FOTO Subiectele de la bacalaureat primite de Nicolae Ceaușescu în 1965, când avea 47 de ani – documente publicate de Arhivele Naționale

30.054 de vizualizări
Foto: Arhivele Nationale ale României
Nicolae Ceaușescu a susținut examenul de Bacalaureat în noiembrie 1965, cu doi ani înainte de a deveni șef de stat, dar când deja fusese ales prim-secretar al partidului, conform documentelor publicate de Arhivele Naționale ale României. Instituția a făcut public și cotorul diplomei de maturitate, echivalentul bacalaureatului din acea vreme. De asemenea, Ceaușescu și-a luat și diploma de licență un an mai târziu, conform documentelor.

Subiectele primite la Bacalaureat au fost câte două la Limba și literatura română și Matematică. La limba și literatura română Ceaușescu a avut de rezolvat „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”.

Foto: Arhivele Nationale ale României
Foto: Arhivele Nationale ale României

După cum reiese din documentele publicate, conducătorul PCR a luat nota 10 la ambele probe:

Foto: Arhivele Nationale ale României
Foto: Arhivele Nationale ale României

Diploma de Bacalaureat a fost obținută la Școala medie nr 10 din București, actualul Colegiu Național „Școala Centrală”.

Foto: Arhivele Nationale ale României

Conform documentelor publicate de Arhivele Naționale, Ceaușescu absolvise cu un an înainte, în 1964, Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu”, iar doi ani mai târziu, în 1966, solicită ministrului Învățământului să-și susțină examenele de echivalare a studiilor la Institutul de Științe Economice, actuala Academie de Studii Economice București. Acolo „tovarășul” obține 10 la toate probele.

Foto: Arhivele Nationale ale României
Foto: Arhivele Nationale ale României

9 comments
  1. licenta la 1 an dupa bac. se stie ca e facatura. nu a facut nici liceu nici facultate. nici nu stia cum arata.un impostor. la fel ca cei care au emis actele

  2. Revoluția autentic a Românească inca nu a reusit sa schimbe metehnele aristocrației de moștenire Proletaro-Patriotarde. Tendința este sa ne obișnuim cu mediocritatea deoarece reprezinta majoritatea. Mai grav ar fi sa avem politicieni învățați si cu multiple abilități dar egoiști și trădători. Deocamdată se trăiește într-o dulce armonie de rontait cascavalul. De aceea avem nevoie de un Parlament cat mai stufos si o Democratura cat mai ambiguă pentru a se putea perpetua această stare de neputința si ipocrizie. Înainte de Revoluție credeam ca este o stare specifică Comunismului însă se pare ca este o stare specifică a Europei.

  3. Interesant! Dar cred cu tărie ca după 1990 bătaia de joc a fost și mai mare, sunt foarte mulți analfabeți cu tot felul de diplome obținute cu bani sau cu relații, ei ocupa funcții importante in politica ,in școală, in locuri călduțe pe salarii de mii de euro , plătite de noi.

  4. Ar fi interesant sa publicați același documente ale lui Ciuca, Câți, Iohannis etc. ăștia cu doctorate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noul regulament pentru conducerile școlilor a fost aprobat. Numărul membrilor din consiliul de administrație este condiționat de cel al elevilor / Nimeni nu are voie să prezinte altor persoane documentele din CA

Noul regulament al consiliilor de administrație din școli a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Educației. Este vorba despre ordinul nr. 6.223 din 3 septembrie 2023, document trimis spre publicare…
Vezi articolul

Asociația Elevilor din Constanța anunță că se extinde la nivel național, după ce a fost scoasă în afara legii educației Deca-Iohannis. Un prim demers – lansarea unui chestionar despre problemele cu transportul gratuit

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță că se extinde la nivel național, potrivit unui comunicat remis Agerpres, după ce asociațiile județene ale elevilor au fost scoase în afara legii de…
Vezi articolul

VIDEO TEXT Proiectele de legi ale educației – prezentate de ministrul Ligia Deca luni: Master didactic cu bursă echivalentă salariului mediu brut, program național care să abordeze direct analfabetismul funcțional, salarizare progresivă menționată în lege / Evaluarea Națională – ca acum, admitere pentru 60% din locuri la licee căutate

UPDATE Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat, luni, cele două proiecte de legi consolidate ale educației, lansate în dezbatere publică în vara anului trecut. Prezentarea a fost făcută într-o conferință…
Vezi articolul

FSE condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ și amenință cu greva în toamnă, dacă vor fi probleme cu salariile

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ, conform unui comunicat primit la redacție. Sindicaliștii spun că decizia este cu…
Vezi articolul