Fotografia unui lector al Universității din București – Facultatea de Limbi Străine, îmbrăcat în haine femeiești, a stârnit un val de homofobie și ură pe Internet. Nici Universitatea, nici Facultatea, nici cadrul didactic nu vor să discute situația fără precedent

1.925 de vizualizări
Foto: Mara Banica/Facebook.com
O fotografie în care apare un cadru didactic al Universității din București, lectorul Andrei Nae, îmbrăcat în haine de femeie a stârnit un val de homofobie și mesaje de discurs al urii pe Internet, începând de luni seară. În fața acestui fenomen, dar și în condițiile unei situații ieșite din comun, în mediul universitar, produse de vestimentația lectorului menționat, nici Universitatea din București, nici Facultatea pe care o reprezintă cadrul didactic, nici Adrian Nae nu au dorit să exprime puncte de vedere oficiale, în pofida eforturilor repetate ale Edupedu.ro de a le obține.
  • Andrei Nae este, potrivit profilului său academic (CV aici), lector la Facultatea de Limbi și Literaturi străine – Departamentul de Engleză, din cadrul Universității din București. El susține cursuri precum „Jocurile video și identitatea culturală”, ”Introducere în studiul jocurilor video ca medii narative”, seminare de limbă și literatură britanică și americană. Este, totodată, lector universitar asociat la UATC I.L. Caragiale. Este autorul unei cărți, al unor capitole și al multor articole publicate în România, Germania, Marea Britanie, SUA.

Fotografia menționată – care nu este atribuită niciunui autor în mesajele răspândite pe Facebook – îl prezintă îmbrăcat în haine specifice vestimentației feminine. Din informațiile Edupedu,ro, imaginea a fost surprinsă in sala de sport Pitar Moș situată în incinta Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Potrivit celor care au postat-o începând de luni seară și altor surse, el s-ar fi prezentat astfel îmbrăcat la comisia de admitere, adică în spațiu universitar. Imaginea s-a răspândit viral, fiind promovată inclusiv de foști jurnaliști/politicieni cunoscuți, de jurnaliști din presa mondenă și de unele publicații, care au permis sau promovat la rândul lor reacțiile publicului la adresa profesorului, preponderent pe cele negative.

În miile de reacții de pe Facebook și alte rețele sociale au dominat atitudinile homofobe, multe dintre ele alunecând în discursul urii, care puneau sub semnul întrebării dreptul bărbatului de a se îmbrăca astfel și capacitatea lui de a-și exercita atribuțiile profesionale dacă se „comportă” așa. Mesajele homofobe s-au făcut auzite și în grupuri de profesori, inclusiv din partea unor cadre ale Universității din București. Comentariile de acest fel au dus discuția mult dincolo de tema prezenței cadrului didactic, în acea vestimentație, în mediu academic, lucru rar întâlnit, dacă nu fără precedent în universitățile din România. Au devenit, astfel, predominante atacurile la persoană.

  • O mică parte dintre comentariile consultate de Edupedu.ro pe diverse rețele sociale, cu privire la fotografie, apreciau că este vorba doar despre o opțiune vestimentară, care ar fi, în fond, irelevantă pentru activitatea academică, sau că în condițiile situației generale din universități aceasta ar fi un subiect fals de discuție, sau că acel profesor este unul apreciat, care de obicei nu se prezintă astfel la muncă.

Atât situația inedită pentru mediul universitar românesc, cât și valul de homofobie și ură produse în mediul online au determinat Edupedu.ro să încerce să obțină informații de fond absente din dezbaterea publică, lămuriri și puncte de vedere ale instituțiilor implicate și ale lectorului. Însă cadrul didactic menționat, Universitatea din București sau Facultatea de Limbi și Literaturi Străine au refuzat să comenteze sau nu au răspuns apelurilor.

  • Contactat marți de Edupedu.ro, lectorul Andrei Nae a spus că nu dorește să facă niciun comentariu, pentru moment. Întrebările vizau: circumstanțele exacte în care a fost realizată fotografia, reacțiile primite din partea colegilor/studenților, eventuala lui dorință de a exprima un mesaj, modul cum a receptat valul de intoleranță stârnit online.
  • Contactat la rândul său, purtătorul de cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, a spus la rândul său pentru Edupedu.ro că instituția nu comentează. Edupedu.ro a dorit să afle atât regulile universității în astfel de condiții, cât și poziția instituției față de atacurile masive din social media și unele media la adresa unui membru al comunității sale. Pe de altă parte, el a fost citat de Adevărul și DCNews cu o serie de „declarații”, deși, din informațiile Edupedu.ro, singurul mesaj oficial al universității a fost cel că nu comentează. Adevarul.ro îi atribuie lui Oprea o declarație potrivit căruia în universitate „nu sunt prevederi care să te oblige să te încalți cu pantofi de o culoare sau cu pantaloni nu știu de care. Regulile sunt în limitele legii. Un astfel de regulament ar fi împotriva Constituției. Nu poți să dai un regulament care nu respectă legislația națională”. Tot el este citat spunând că „trăim într-o țară în care oamenii au libertatea să se exprime”.
  • Edupedu.ro a încercat în mod repetat să o contacteze pe Laura Sitaru, decan al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB, însă aceasta nu a răspuns deloc apelurilor.

