Franţa anulează examenele scrise la Bacalaureat 2020. Media va fi calculată pe baza notelor din timpul anului / Este prima dată, de la Napoleon până în prezent, când Franţa anulează BAC-ul

46.346 de vizualizări

 

Ministrul Educaţiei din Franţa a anunţat că examenul scris de Bacalaureat va fi anulat, potrivit Agenţiei France Presse. Notarea se va face pe baza evaluării continue, făcută de profesori pe timpul anului şcolar. Motivul – autorităţile nu pot garanta siguranţa şi sănătatea participanţilor la o testare în sală, în şcoli, în plină criză COVID-19. Ministerul francez al Educației a publicat pe site-ul instituției un set de lămuriri legate de Bacalaureat 2020 şi de felul în care examenele orale vor fi menţinute.

Testele scrise sunt anulate. Nota pentru aceste teste va fi calculată pe baza mediei notelor obținute în timpul anului școlar“, potrivit ministerului.

Reuters notează că e prima dată când acest examen se anulează, de la Napoleon încoace.

Este prima dată de la înființarea examenului, în 1808, sub Napoleon Bonaparte, când Bacalaureatul nu va avea loc în forma sa tradițională. Nici măcar protestele studenţilor și ale muncitorilor, din mai 1968, nu au împiedicat examenul să aibă loc“, potrivit agenţiei citate.

Testul oral: Acesta este un test special, pentru care elevii se pregătesc tot anul și prezintă o listă de texte. Ar putea fi dat în conformitate cu regulile stricte de sănătate, dacă situația actuală persistă. Pe de altă parte, pentru a ține cont de perioada de carantină și de consecințele acesteia asupra elevilor, lista textelor poate fi redusă. Acesta va include cel puțin 15 texte la profilul general și 12 texte la tehnologic și vor fi validate de către profesor.

Pot elevii să meargă la facultate pe baza acestui Bacalaureat, dat în aceste condiţii? “Da, Bacalaureatul 2020 dă drepturile obișnuite pentru toţi cei care iau examenul, ca de obicei,” au anunţat oficialii.

Având în vedere incertitudinile cu privire la evoluția situației de sănătate, perturbarea învățării studenților și complexitatea organizării examenelor naționale, „Nu este posibil – așa cum a spus premierul la 2 aprilie – ca elevii să poată da bacalaureatul în condiții normale,” se arată pe site-ul ministerului francez al Educaţiei.

Bacalaureatul înseamnă, în fiecare an, convocarea a peste două milioane de studenți, în Franța, dar și în străinătate, de la mijlocul lunii mai până la începutul lunii iulie. Plus mobilizarea personalului de la Ministerul Educației Naționale și Tineretului, tipărirea a câteva sute de subiecte, reprezentând peste 100 de milioane de pagini și convocarea din ziua testelor care ar duce la fomarea de adunări succesive de foarte mulți candidați în aceleași săli, mai scriu reprezentanţii ministerului de la Paris.  

Aşa că după o largă consultare cu partenerii sociali, federațiile părinților elevilor, delegații naționali și academici ai elevilor de liceu, ministrul Educației Naționale și Tineretului a propus Președintelui Republicii și Primului Ministru ca toate testele diplomei naționale a brevetului și bacalaureatul general, tehnologic și profesional să fie validate din notele obţinute în timpul anului şcolar, cu excepția testului oral al bacalaureatului francez care se menține.

Citește și:

11 comments
  1. Sorina, aici este vorba doar despre examenul de Bacalaureat, unde notarea este aproximativ aceeasi la toate liceele (as exclude liceele sportive), deci nu ar fi diferenta prea mare. Cine a tras 4 ani merita mai mult sa intre la o facultate buna decat unul care s-a apucat de invatat in al doilea semestru din clasa 12-a, iar restul anilor au fost petrecuti prin baruri si terase. La Evaluarea Nationala este clar ca nu ar fi corect pentru ca elevii vin din medii diferite cu sisteme de notare diferite. Si la final propun sa ne imaginam urmatoarea situatie: Un elev roman, da bac-ul si vrea sa urmeze o facultate din Franta sau Olanda, acolo nu se mai da bac-ul si se intra dupa alte criterii la facultati anul acesta, ce face elevul, pierde sansa pentru care s-a luptat 4 ani? Aici trebuie sa intervina UE si sa stabileasca acelasi criteriu de calculare a medei de absolvire in toate tarile.

  2. Ati innebunit cu totii, intreb si eu ? Cum sa le echivalezi nota celor 4 ani cu BAC-ul? Dar cu Evaluarea ? Pai la noi in tara se noteaza unitar? Doar se stie clar ca vin copii cu media 5-8 sau 9-12 aproape de 10 si in examene iau 6 ?! Ce facem aici, umplem liceele cu copii de potentia 6 si aia care chiar invata dar aveau media anilor de scoala 9, si care ar fi luat la examen tot in jur de 9, aia nu mai prind loc la liceu corespunzator ca l-au prins aia de 6 practic??? Romania nu noteaza unitar! Asa ceva ar distruge atat viitorul copiilor cat si cel al tarii, implicit …. Reveniti-va!

  3. Din punctul meu de vedere este clar că elevii de clasa 12 a pleacă cu un dezavantaj față de generațiile trecute dar și față de cele ce vor urmă, acest dezavantaj fiind 2-3 luni pierdute, perioadă în care era pregătirea propriu zisă pentru examenul de bacalaureat, până prin martie parcurgandu-se doar materia din programa. Este clar că randamentul elevilor care lucrează de acasă nu este același, mai ales că lipsește îndrumarea unui cadru didactic, chiar și cea a profesorului suplimentar la care foarte mulți elevi apelează când ajung în ultimul an de liceu, fiind în imposibilitatea de a avea un contact direct cu acestă pe toată perioada stării de urgență. Deci, eu cred că metodă adoptată în Franța și Olanda este cea mai potrivită și pentru România, mai ales dacă ar fi să ne raportăm și la elevii din mediul rural care nu au avut nici măcar posibilitatea dea a comunica online, iar Teleșcoala le oferă mult prea puțin pentru a porni cu șanse egale față de ceilalți. Situațiile extraordinare cer măsuri extraordinare, să vedem dacă politicenii noștri vor avea capacitatea și curajul de a le lua!

      1. 👍😁exact! In plus, iată tari în care miniștri și-au asumat clar o decizie. La noi, madam Anisie inca îi cu vaca la păscut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bacalaureat 2024 Istorie, sesiunea specială. Subiectele și baremele au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00 – descarcă / Eseu despre spațiul românesc în secolele XIV-XVI la subiectul III

Subiectele și baremele de la proba obligatorie a profilului, adică Matematică și Istorie, pentru sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2024, au fost publicate miercuri, 22 mai, la ora 15:00…
Vezi articolul

Candidații la examenul de Bacalaureat 2024 nu mai trebuie să stea ore în șir pentru încărcarea lucrărilor în platformă. Trebuie să fie prezenți doar la scanarea lor, spune președintele comisiei naționale de BAC, Zoltan Kallos

Candidații care dau joi, proba la alegere a profilului la BAC 2024, nu mai trebuie să aștepte mult timp în sală după terminarea lucrării, pentru a nu se repeta situația…
Vezi articolul