FOTOGALERIE Prima școală românească din Cluj-Napoca a împlinit 170 de ani de existență

941 de vizualizări
Prima școală românească din Cluj-Napoca / Foto: Școala Gimnazială „Ioan Bob”
„Școala Gimnazială „Ioan Bob” a împlinit 170 de ani de existență, fiind prima școală românească din Cluj-Napoca. A fost fondată de episcopul greco-catolic Ioan Bob, iar înființarea acesteia reprezintă un ideal de afirmare în plan cultural și național al tuturor intelectualilor români din acea vreme”, a scris Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, pe pagina de Facebook.

„Este prima școală românească din Cluj-Napoca și a fost fondată de episcopul greco-catolic Ioan Bob, iar înființarea acesteia reprezintă un ideal de afirmare în plan cultural și național al tuturor intelectualilor români din acea vreme. 

Instituția de învățământ a început să funcționeze din 1853, în curtea bisericii Ioan Bob. De-a lungul anilor, școala și-a păstrat valorile și principiile, la care s-au adăugat performanțele școlare și extrașcolare ale elevilor și profesionalismul cadrelor didactice.

Am oferit azi școlii, din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, o Diplomă de Excelență în semn de înaltă apreciere a calității actului educațional, cu ocazia aniversării a 170 de ani de existență, atestată documentar ca fiind prima școală românească dintre Zidurile Cetății””, a scris Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj pe pagina de Facebook.

„Pentru întreaga comunitate a Școlii Gimnaziale ,„Ioan Bob”, elevi, părinți, profesori, absolvenți, ziua de 27 noiembrie a stat sub semnul aniversării a 170 de ani de istorie și educație, de credință și zidiri, de tradiție și cultură. 

Am fost onorați de prezenţa unor invitați de prestigiu: Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, domnul profesor universitar doctor Daniel David, Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în frunte cu doamna Inspector Școlar General, profesor Marinela Marc, Părintele Cornel Coprean, Consilierul Cultural al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, domnul Ioan Ţene, reprezentantul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca

În semn de recunoștință  pentru cei care au întemeiat această școală și au vegheat la „devenirea întru ființă a omului”, cum spunea Constantin Noica, pentru cei care au sporit zestrea valorilor, pentru cei care au înțeles înalta lor misiune de a o transforma într-un reper al valorilor adevărate, s-a dezvelit și o placă omagială”, potrivit paginii oficiale de Facebook a Școlii Gimnaziale ,„Ioan Bob”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre suspiciunile legate de modul în care a fost realizată teza de doctorat a ministrului apărării, Angel Tîlvăr: În Legea Educației există două prevederi pentru a evita “fenomenul doctoratelor scrise la comandă de alții”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, cel care a implementat actuala Lege a Educației nr. 1/2011, subliniază că a introdus în lege, la articolul 143, două prevederi pentru a evita…
Vezi articolul

Există componente de limbă română la liceu în programele școlare, dar cum nu sunt pentru Bacalaureat, sunt cam neglijate, spune profesoara și lingvista Rodica Zafiu / Școala ar trebui să se concentreze pe texte, cu răbdare – fără mari cantități de texte, dar cu o bună înțelegere a celor puține

Lecțiile de limba și literatura română de la liceu au componente de limbă, spune profesoara și lingvista Rodica Zafiu, însă „cum se întâmplă, din nefericire, la noi, ce nu se…
Vezi articolul