În jur de 100 de persoane protestează astăzi în fața Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” din București, față de schimbarea numelui instituției. Liceul are astăzi programată o ședință a consiliului profesoral în care se discută eliminarea numelui lui Mircea Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București, din titulatura instituției de învățământ. La mișcarea de “glorificare” a lui Vulcănescu participă și senatorul AUR Claudiu Târziu.
- Amintim că o Ordonanța de Urgență din 2002 “interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război“, a explicat pentru G4Media.ro Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.
De la microfon, unul dintre protestatari susține că “aceste crucificări duc la popularizarea personalității. La fel cum Mântuitorul, dacă nu ar fi fost pus pe cruce și ucis acolo, n-ar fi existat o mântuire a neamului omenesc, la fel și Mircea Vulcănescu dacă nu ar fi fost din nou crucificat astăzi copiii ăștia n-ar fi primit din partea noastră câteva sute de pliante despre cine e Mircea Vulcănescu”.
Protestul are loc în aceeași zi în care profesorii se reunesc în cadrul unei ședințe a Consiliului Profesoral, pentru a discuta schimbarea titulaturii “Liceului Tehnologic Mircea Vulcănescu”, după ce Consiliul Local al Sectorului 4 a cerut oficial conducerii liceului să renunțe la numele celui condamnat pentru crime de război.
Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, declara pentru G4Media.ro în urmă cu patru luni că, ”în Romania, OUG nr. 31/2002 interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război. În mod firesc, într-o țară cu o democrație consolidată nu veți regăsi asemenea cazuri. Promovarea unor astfel de memorii înseamnă a glorifica „demolatori” ai valorilor și practicilor democrației. Cu alte cuvinte, în mod voluntar democrația, și așa un sistem politic fragil, și-ar submina propriile fundamente”.
Protestatarii au scandat astăzi, în fața liceului, inclusiv lozinci împotriva președintelui Institutului Național pentru Studierea Holocaustului, Alexandru Florian.
Un apel de participare la protest a fost popularizat în urmă cu o zi de podul.ro, publicație care scrie că “mai multe organisme ale societății civile (printre care și Fundația ”Ion Gavrilă Ogoranu”) organizează un protest în fața Liceului ”Mircea Vulcănescu”, joi, ora 12.00“.
Amintim că Mircea Vulcănescu a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București din 2019, fiind un criminal de război care nu a fost condamnat politic de comuniști, conform judecătorilor CAB (sursa și detalii).