Elevi și profesori de la Liceul Tehnologic Motru, județul Gorj, protestează miercuri dimineață în fața Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) după ce conducerea liceului încă refuză să plătească bursele profesionale ale elevilor aferente anului școlar 2020-2021.
Potrivit imaginilor primite la redacție, circa 10 persoane protestează față de neplata burselor profesionale pentru 132 de elevi, restante de acum 4 ani școlari.
„Doamna ministru Ligia Deca, opriți derapajele și acțiunile ostile față de elevi ale directoarei de la L.T. Motru. Managementul directoarei este catastrofal, 132 de elevi lăsați fără bursa profesională. Înlăturați din funcție directoarea cu invenții unice: a înlăturat primarul / reprezentantul primarului din CA [N. Red. Consiliul de Administrație] al L.T. Motru. A înlăturat un cadru didactic din învățământ”, scrie pe pancarta elevilor și profesorilor de la protest.
„ISJ Gorj complice cu directoarea LT Motru / HG 951 din 2017 / Guvernul să ne facă dreptate / Directoarea ne amenință”, scrie pe afișul prezentat de un elev din grupul de protestatari.
- Cronologie. Bursele elevilor sunt neplătite din anul școlar 2020-2021. Neregulile au ieșit la iveală în toamna anului 2023, când Edupedu.ro a scris despre faptul că banii pentru bursele profesionale pentru 132 de elevi ar fi fost deturnați de directoarea Colegiului Tehnic Motru, Adela Rușet, după cum se arăta într-un memoriu trimis către Ligia Deca, ministrul Educației.
- Adela Rușeț a negat acuzațiile aduse în memoriul redactat de reprezentantul legal al Primăriei Municipiului Motru, membru în Consiliul de Administrație al unității de învățământ. Potrivit directoarei, în anul școlar în care elevii nu au primit banii pentru bursele profesionale, acesta nu a mai ocupat funcția de conducere a unității de învățământ, deoarece și-a dat demisia pe data de 2 octombrie 2020.
- Ea însă a revenit la conducerea acum Liceului Tehnologic Motru în anul 2022, dar bursele tot nu au fost plătite pentru elevi. Într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Educației din martie 2021 se arată că bursele profesionale trebuie acordate elevilor, iar directoarea Rușeț apare menționată ca una dintre persoanele responsabile pentru neacordarea acestora. Una dintre măsuri a fost cercetarea disciplinară a acesteia.
- Cel mai recent, Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj a transmis la solicitarea Edupedu.ro că vina pentru neplată ar fi a elevilor, pentru că nu au depus cererile pentru bani în termenul legal, susțin directorii care s-au succedat la conducerea liceului în această perioadă.
UPDATE Directoarea liceului a transmis redacției un drept la replică pe care-l publicăm mai jos:
„Bună ziua! Numele meu este Rușeț Adela Lelia și sunt director la Liceul Tehnologic Motru și vă rog să publicați acest drept la replică, care, din nu știu ce motive, nu mi-a fost solicitat așa cum este corect și legal. În 2 octombrie 2020, creditele pentru bursele profesionale nu erau în contabilitatea unității, pentru că aceste credite se solicită de către unitatea de învățământ după ce se stabilesc beneficiarii burselor, după ce se aprobă lista beneficiarilor de burse profesionale și se comunică la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. La 2 octombrie 2020, lista beneficiarilor de burse profesionale era întocmită.
Din 2 octombrie 2020, eu nu am mai fost director, domnul Manciu Ștefan preluând această funcție. Lista beneficiarilor a fost aprobată de Consiliul de Administrație al unității școlare. Lista beneficiarilor a fost aprobată lunar și transmisă la inspectorat atât pentru luna septembrie, cat și pentru octombrie, noiembrie. Listele cu elevii beneficiari au fost aprobate în Consiliul de Administrație și transmise la inspectorat. Solicitarea de deschidere de credite o realizează conducătorul instituției, împreună cu contabilitatea unității.
