Un mozaic din podeaua unei vile romane antice a fost descoperit pe fundul mării în apele din largul orașului Napoli, relatează CNN, potrivit G4Media.ro.
Aflată acum sub apă, podeaua de marmură s-ar fi aflat inițial în „protiro”, sau pridvorul decorat, al unei reședințe cu vedere la mare, potrivit unei postări pe Facebook publicate marți de Parcul arheologic Campi Flegrei, care face parte din Ministerul Culturii din Italia.
Construită în orașul balnear antic Baiae, care a fost popular în timpul Imperiului Roman târziu și a găzduit reședințe deținute de Iulius Cezar și împăratul Nero, vila face parte dintr-o zonă de teren care a devenit scufundată ca urmare a unui fenomen geologic numit bradisism, în timpul căruia solul se ridică sau, ca în acest caz, cade din cauza presiunii de sub suprafață.
Cercetările preliminare arată că podeaua este alcătuită, în mare parte, din bucăți de marmură refolosită de formă neregulată, o tehnică care era frecventă între secolele al III-lea și al V-lea d.H., potrivit parcului.