O fotografie în care apare un cadru didactic al Universității din București, lectorul Andrei Nae, îmbrăcat în haine de femeie a stârnit un val de homofobie și mesaje de discurs al urii pe Internet, începând de luni seară. În fața acestui fenomen, dar și în condițiile unei situații ieșite din comun, în mediul universitar, produse de vestimentația lectorului menționat, nici Universitatea din București, nici Facultatea pe care o reprezintă cadrul didactic, nici Adrian Nae nu au dorit să exprime puncte de vedere oficiale, în pofida eforturilor repetate ale Edupedu.ro de a le obține.
- Andrei Nae este, potrivit profilului său academic (CV aici), lector la Facultatea de Limbi și Literaturi străine – Departamentul de Engleză, din cadrul Universității din București. El susține cursuri precum „Jocurile video și identitatea culturală”, ”Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative”, seminare de limbă și literatură britanică și americană. Este, totodată, lector universitar asociat la UATC I.L. Caragiale. Este autorul unei cărți, al unor capitole și al multor articole publicate în România, Germania, Marea Britanie, SUA.
Fotografia menționată – care nu este atribuită niciunui autor în mesajele răspândite pe Facebook – îl prezintă îmbrăcat în haine specifice vestimentației feminine. Din informațiile Edupedu,ro, imaginea a fost surprinsă in sala de sport Pitar Moș situată în incinta Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Potrivit celor care au postat-o începând de luni seară și altor surse, el s-ar fi prezentat astfel îmbrăcat la comisia de admitere, adică în spațiu universitar. Imaginea s-a răspândit viral, fiind promovată inclusiv de foști jurnaliști/politicieni cunoscuți, de jurnaliști din presa mondenă și de unele publicații, care au permis sau promovat la rândul lor reacțiile publicului la adresa profesorului, preponderent pe cele negative.
În miile de reacții de pe Facebook și alte rețele sociale au dominat atitudinile homofobe, multe dintre ele alunecând în discursul urii, care puneau sub semnul întrebării dreptul bărbatului de a se îmbrăca astfel și capacitatea lui de a-și exercita atribuțiile profesionale dacă se „comportă” așa. Mesajele homofobe s-au făcut auzite și în grupuri de profesori, inclusiv din partea unor cadre ale Universității din București. Comentariile de acest fel au dus discuția mult dincolo de tema prezenței cadrului didactic, în acea vestimentație, în mediu academic, lucru rar întâlnit, dacă nu fără precedent în universitățile din România. Au devenit, astfel, predominante atacurile la persoană.
- O mică parte dintre comentariile consultate de Edupedu.ro pe diverse rețele sociale, cu privire la fotografie, apreciau că este vorba doar despre o opțiune vestimentară, care ar fi, în fond, irelevantă pentru activitatea academică, sau că în condițiile situației generale din universități aceasta ar fi un subiect fals de discuție, sau că acel profesor este unul apreciat, care de obicei nu se prezintă astfel la muncă.
Atât situația inedită pentru mediul universitar românesc, cât și valul de homofobie și ură produse în mediul online au determinat Edupedu.ro să încerce să obțină informații de fond absente din dezbaterea publică, lămuriri și puncte de vedere ale instituțiilor implicate și ale lectorului. Însă cadrul didactic menționat, Universitatea din București sau Facultatea de Limbi și Literaturi Străine au refuzat să comenteze sau nu au răspuns apelurilor.
- Contactat marți de Edupedu.ro, lectorul Andrei Nae a spus că nu dorește să facă niciun comentariu, pentru moment. Întrebările vizau: circumstanțele exacte în care a fost realizată fotografia, reacțiile primite din partea colegilor/studenților, eventuala lui dorință de a exprima un mesaj, modul cum a receptat valul de intoleranță stârnit online.
- Contactat la rândul său, purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a spus la rândul său pentru Edupedu.ro că instituția nu comentează. Edupedu.ro a dorit să afle atât regulile universității în astfel de condiții, cât și poziția instituției față de atacurile masive din social media și unele media la adresa unui membru al comunității sale. Pe de altă parte, el a fost citat de Adevărul și DCNews cu o serie de „declarații”, deși, din informațiile Edupedu.ro, singurul mesaj oficial al universității a fost cel că nu comentează. Adevarul.ro îi atribuie lui Oprea o declarație potrivit căruia în universitate „nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”. Tot el este citat spunând că „trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”.
- Edupedu.ro a încercat în mod repetat să o contacteze pe Laura Sitaru, decan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB, însă aceasta nu a răspuns deloc apelurilor.