Deci, director în funcție la 4 decembrie 2020 era domnul Manciu Ștefan! A solicitat deschidere de credite! Au fost alocați bani pentru plata burselor profesionale de către Ministerul Educației, prin inspectoratul școlar. Banii au fost în contul unității. În 4 decembrie, atunci când a fost desemnat domnul Drulă Valeriu în Consiliul de Administrație, acesta s-a opus la plata acestor burse, ca să afecteze activitatea instituției noastre, l-a influențat și pe directorul în funcție și acesta nu a plătit bursele elevilor! Reprezentantul Primarului Municipiului Motru în Consiliul de Administrație al liceului, domnul Drulă Valeriu a votat lună de lună, timp de 4 ani, din 2020 până în 2024, împotriva acordării burselor elevilor! Singurul scop al acestuia era doar titularizarea ilegală a profesoarei Nibu Ramona!
În spatele acestui protest se găsește altceva: înlăturarea actualei conduceri a Liceului Tehnologic Motru, pentru ca profesoara Nibu Ramona să beneficieze de alte alte drepturi ilegale care au fost semnalate de conducerea actuală a liceului, atât la ISJ Gorj cât și la ME: repartizare abuzivă și ilegală pentru care art. 180 din legea 198/2023 a fost încălcat, art.29 și 61 din Metodologia-cadru de mobilitate a personalului didactic-anexă la OME 6877/2023, au fost încălcate, repartizată în ședința de repartizare a ISJ Gorj din 26.08.2024 fără a depune documentele obligatorii la ISJ Gorj și unitățile școlare, fără a avea acordurile consiliilor de administrație ale liceelor: Liceul Tehnologic Motru și Liceul Tehnologic Ion Mincu, fără a susține inspecția la clasă la Liceul Tehnologic Ion Mincu, repartizată abuziv cu prioritate în fața cadrelor didactice cu note la concursul de titularizare din acest an de peste 9,70! Până unde mai poate merge abuzul și ilegalitatea pentru doamna profesoară Nibu?
La această dată, există în instanță mai multe acțiuni promovate de foștii elevi de la școala profesională pentru acordarea drepturilor din anul 2020! Acești elevi au fost manipulați împotriva actualei conduceri iar pentru aceasta, domnul Drulă Valeriu a scris și semnat documente în numele acestora și mai mult decât atât le-a oferit sume importante de bani pentru a face acțiuni denigratoare împotriva conducerii liceului nostru. În acest sens au fost sesizate și organele abilitate! Să lăsăm instanța să decidă și să ne respectăm profesia de dascăl:
Cele prezentate și mult mai multe le pot susține cu documente și pot fi verificate! Cu speranța că trăim într-o țară în care legea este respectată, vă rog să publicați aceste aspecte! Vă mulțumesc!”.
14 comments
Până acum am crezut că cititorii acestui site sunt oameni citiți, ce au absolvit minimul de 10 clase, dar după ce am citit aceste comentarii “elocvente” am ajuns la concluzia că aceste primate neevoluate sunt prezente și aici. Nu mai apărați această ciută de director, ce nu acordă burse unor copii ce aveau nevoie de acești bani!
Pentru ,,tovarășa” director si ,,tovarășul Coandă”:
Creierul vă joacă feste(apelați urgent la acest număr pentru ajutor de specialitate: 021 332 0411).
Edupedu a publicat în data de 14 noiembrie 2023 ,,tovarășei” director toate aspectele semnalate de aceasta în comentariul articolului publicat de Edupedu în 28.08.2024, referitor la bursa profesională. Și atunci, ,,trompeta” Coandă a început să cânte aceleași versuri.
În data de 20 noiembrie 2023, domnului Drulă( care este un profesionist, nu amator ca voi) i s-a dat dreptul la replică, referitor la aspectele semnalate de către ,,tovarășa director” în articolul publicat de Edupedu în data de 14 noiembrie 2023, demonstrând că, afirmațiile ,,tovarășei” sunt false. Am ajuns să trăim timpuri în care trompetele își permit să arunce cu noroi în oameni de valoare. Susțineți acordarea acestor ,, burse sociale” pentru elevi! Vinovații trebuie să plătească!
RAPORT 839/26.03.2021
,,Echipa de control concluzionează faptul că bursele profesionale trebuie acordate elevilor, persoanele care se fac responsabile pentru neacordarea acestora să fie cercetate disciplinar, după cum urmează:
– fostul director al CTM (până la 2 octombrie 2020);
– fost director adjunct al CTM (până la data de 9 ianuarie 2021) și președintele
Comisiei de monitorizare a acordării Bursei profesionale, din unitatea de
învățământ.
