FOTOREPORTAJ G4Media: Curțile școlilor, cu lacăt în vacanță, deși ar trebui să fie deschise conform legii / Ce se întâmplă în cele 6 sectoare ale Capitalei

1.794 de vizualizări
Spații exterioare și terenuri de sport ale școlilor din București ce ar trebui deschise copiilor în timpul vacanței și în afara orelor de program / Foto: G4Media.ro
Din luna ianuarie, legislația națională cere ca spațiile exterioare de sport ale școlilor de stat să poată fi folosite de toți copiii chiar și după orele de curs și în vacanță. Lucrurile arată cu totul diferit în realitate. Reporterii G4Media au fost la mai multe școli și licee din București și din Constanța, pentru a vedea în ce măsură este respectată legea, după ce toate instituțiile de învățământ din țară au primit câteva luni pentru a se conforma.

Conform legii, atât copiii cât și tinerii de peste 18 ani înscriși la liceu sau la o școală profesională au dreptul la acces gratuit în curțile oricărei școli, iar unitățile de învățământ au primit un termen de 120 de zile pentru a introduce regulamente de funcționare cu prevederile necesare, precum și un orar de acces care să includă și timpul după orele de program, zilele libere și vacanțele școlare.

Realitatea este cu totul diferită. Reporterii G4Media au vizitat și verificat aleatoriu aproape 20 de școli din toate cele 6 sectoare, aflate oficial pe listele solicitate de G4Media.ro primăriilor de sector, care figurează oficial ca fiind deschise.

Ce am întrebat? Înainte de a porni verificarea pe teren, am pus administrațiilor locale ale sectoarelor următoarele întrebări: dacă sunt școli care au curțile și terenurile de sport deschise în timpul vacanței conform legii, care sunt acestea, respectiv lista lor, și dacă au primit refuzuri de la directori/conduceri pe care le-au acceptat.

Ce am verificat? Am verificat aleatoriu școlile, pe baza listelor puse la dispoziție de sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6, cu excepția sectorului 1 care nu a trimis nicio evidență. Sectorul 1 nu ne-a pus la dispoziție decât un număr total de școli, fără a detalia care sunt acestea, deși am solicitat explicit această informație. În consecință, am eliminat-o din cercetarea de pe teren. Toate celelalte sectoare au trimis o listă mai mică sau mai mare de școli.

Sectorul 2. Două școli verificate și Colegiul Mihai Viteazul, toate închise accesului. Terenul de la Școala gimnazială nr. 77, cu club sportiv, cu lacăt pe poartă

Primăria Sectorului 2, condusă de primarul USR Radu Mihaiu, coleg de partid cu inițiatorul legii, susține că 28 de unități de învățământ sunt deschise încă din 2021, prin hotărâre de consiliu, înainte de adoptarea legii. În realitate, din trei unități de învățământ verificate, niciuna nu avea terenurile deschise. Aceste școli sunt: Școala gimnazială nr. 77, Școala gimnazială „Iancului” și Colegiul Național „Mihai Viteazul”. „La Sectorul 2, Radu Mihaiu este un du-te – vino continuu, o joacă de-a șoarecele și pisica, ce deschid ei, vin directorii și închid în urma lui, după o lună. La nivel de București, sunt niște aberații. Este destul arbitrar procesul”, a sintetizat situația Tudor Pop.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

4 comments
  1. Din toate problemele sistemului școlar, cred că faptul că sunt închise curțile școlilor vara e cea mai neimportantă.

  2. Frumos intenționată legea. Că noi am copilărit în curtea școlii. Dar acum nu mai sunt generațiile de atunci.
    Copiii sunt delăsători și nu se îngrijesc de locul unde stau și își petrec timpul. Băncile unde stau de regulă sunt vandalizate, mâzgălite, semințe, chiștocuri și pahare și sticle peste tot(cu coșul de gunoi gol, lângă).
    Cine curata după ei? Cine repara și din ce bani? Femeile de serviciu? Stă gardianul să faca rondul printre ei? Școlile și așa abia au bani de consumabile…

    1. Stai să vezi primul caz în care se injectează unul în curtea școlii. Vor afla instantaneu că e de vină școala că a lăsat porțile deschise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Dezvoltarea copiilor în creșă și la grădiniță

Inaugurare ca în comunism a unei grădinițe din Focșani / Copiii au fost aduși de acasă, deși făceau cursuri online din cauza infectărilor cu virusul Covid-19 / Oficialii, inclusiv primarul, și-au dat măștile jos pentru poza de grup

Inaugurare ca în ”epoca de aur” la Grădinița 18 Focșani. Copiii, deși făceau cursuri online din cauza infectărilor cu virusul Covid-19, au fost aduși de acasă ca să cânte și…
Vezi articolul

Premierul Marcel Ciolacu îi cere ministrei Ligia Deca să revizuiască „reducerea burselor de merit pentru elevii sportivi la început de carieră”: Nu pot fi de acord cu această decizie / Ministra a decis să nu acorde bani din septembrie pentru premiile elevilor de la liceele sportive

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrei Educației, Ligia Deca, „să revizuiască până la finalul lunii măsura reducerii bursei de merit pentru elevii aflați la începutul carierei sportive”. Declarațiile au fost…
Vezi articolul