Pentru a cincea seară consecutiv, studenți și tineri au protestat în Capitală în Piața Universității într-o manifestație pro-democrație și pro-europeană. Aceștia contestă decizia Curții Constituționale (CCR) de a renumăra voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, pe care o consideră un atac la statul de drept.
Protestatarii se împotrivesc mai ales rezultatelor din primul tur de alegeri, de duminică, 24 noiembrie, care l-au avut câștigător cu peste 2,1 milioane de voturi (23%) pe pro-rusul Călin Georgescu, anti-NATO, anti-UE și cu discurs neolegionar.
Edupedu.ro a transmis live text și imagini foto și video de la manifestare.
Au fost circa 300 de oameni în jurul statuilor din Piața Universității în jurul orei 20:00, potrivit estimărilor reporterului Edupedu.ro de la fața locului.
UPDATE 22:54 Protestul de vineri al studenților și al tinerilor din Piața Universității se apropie de final, având permisiune până la ora 23:00.
UPDATE 22:47 Ultimele scandări, pe final de protest: „Cine nu sare, cine nu sare, cine nu sare nu vrea eliberare”.
UPDATE 22:34 Persoanele strânse vineri seara în Piața Universității încep să plece, jandarmii să strângă gardurile care constituie perimetrul. Continuă scandări antifascism: „Alertă, alertă, alertă antifascistă!”.
UPDATE 22:27 Un protest a avut loc vineri seară și în fața Prefecturii Constanța, timp de trei ore. „Democrație, nu patriarhie”, „Europa, nu Rusia” se arată pe pancartele oamenilor. Au fost circa 100 de tineri și studenți, potrivit reporterului InfoSudEst de la fața locului.
UPDATE 22:12 La protest și-a făcut apariția și un tânăr care spune, la portavoce, că este livrator și că a venit în piață după muncă. „Eu nu vreau să trăiesc în regimul comunist, să stăm la coadă pentru mâncare. Nu vreau să fiu luat pe sus de miliție, dar dacă va fi nevoie, îmi dau viața pentru libertate”, spune el, după cum scrie și HotNews.ro.
UPDATE 21:52 În mulțime a apărut o pancartă pe care scrie „Corola de minuni a lumii strivește fascismul”. Aluzia – făcută la declarațiile mincinoase ale candidatului ultranaționalist Călin Georgescu: el susține că în școli elevii nu ar mai studia la limba română autorii Lucian Blaga și Mihai Eminescu. În realitate, acești doi autori sunt studiați în școli, dar și în programa de Bacalaureat.
UPDATE 21:40 Protestatarii de la Universitate scandează: „Vrem un vizionar, nu un legionar” și „Democrația lor a scos un dictator”.
UPDATE 21:01 „O țară ca afară nu e legionară” și „Iubesc România, aleg democrația” s-au scandat și la Sibiu, unde are loc o manifestație pro-democrație, precizează într-un mesaj pe Facebook scriitorul și conferențiarului universitar Radu Vancu.
UPDATE 20:42 Sunt circa 400-500 de protestatari la eveniment.
UPDATE 20:21 Patru persoane stau îndreptate spre Bulevardul Regina Elisabeta circulat de mașini cu un banner cu mesaj către șoferi: „Dacă ăsta-ți pare ambuteiaj, să vezi când o să fugim din țară. Mai bine votează duminică”.
UPDATE 20:12 Protestatarii contestă modul în care și-a finanțat Călin Georgescu campania electorală: el a declarat că a cheltuit 0 lei, dar în ultimele zile au apărut dovezi și mărturisiri că mai mulți influenceri au fost plătiți pe rețeaua chinezească TikTok să îndemne lumea la vot pentru el.
- „Legionarul – de unde are banul?”
- „Afară cu ciuma din țară!”
UPDATE 20:09 Tinerii cântă „Bella Ciao”, imnul italienilor pentru scăparea de sub fascism în contextul celui de-al Doilea Război Mondial:
„Vrem știință și educație, nu conspirație!”, se arată pe pancarta unor protestatari, cu referire la discursul pseudoștiințific al candidatului pro-rus la președinție, Călin Georgescu. El susține, printre altele, că „apa nu este H2O așa cum am fost instruiți la școală”.
„E complice la trădare, CCR rușine mare!” scandează tinerii, într-un mesaj puternic anti – Curtea Constituțională, care a decis joi ca 9,4 milioane de voturi să fie renumărate până duminică seară în urma unei contestații depuse.
Printre mesajele de pe pancarte sunt și câteva îndreptate contra actualului președinte Klaus Iohannis. „Cotro-securelule, îți place ce ai făcut? Când mai pleci în vacanță, poate rămâi acolo – fără mandat” este unul dintre ele:
Articol în curs de actualizare.