Franța vrea să reintroducă matematica în trunchiul comun la liceu, după ce a devenit materie opțională la reforma bacalaureatului din 2019, scrie Le Monde. Ministrul a declarat că este deschis unor discuții constructive pentru o eventuală regândire a reformei, după ce a constatat că din ce în ce mai puțini aleg matematica și, în special, procentul fetelor care aleg este mai mic de la an la an.
“Este un subiect serios și sunt foarte deschis la propuneri de îmbunătățire”, spune Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației din Franța, invitat duminică, 6 februarie, la o emisiune TV, scrie FranceInfo. Jean-Michel Blanquer a declarat că “probabil” va fi necesară adăugarea matematicii la trunchiul comun al ultimelor două clase de liceu. Scopul este de a se asigura că “toți elevii” au o mai mare “cultură matematică”.
Ce presupune reforma inițiată acum 3 ani:
EduPedu.ro a scris în februarie 2019 despre ce se anunța atunci în Republică: potrivit reformei, 40% din nota finală de la bacalaureat va fi obținută de elevi în urma unei evaluări continue, în timp de 60% din nota finală va veni din 5 examene: un examen de limba și literatura franceză susținut în clasa a XI-a – numită Première și restul probelor în clasa a XII-a – numită Terminale.
La începutul clasei Première, cele trei rute liceale de educație generală din Franța (științifică, economică și științe sociale, literatură) sunt înlocuite de un trunchi comun de șapte subiecte. Pe lângă aceste subiecte, fiecare elev trebuie să-și aleagă trei domenii suplimentare, cele mai importante (“specialități”), din care trebui să rămână cu două în Terminale.
Ministrului Educației nu îi este însă străină problema matematicii la liceu, întrucât era deja în funcție în 2019, când a intrat în vigoare reforma liceului. De atunci, matematica a fost predată ca materie opțională, în afara programului de bază. Ea nu mai este obligatorie din Première (n.r. penultimul an de liceu) și poate fi urmată ca ‘specializare’ (n. red. specializări, similar cu materiile specifice profilului) (există trei în Première și două în Terminale) sau cu opțiunea “Matematici complementare” în Terminale (n.r. ultimul an de liceu).
“Nu spun că este o falsă problemă”, a răspuns Jean-Michel Blanquer. “Am introdus în trunchiul comun al Première și Terminale o predare a științelor de două ore” pe săptămână. “Probabil că este necesar să o dezvoltăm astfel încât să conțină mai multă matematică, pentru cultura matematică a tuturor elevilor”, a adăugat el, potrivit FranceInfo.
Matematica din liceele franceze: câți elevi o mai aleg, cum se reflectă acest lucru în numărul de ore al profesorilor
În ceea ce privește numărul de ore alocate matematicii, acesta a scăzut considerabil. Potrivit Ministerului Educației, în 2018 au fost puțin peste 180.000 de ore de lecții de matematică în Première și Terminale, față de 150.000 în 2020, o scădere de 18%, conform unei note a Depp (organism similar CNPEE din România). Este a doua disciplină de studiu care a scăzut cel mai mult, după cele din zona profilurilor tehnologice.
“Patru din zece elevi din ultimul an de liceu nu mai fac deloc matematică”, notează FranceInfo. Alegerea matematicii este în continuare o problemă: la începutul anului școlar, în septembrie 2021, 37,5% dintre elevii din ultimul an de liceu au ales ca disciplină de specialitate matematica. Acest procent este puțin mai mic decât în anul precedent, dar matematica este în continuare înaintea științelor economice și sociale și a fizicii și chimiei.
Totuși, în spatele acestui prim loc la matematică se ascund disparități: de exemplu, din ce în ce mai puține fete aleg această materie: ele reprezintă doar 40% dintre cei 37,5% care aleg matematica. De asemenea, ministerul Educației din Franța constată că există o “discriminare socială în alegerea matematicii, cu o supra-reprezentare a elevilor din medii sociale privilegiate”, potrivit sursei citate.
Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.