În anii școlari 2018-2019 și 2019-2020 s-au aprobat și plătit burse profesionale tuturor elevilor care au depus cereri, chiar dacă o parte dintre acestea au fost depuse în afara perioadei legale.
Vali Drula și câțiva, ce or fi !
Bun profesor , dar o mizerie de om!
Se răzbuna ca a fost scos în șuturi de la Liceul Tehnologic din funcția de director , fiindcă devenise un dictator, dar numit politic la Colegiul George Coșbuc și menținut în funcție !
Vali , știi câte bube ai ca profesor și director , toate se plătesc!
Aruncând o privire pe site-ul titularizare.edu.ro la secțiunea 2024_ocupări în județul Gorj, se observă că Nibu Ramona, este angajată pe perioada de viabilitate a postului și a ocupat 4 ore cu motivul “Modificarea repartizării” (adică mai avea pentru anul școlar următor mai puțin de jumătate de normă) dar și 7 ore cu motivul “completarea normei didactice pe perioada determinată” (adică mai avea conform deciziei de repartizare peste jumătate de normă). Cum este posibil așa ceva? Directoarea nu minte, strigă să se facă dreptate.
Bună dimineața! Sunt Rușeț Adela Lelia-director la Liceul Tehnologic Motru și vă întreb: la cine trebuie să apelez ca să îmi publicați punctul de vedere, pe care l-am transmis în cursul zilei de 28.08.2024?La pensionarul Drulă, la profesorul Negomireanu?????? Vă mulțumesc și aștept să publicați ceea ce am transmis!
Bună ziua! Numele meu este Rușeț Adela Lelia și sunt director la Liceul Tehnologic Motru și vă rog să publicați acest drept la replică, care, din nu știu ce motive, nu mi-a fost solicitat așa cum este corect și legal. În 2 octombrie 2020, creditele pentru bursele profesionale nu erau în contabilitatea unității, pentru că aceste credite se solicită de către unitatea de învățământ după ce se stabilesc beneficiarii burselor, după ce se aprobă lista beneficiarilor de burse profesionale și se comunică la Inspectoratul Școlar Județean Gorj. La 2 octombrie 2020, lista beneficiarilor de burse profesionale era întocmită. Din 2 octombrie 2020, eu nu am mai fost director, domnul Manciu Ștefan preluând această funcție. Lista beneficiarilor a fost aprobată de Consiliul de Administrație al unității școlare. Lista beneficiarilor a fost aprobată lunar și transmisă la inspectorat atât pentru luna septembrie, cat și pentru octombrie, noiembrie. Listele cu elevii beneficiari au fost aprobate în Consiliul de Administrație și transmise la inspectorat. Solicitarea de deschidere de credite o realizează conducătorul instituției, împreună cu contabilitatea unității.
Deci, director în funcție la 4 decembrie 2020 era domnul Manciu Ștefan! A solicitat deschidere de credite! Au fost alocați bani pentru plata burselor profesionale de către Ministerul Educației, prin inspectoratul școlar. Banii au fost în contul unității. În 4 decembrie, atunci când a fost desemnat domnul Drulă Valeriu în Consiliul de Administrație, acesta s-a opus la plata acestor burse, ca să afecteze activitatea instituției noastre, l-a influențat și pe directorul în funcție și acesta nu a plătit bursele elevilor! Reprezentantul Primarului Municipiului Motru în Consiliul de Administrație al liceului, domnul Drulă Valeriu a votat lună de lună, timp de 4 ani, din 2020 până în 2024, împotriva acordării burselor elevilor! Singurul scop al acestuia era doar titularizarea ilegală a profesoarei Nibu Ramona! În spatele acestui protest se găsește altceva: înlăturarea actualei conduceri a Liceului Tehnologic Motru, pentru ca profesoara Nibu Ramona să beneficieze de alte alte drepturi ilegale care au fost semnalate de conducerea actuală a liceului, atât la ISJ Gorj cât și la ME: repartizare abuzivă și ilegală pentru care art. 180 din legea 198/2023 a fost încălcat, art.29 și 61 din Metodologia-cadru de mobilitate a personalului didactic-anexă la OME 6877/2023, au fost încălcate, repartizată în ședința de repartizare a ISJ Gorj din 26.08.2024 fără a depune documentele obligatorii la ISJ Gorj și unitățile școlare, fără a avea acordurile consiliilor de administrație ale liceelor: Liceul Tehnologic Motru și Liceul Tehnologic Ion Mincu, fără a susține inspecția la clasă la Liceul Tehnologic Ion Mincu, repartizată abuziv cu prioritate în fața cadrelor didactice cu note la concursul de titularizare din acest an de peste 9,70! Până unde mai poate merge abuzul și ilegalitatea pentru doamna profesoară Nibu?