6 comments
  1. Domnul a făcut un experiment social. Foarte bine. Așa a amintit privitorilor că încă sunt într-o înapoiere evidentă, cu ochelari de cal sau neumblați prin lume. Nu pot decât să îi compătimesc pe cei intoleranți.

  2. Gender expression da batai de cap romanilor. Si nu numai lor.

    Acum 3 ani un elev din Spania a purtat o fusta scurta la scoala pentru a celebra libertatea de care se bucura fetele si pentru a provoca moda masculina. Elevul a fost trimis la psiholog si lumea s-a intrebat daca este transgender, respectiv trans girl. Baiatul insa se identifica baiat, nici pe departe fata. Era doar un baiat cu fusta scurta.

    Ca reactie la aceasta discriminare profesori de sex masculin au organizat un protest la nivel national si au venit la ore in fuste scurte. Unii dintre ei nu s-au epilat pe picioare :))).

    Teachers and students across Spain continue to protest after a boy was removed from school for wearing a skirt:
    https://www.metroweekly.com/2021/06/male-teachers-wear-skirts-to-school-after-boy-sent-to-psychologist-for-his-outfit/

    1. da, standardele duble sunt nașpa. ieri soțul meu se uită la nush ce meci de fotbal și erau niște tipi in tribune dezbrăcați de tricou. mi s-a părut aiurea și în sine, dar m-am întrebat dacă erau niște tipe la bustul gol, nu erau scoase de pe stadion ? eu cred că într-un loc public e indecent să stai fără tricou, indiferent că ești femeie sau bărbat.
      altfel, costumația tipului din articol ar fi deplasată și dacă era femeie. iar dacă purta pantaloni și tricou și îi ieșea burta așa când mergea la universitate, la fel mi-aș fi dat ochii peste cap.
      pe de altă parte, când citești despre violatori de copii sau antrenori care bat copiii sau ii pun să stea in genunchi, mă gândesc că burțile și sânii, expuse sau nu, sunt cea mai mică problemă a vremurilor in care trăim. desi nu se știe dacă nu sunt toate efecte ale degradării umane.

  3. “Comentariu”? Nu vă supărați, de ce să ofere un comentariu? Dacă eu vă cer să comentați cerceii roșii ai nu știu cărei colege, îmi oferiți un comentariu? Nu cred.
    In plus, orice comentariu ar face unul dintre cei vizați, nu s-ar schimba nimic cu mulții proști din țara asta, ar rămâne la fel de mulți și la fel de proști, obsedați de milenii de capra vecinului!

  4. Sunt cadru universitar de sex feminin la o universitate privata si in codul de conduita ni se interzice prezenta la ore si la activitatile universitatii in 2 pieces cu dezvelirea buricului. Sa intelegem ca pilosii de la stat cu mamica si taticu’ bine insurubati pot veni oricum daca se identifica cum au ei chef?! Universitatea asta nu are un cod de conduita a cadrelor universitare?!

  5. Daca o facea in public ca o gluma era ok. asa s-a prezentat la locul de munca travestit. un defect dupa orice criteriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate…
Vezi articolul

Amendamentul care ar fi blocat retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 a fost retras de deputatul care l-a introdus. Cătălin Manea: A fost interpretat eronat, nu am vizat nimic / Cum a trecut amendamentul de Comisia de Învățământ fără să fie dezbătut și votat

Amendamentul care i-ar fi amnistiat pe plagiatorii cu doctorate, introdus la un proiect de lege despre mediatorii școlari și care a fost scos la lumină de fostul președinte al Consiliului…
Vezi articolul

Premierul Cîțu, despre tăierile de la Educație: Îmi place cum scoateți câte-un capitol din PNRR și vă uitați la el. Sumele au fost reduse în funcție de feedback-ul primit de la Comisie / Vicepremierul Barna: Comisia Europeană a apreciat partea de educație suficient de bine închegată încât să se regăsească în forma finală a programului

Premierul Florin Cîțu a comentat astăzi tăierile din capitolul Educație din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) spunând presei, la conferința de presă după ședința de Guvern: „Îmi…
Vezi articolul