 / Numărul este cel mai mare din ultimii 5 ani și apare după ce Ligia Deca a trimis în școli, în ianuarie, 13 măsuri ca să combată fenomenul
Generația 2024 – ultima fără clasa pregătitoare. 30% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani nu au mai ajuns la Bacalaureat, adică peste 60.000 de elevi, cu 10 mii mai mulți față de anul trecut

Foto: © MichaeljayberlinDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


12 comments
  1. Elevii copiaza cu casca tot timpul iar daca incerci sa-i penalizezezi te reclama la ISJ iar replica lord este ” Ai dovezi?”.

  2. golănie : asta e starea pe care politicienii romani o întrețin de 35 de ani.le convine. își păstrează astfel suflul. nu trebuie să fim supărați sau mofturoși. votam ca niște cretini neocomuniștii in 2024 chiar daca lifricii galbeni albaștri își zic liberali. e tara roșie! la ce vreți sa va așteptați bun pentru viața noastră?

  3. răspuns la întrebarea dein articol: O parte din România educată a plecat din România. Ce a mai rămas, va pleca în curând.

  4. Bună ziua!
    Pe lângă faptul că la nici 30 de minute de la “lansarea” subiectelor în clase, copiilor, acestea au apărut în spaţiul public ( şi nu oriunde, ci la ProTV), semnalez încă o mare problemă apărută în acelaşi context, al examenului. Fata mea, s-a trezit la 6.30, a luat micul dejun la 7.00, a ajuns la liceu la 8.00. Examenul a început la ora 9.00. S-a terminat la 12.00. Scanarea testelor a durat până la ora 16.00. Astfel, timpul de scanare a depăşit cu o oră, timpul de lucru pe subiecte (3 ore). Preţ de o oră şi jumătate , niciuna dintre supraveghetoare nu a mişcat un deget. Copiii au fost ţinuţi în bănci, fără să aibă posibilitatea să facă nimic, nici măcar să mănânce ceva ( nu este permisă introducerea alimentelor în clase, în timpul examenelor). Timp de 7 ore nu am ştiut nimic despre ea. După ce a ieşit, mi-a povestit că nu i s-a permis ( după 7 ore) să ia subiectul acasă, nu i s-a permis să păstreze nici măcar ciornă ( ca să poată desena pe ea, în lipsa oricărei alte activităţi, în afară de uitatul pe pereţi), nu i s-a permis să mănânce, până la momentul în care, după 7 ore, i s-a făcut rău de foame. Supraveghetoarele, care nu ştiau nici să comunice nimic, nici măcar să numere ( la numărătoarea paginilor, 10, 11, …13, i-a atras atenţia fata că lipseşte 12, şi s-a corectat). Menţionez că vorbesc despre un liceu de prestigiu în care comisia!!! , nu profesorii, nu conducerea, nu şcoala, a avut probleme grave de organizare!
    RUŞINE!

  5. Din cei 60000 de elevi nu este specificat numărul elevilor care au urmat învățământ profesional de stat și nici numărul de elevi care au urmat învățământ dual. Nu toți elevii care termină opt clase urmează învățământ liceal.
    Deasemenea, nu este specificat numărul tinerilor care au terminat învățământ dual/ profesional și au intrat pe piața muncii.
    Nu este specificat numărul elevilor care continuă studiile în străinătate începând cu clasa a IX-a.
    .Deci afirmația din articol este eronată.

  6. nu înțeleg de ce atâta panică pentru faptul ca nu s-au înscris copii la bac. Sunteți panicați ca nu mai are cine sa va plateasca taxele la facultate ? nu va uitați ca în țara asta nu mai avem meseriași? ca nu mai avem instalatori, mecanici …cu toate ca se castiga foarte bine cu aceste meserii ? de ce nu mai avem? ca avem toți diplome de bac și de facultati plătite!!! lăsați copii sa învețe meserii ca se câștigă foarte bine !

    1. Sunteti sigura ca ati inteles ce scrie in articol? ELEVII sunt cei ingrijorati ca un elev din 3 nu s-a inscris la bacalaureat… ce legatura are acest fapt cu ce scrieti dvs? Este la moda sa fie acuzati profesorii, indiferent de situatie?

  7. Zic ei, educația e pe un drum greșit, iar direcția trebuie schimbată de urgență.

    Nu vreau să zic vorbă mare… dar cine e tartorul schimbărilor? Direcția asta e impusă de sus, la sugestia tuturor asociațiilor de părinți, de elevi, a ONG-urilor, evident a partidelor, a oricui, numai a celor care trebuie efectiv să lucreze în școală, nu. La ce vă așteptați?!

    Suntem pe marginea prăpastiei, și toată lumea – cu excepția celor care încă mai știu ce ar trebui să fie educația, și nu sunt ascultați de nimeni – strigă: ”Un pas mai departe!” Am ajuns să fim Casandrele sistemului, dar evident – degeaba. Cine pare că se opune imbecilităților care ni se impun de sus e ținta vitriolului aruncat de semi-educați care au doar drepturi, și care vor totul fără ca ei să facă absolut nimic.

    Păi nu se poate așa, dragilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Calendarul oficial Bacalaureat 2020: Înscrierile încep miercuri, 3 iunie, echivalarea competenţelor, pe 11. Probele scrise, între 22 şi 25 iunie, afişarea rezultatelor pe 30 iunie

Calendarul pentru Bacalaureat 2020 a fost aprobat prin Ordinul de ministru 4.307 din 21.05.2020, potrivit documentului obţinut în exclusivitate de Edupedu.ro. Acesta prevede că probele scrise rămân conform formei iniţiale.…
Vezi articolul