La această dată, există în instanță mai multe acțiuni promovate de foștii elevi de la școala profesională pentru acordarea drepturilor din anul 2020! Acești elevi au fost manipulați împotriva actualei conduceri iar pentru aceasta, domnul Drulă Valeriu a scris și semnat documente în numele acestora și mai mult decât atât le-a oferit sume importante de bani pentru a face acțiuni denigratoare împotriva conducerii liceului nostru. În acest sens au fost sesizate și organele abilitate! Să lăsăm instanța să decidă și să ne respectăm profesia de dascal:
Cele prezentate și mult mai multe le pot susține cu documente și pot fi verificate! Cu speranța că trăim într-o țară în care legea este respectată, vă rog să publicați aceste aspecte! Vă mulțumesc!
Am vazut ca pe poze scrie “foto cititor”,adică dl Negomireanu a facut pozele? ca apare în cadru și știu ca nu e profesor la Motru,dar prieten bun cu autorul articolului.Am vazut ca dadea tonul,e un fel de dirijor sa înțelegem?
” mai mulți profesori protesteaza” ca nu au primit și ei bursele? Sau de ce protestează? Nu e clar articolul.Sotii profesorilor au calitate tot de cadre didactice? Se pun și ei la număr?Nici ei nu au primit bursa de la liceu? Deci clar,scopul acestui protest este altul.
În imagini se văd 6 adolescenți și un profesor, din ce am înțeles, pensionar. Nu sunt 132 de elevi. Oare de ce? I-a speriat așa de tare acea directoare pe cei mai mulți?
Sau profesorul pensionar se plictisea și a plecat la o mică plimbare?
“bani deturnate de directoare”Sunt verificate aceste afirmații?” sau ” a înlăturat un cadru didactic”…Cum l-a înlăturat?A verificat cineva aceasta asa zisa înlăturare? A verificat cineva legalitatea? Sunt anchete în curs.Adevarul va ieși la iveala,intr-o forma sau alta.La nivel de tara,e singurul cadru didactic care a ramas fără ore? interes doar pt el? Mda,poate alte cadre didactice nu au neamuri bine puse,cu putere de decizie….ghinionul lor,nu?
care profesori protestează? Domnul din imaginea prezentata este un pensionar.Nu are legătură cu învățământul.Acest pensionar a mers la foști elevi ai Liceului,acasa și i-a indus în eroare,le-a promis imbotiri fără just temei,a semnat în locul acestora acțiunile în instanta.Sunt declarații ale acestora,exista documente în acest sens pe care nimeni nu dorește sa le vadă.De ce?E clar ca aceste burse nu se pot acorda,fapt pe care și cei de la Minister și Curtea de Conturi au recunoscut ca acordarea lor e ilegala.inainte de a publica,ar trebui verificata știrea și bineînțeles,verificata și starea pensionarului…are totuși o varsta
au fost purtate discutii și cu reprezentanții Curții de Conturi,care au spus ca este ilegal sa se acorde aceste burse,dar nimeni nu solicita documente,nimeni nu vrea sa verifice.Oare de ce? Cine sta în spatele acestui pensionar?De ce nu se solicita documente,puncte de vedere ale conducerii unității scolare? De ce dreptul la replica nu e publicat?
pensionarul care manipulează elevii( unii dintre ei nemaiavând acest statut) s-a opus în CA-ul scolii sa fie plătite aceste burse pentru neîndeplinirea condițiilor,precizând ca acordarea lor este nelegala.Acum ce face?Cata nedreptate și toată lumea îl crede? Jocurile cui le face?.E clar manipulare.
asta e manipulare.Bursele nu se pot acorda în lipsa unor cereri și fără îndeplinirea criteriilor.Scopul acestui protest este altul.Inlaturarea pensionarului din Ca-ul scolii este fundamentata și perfect legala.De ce nimeni nu i-a în calcul și punctul de vedere al conducerii? Nu se dorește sa se afle adevărul? oare de ce?