Un nou program de educație afectivă, relațională și sexuală (Evars) este în lucru la Ministerul Educației din Franța, conform unui proiect preliminar consultat de AFP, scrie Le Télégramme. Programul, destinat tuturor nivelurilor de învățământ, pune accent pe cunoașterea corpului, respectul pentru intimitate, combaterea hărțuirii și sănătatea sexuală, fiind adaptat vârstei și maturității elevilor.
- Din 2001, legea prevede obligativitatea educației sexuale în școli, cu cel puțin trei sesiuni pe an. În practică, însă, această dispoziție este rareori respectată, potrivit Le Monde.
Începând cu grădinița, programul vizează să îi învețe pe copii să-și cunoască corpul (numele părților anatomice), să înțeleagă conceptul de intimitate și să recunoască situațiile periculoase. Exemple practice includ exerciții despre consimțământ, precum întrebări de tipul „Pot să mă așez lângă tine?”.
După vârsta de patru ani, programul introduce teme precum identificarea adulților de încredere, diferențierea dintre un secret personal și o situație de risc, dar și explorarea diversității familiale (familii monoparentale, homoparentale sau cu părinți separați).
Școala primară: pubertate, stereotipuri și siguranță digitală
În clasele primare, elevii vor dobândi cunoștințe mai detaliate despre corpul lor și emoții, cu un vocabular adaptat vârstei. Din clasa a IV-a (CM2), programul introduce informații despre schimbările corporale asociate pubertății, identificarea hărțuirii inclusiv online și înțelegerea stereotipurilor pentru a combate discriminarea, potrivit sursei citate.
Gimnaziul: sexualitatea și complexitatea relațiilor
La gimnaziu, programul se concentrează pe ajutarea elevilor să înțeleagă schimbările fizice și emoționale ale adolescenței și să exploreze sexualitatea în toate dimensiunile sale: de la dragoste și reproducere la sănătate și prevenție.
- În clasa a V-a (6ème), copiii învață să recunoască și să evite violențele sexiste și sexuale și să utilizeze internetul și rețelele sociale în siguranță. De exemplu, li se explică pericolele din mediul online și interdicția legală de a accesa platformele de socializare înainte de vârsta de 13 ani.
- În clasa a VI-a (5ème), temele includ respectul reciproc și schimbările corporale.
- În clasa a VII-a (4ème), se discută despre orientarea sexuală și dezvoltarea personalității.
- În clasa a VIII-a (3ème), sexualitatea este analizată ca o „realitate complexă” care îmbină plăcerea, reproducerea și sănătatea, cu accent pe influența rețelelor sociale asupra relațiilor.
Liceul: cunoștințe aprofundate și abordare critică
La liceu, unde elevii francezi studiază trei ani (sursa și detalii) programul devine mai reflexiv și critic, concentrându-se pe aprofundarea cunoștințelor:
- În clasa a IX-a (seconde), elevii sunt încurajați să exploreze legătura dintre emoții, fericire și sexualitate. Se explorează tensiunile dintre intimitate și societate, inclusiv protecția în era digitală.
- În clasa a X-a (première), temele includ plăcerile, tentațiile și riscurile, prin exemple precum analiza unor opere literare.
- În clasa a XI-a (terminale), elevii învață să abordeze sexualitatea ca tineri adulți responsabili, fiind ghidați către surse de informații fiabile și servicii de sprijin în sănătatea sexuală.
Deși inițiativa reprezintă o modernizare necesară a educației afective și sexuale, programul se confruntă cu provocări semnificative, mai scrie Le Télégramme. Organizarea acestuia a fost amânată din cauza controverselor politice, iar rezistența din partea grupurilor conservatoare rămâne o problemă.
Planul privind educația afectivă, relațională și sexuală a fost inițiat în ultimele luni ale mandatului fostei ministre Anne Genetet, care intenționa să-l prezinte în decembrie Consiliului Superior al Educației. Cu toate acestea, în discursul de preluare a mandatului de către noua ministră a Educației, Élisabeth Borne, marți, 24 decembrie, subiectul nu a fost menționat.
Fostă prim-ministră, Borne s-a concentrat pe teme precum autoritatea, bunăstarea elevilor și rezultatele academice, dar a evitat să abordeze continuarea acestui proiect controversat.
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.