FOTO Un mozaic roman în stare „excepţională”, ce o reprezintă pe gorgona Medusa, a fost descoperit de arheologi în Spania

256 de vizualizări
Foto: merida.es via Agerpres
O echipă de arheologi a descoperit în Spania un mozaic roman în stare „excepţională”, ce reprezintă personajul mitologic gorgona Medusa, în ruinele unei somptuoase vile romane, transmite joi Live Science, potrivit Agerpres.

Mozaicul, descoperit în situl arheologic Huerta de Otero din vestul Spaniei, reprezintă capul Medusei în centrul unui octogon cu motive geometrice, menit să reprezinte probabil egida zeiţei Atena. Conform mitologiei, după ce eroul grec Perseus a reuşit să reteze capul gorgonei Medusa, el i-a oferit Atenei acest trofeu. Atena a folosit capul gorgonei, care avea puterea de a transforma în piatră pe oricine îl privea, purtându-l ca egidă sau scut, potrivit sursei citate.

În cadrul mozaicului, Medusa este înconjurată de măşti, de forme geometrice şi reprezentări din regnul animal – peşti şi patru păuni coloraţi ce reprezentau cele patru anotimpuri. Imaginea gorgonei Medusa era folosită în Antichitate în scopul de a apăra casa de spiritele rele, conform lui José Vargas, instructor arheolog în cadrul şcolii de arheologie Barraeca II, care a coordonat săpăturile.

Mozaicul ce are suprafaţa de 30 de metri pătraţi a fost descoperit de studenţi ai şcolii de arheologie. Arheologii au excavat pentru prima oară acest sit în 1976, descoperind ruinele unei vile romane. Săpăturile au fost oprite şi nu au fost reluate până în 2019. Acest mozaic în stare excepţională de conservare a fost descoperit în această vară, mai scrie Agerpres.

FOTO Situl arheologic deschis la Mérida, Spania (fosta provincie romană Lusitania):
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres
Foto: merida.es via Agerpres

Acest sit “este de natură excepţională având în vedere nivelul deosebit de bun al conservării ruinelor şi, mai ales, datorită ornamentelor bogate ce decorează casa romană: nu doar mozaicul Medusei dar şi picturi şi motive sculpturale”, declarat Félix Palma, director al Monumental City Consortium.

Explorarea arheologică a acestui sit din Huerta de Otero continuă, mai notează Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Școlilor Particulare îi cere Ligiei Deca să introducă elevii din școlile particulare și confesionale în rândul beneficiarilor de burse de merit / Luni, Ministerul Educației discută în Comisia de dialog social Ordonanța de Urgență prin care Deca vrea să-și modifice a treia oară propriile legi

Asociația Școlilor Particulare îi cere ministrului Educației, Ligia Deca, să introducă elevii din școlile particulare și confesionale în rândul beneficiarilor de burse de merit. Într-o scrisoare deschisă, Christian Comșa, președinte…
Vezi articolul

Peste 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor învăța la Colegiul Gheorghe Asachi câteva luni, până va fi gata o școală modulară construită în curtea liceului / Contractul urmează să fie semnat

Elevii Colegiului Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor începe anul școlar 2023-2024 în clădirea Colegiului “Gheorghe Asachi”, potrivit deciziei Consiliului de administrație a Colegiului. Din martie anul trecut, elevii au…
Vezi articolul

Peste 100 de ONG-uri solicită eliminarea unei prevederi din proiectul legii educației care va discrimina elevii cu cerințe educaționale speciale: Orice director de școală poate refuza copiii cu CES. Ne întoarcem în trecut când nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în școlile de masă, în anii în care erau izolați și invizibili

Rețeaua RO TSA și FEDRA însumând peste 100 de ONG-uri solicită Ministerului Educației și Senatului eliminarea articolului 68, alineatul 11 din proiectul legii educației, care prevede că „Înmatricularea beneficiarilor primari…
Vezi articolul