FOTO Școala de la Piscu, muzeul din inima unui sat. Cum arată un centru cultural și educațional născut din pasiune pentru copii și tradiție

942 de vizualizări
Școala de la Piscu / Foto: Sorin Tănase
La 40 de kilometri de București, într-un sat de aproximativ 700 de locuitori, copiii născuți în era tehnologiei lasă pentru câteva ore tabletele și telefoanele deoparte și descoperă meșteșugul olăritului. Iar mâinile și entuziasmul lor duc mai departe o tehnică pe cale de dispariție, scrie CulturalaDubă.ro.

Se întâmplă la Piscu, într-un loc creat de doi bucureșteni care au vrut să evadeze de oraș.

Cei doi adulti și 6 copii ai lor țin în viață Școala de la Piscu, un muzeu-atelier dedicat ceramicii, deschis în urmă cu doar un an. „Cam asta e echipa muzeului”, ne spune Adriana Scripcariu, mamă, istoric de artă și co-fondatoarea muzeului.

Alături de soțul său, sculptorul Virgil Scripcariu, Adriana a pus bazele unui proiect cultural și educațional inedit, construit doar cu donații și sponsorizări, fără implicarea autorităților publice.

Școala de la Piscu înseamnă azi un muzeu în inima unui sat, peste 1000 de piese de ceramică expuse, o sală dedicată artei contemporane, ateliere de olărit pentru copii și adulți, precum și o clădire superbă, premiată la sfârșitul anului 2021 cu Premiul Anualei de Arhitectură la secțiunea Arhitectură construită – Arhitectură publică.

“Mă cheamă Ema și vreau să fac și eu lut. Am mai fost odată. Și cel mai mult îmi place că au fost descoperite vasele. Îmi place istoria.”

Foto: Cultura la Dubă

La doar 4 ani, în timp ce pictează un brăduț de lemn, Ema își așteaptă nerăbdătoare rândul la atelierul de olărit. Este pentru a doua oară la Școala de la Piscu, adusă de mama ei. Așa cum poate, ne dă de înțeles că cel mai mult o fascinează ideea că unele dintre vasele expuse în muzeu au fost descoperite în pământ.

Citește articolul integral pe culturaladubă.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din zone defavorizate se pot înscrie până pe 13 octombrie în programul „Comunitățile defavorizate merită școli digitalizate”, al Adservio, susținut de E.ON Software Development / 1.000 de elevi, părinții și profesorii lor vor avea catalog electronic gratuit (P)

Adservio și E.ON Software Development (ESD) ajută elevii din zonele defavorizate ale României să aibă acces la educație digitală. Datorită impactului pozitiv major al campaniilor de acest tip inițiate de…
Vezi articolul

VIDEO Programul-pilot în care profesorii creează resurse educaționale aplicate de educație financiară pentru mai multe discipline, iar elevii învață despre viață – LifeLab By BCR

Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani. Prin acest…
Vezi articolul

VIDEO Studiu Salvați Copiii: 31% dintre copiii participanți au petrecut mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală, pentru a naviga pe internet / Mulți dintre cei de pe rețelele de socializare cu care cei mici se compară sunt influenceri și bloggeri, oameni care din asta trăiesc – Iulia Ionescu, jurnalist și consultant social media

Mulți dintre cei cu care noi facem comparații și în special cei cu care cei mici se compară pe rețelele de socializare sunt influenceri și bloggeri, sunt oameni care din…
Vezi articolul